7. prosince 2020

HRAJEME SI: Hadara - Strategie různých kultur a zemí

Hadara. Strategická hra, která pro mě byla velkou výzvou. Hra, kterou jsem vůbec neměla v plánu, ale jsem ráda, že si ke mně našla cestu, protože jsme si ji velmi oblíbili. Původně jsem se s firmou Mindok domlouvala na jiné hře, ale nakonec mi byla doporučena právě Hadara. Nebyla jsem si úplně jistá, ale pak jsem si řekla, že i o tom je recenzování a testování. Aby člověk dostal do ruky něco, co by ho samotného nenapadlo a po čem by sám třeba ani nekoukal.

Z historických strategických her máme pouze karetku Boží zboží, která nás nadchla ale také nám dala dost zabrat s pravidly. Jelikož jsme se s manželem seznámili na online hře Ikariam, tak nás takové hry spojují a láká nás zkoušet je v deskové/karetní podobě, protože těch počítačových máme nahráno nespočet.

Já jsem člověk, kterého hry musí zaujmout vzhledem, komponenty, barvami a Hadara mě opravdu zaujala, i když jsem se bála, abychom si nemuseli dlouho studovat, aby nám sedla, abych nerecenzovala něco, co nebude náš šálek kávy. Obavy byly zbytečné a zde je má detailní recenze :-).

 


 

O HŘE HADARA

Hadara je budovatelská civilizační hra, která vás zavede do světa různých kultur a zemí. Celkem ve třech epochách prožijete vzestup nového světa z malé osady až k výšinám civilizace. Své území zabydlíte rozličnými osobnostmi, pocházejícícmi z různých kulturních oblastí, kontinentů a časových období. Osobnosti si musíte vybírat pečlivě, pro zajištení co největší slávy a cti.


OBSAH HRY 

  • 162 hracích karet
  • 5 startovních karet
  • 5 přehledových karet
  • 20 dřevěných figurek
  • 62 mincí
  • 40 bonusových žetonů
  • 48 žetonů pokroku +10
  • 25 kolonií
  • 10 zlatých pečetí
  • 5 desek hráčů
  • 1 hrací plán
  • 1 bodovací zápisník
  • Návod a pravidla hry
 

 

NÁVOD A PRAVIDLA HRY

Teď se vám možná bude zdát hra náročná. I já měla takový pocit, když jsem poprvé vzala do ruky návod, viděla jsem tu hromadu komponentů a začala jsem číst. První myšlenka byla jestli hru vůbec dokážu zrecenzovat a jestli ji dokážu pochopit. Hned na úvod bych vám ale chtěla říct, že když hru zvládnu já (která pokoní i Maškarní bál), tak to zvládne úplně každý.

 

 

Návod budete mít nejdříve neustále po ruce. Časem, až odehrajete několik her, tak vám budou stačit jen přehledové karty. Návod si vezmete do ruky jen kvůli významu fialových karet. Vše je v něm detailně popsáno. Vše hned pochopíte. Krok po kroku víte, co máte dělat.

 



 

PŘEHLEDOVÉ KARTY

Přehledových karet je celkem pět - vždy jedna pro každého hráče. Abyste nemuseli neustále hledat v návodu nebo abyste se o návod nemuseli přetahovat, přehledové karty jsou v tom praktické. Přesně víte co bude následovat a jaký krok budete provádět. A z druhé strany máte přehled i v kupních cenách karet v dalších epochách.



 

BODOVACÍ ZÁPISNÍK

Bodovací zápisník je trhací bloček, se kterým máte vystaráno na více než 80 her (jo, počítala jsem to, ale nahrubo :-D). Hru ve čtyřech jsem v bodování nefotila, protože jsme v počítání udělali chybu a čísla byla dvojnásobná, narozdíl od hry, kdy jsme hráli jen s manželem a čísla už se pohybovala ve správných hodnotách - i tak jsem bya poražena (několikrát!).



 

STARTOVNÍ KARTY

Startovní karty se rozdají náhodně mezi hráče - dobrý způsob a řešení, aby nedošlo k dohadům, kdo bude první. Startovací karta udává i množství peněz, se kterým hru začnete a také vám určí o kolik políček si posunete své figurky. Karty jsou oboustranné - strana A a strana B. Nejprve se začíná stranou A a následně až si zažijete několik her, můžete použít i stranu B.


 

DŘEVĚNÉ FIGURKY

Každý hráč dostane také 4 dřevěné figurky - od každé barvy jednu. A ty si přiloží na svou herní desku, o které píšu níže. Jsou to docela mrňavé figurky, které se mohou jednoduše ztratit - pro upřesnění je níže fotka s mým prstem.

 


 

BONUSOVÉ ŽETONY

Tyto bonusové žetony budete využívat k vytesání sochy a dle barvy, kterou zvolíte, si následně na své kartě posunete konkrétní figurku o konkrétní počet polí, které socha udává. Opět jde o mrňavé žetonky a pro představu jsem je vyfotila na prstech.

 


 

ŽETONY POKROKU

Vždy, pokud na své desce s figurkou dojdete na konec řady, vrátíte se opět na začátek a k té řadě přidáte teto žeton. Pro přehled, že jste už za hodnotou 10. Můžete jich mít několik za sebou, pokud dosáhnete hodnoty třeba 25.

 

 

MINCE/PLATIDLO

Mince jsou v hodnotě 1, 5 a 10! Ta desítka není úplně viditelná a nám trvalo pár her, než jsme přišli na to, že můžeme mít i hodnotu 10, než hromádku alá rozbité prasátko. Bylo nám divné, že mince docházejí a přitom jsme si jen nevšimli.

 

 

ZLATÉ PEČETĚ

Zlaté pečetě máte u sebe nejdříve pouze připravené. Následně v průběhu hry dostanete možnost si je zakoupit a pak budou už opravdu vaše. Zlatá pečeť vám ke konic hry může přidat spoustu potřebných bodů, protože má hodnotu 7 bodů a podle toho, kolik dokážete vytvořit řad karet všech barev, se vám body vynásobí.

 

 

KARTY KOLONIÍ

Kolonie si volíte v průběhu hry podle toho, kolik máte dosažených bodů vojenské síly. Kolonie si můžete odkoupit anebo vyrabovat tedy vyplenit. Je na vás, jestli kolonii zahrnete do svého budování anebo ji vypleníte. U vyplenění získáte finance a vítězné body. Ale u připojení získáte přínos na stupnicích vaší desky - dle zadní strany kolonie. Karta kolonie se při vyplenění neotáčí a nepřinese žádný posun v řádku s figurkami.

 


 

USPOŘÁDÁNÍ MATERIÁLU V KRABICI

Krabice je sestavena tak, aby v ní byly všechny komponenty přehledně uloženy a dokonce v návodu máte i přesný popis toho, co kam patří. Hra obsahuje také index karet, kerý vložíte do středu herního boxu, ať máte přehled kde je jaký druh epochy. Přehledné rozložení komponentů usnadní hru. Jen po konci hry to zpáteční třídění neni moc příjemné :-D.

 


 

 

HRACÍ KARTY

Ve hře probíhají celkem 3 epochy a každá epocha má svojí sadu 5 barev - barvy jsou rozlišeny na ekonomiku, vojenskou sílu, kulturní rozvoj a zemědělství. Navíc ale získáváte také fialové karty, které nabízí různé druhy efektů.

Každá karta zobrazuje do které epochy spadá, o kolik se posunete na své desce, kolik karta stojí a kolik vám přinese vítězných bodů

Pojďme se na ně tedy detailněji podívat. Začneme kartami první epochy a všimněte si té skvělé grafiky na všech kartách ve všech epochách.






 

Zde jsou karty druhé epochy. Jsou cenově dražší, ale přináší větší pokrok na desce hráče a mají i více vítězných bodů.






 

A zde jsou karty třetí epochy, které jsou zase o kus dražší, ale zárověň zase výhodnější ať už co se týče vítězných bodů i pokroku na desce hráče.







 

DESKY HRÁČŮ

Každý z hráčů má možnost vybrat si kartu se symbolem, který odpovídá i středu hrací plochy. Tím svým symbolem budete brát vždy konkrétní karty, na které ukazuje střed herního plánu. Máte možnost pegase, lva, draka, opice nebo skaraba.


 
 
Na své desce vidíte prostor na zlaté i stříbrné pečetě, prostor na tesání soch a také pokrokovou destičku, na které si budete posouvat své figurky. Karty dle barev budete řadit ve spodní části desky.

 

HRACÍ PLÁN

Hrací plán se skládá jako puzzle. Jednoduše do sebe všechny dílky zacvaknete a vznikne vám krásná barevná a přehledná hrací plocha.




PŘÍPRAVA NA HRU

Takto vypadá připravená hra - představte si kolem dokola desky u dalších hráčů, to by se mi na fotku nevešlo. Moc se mi líbí, jak hra vypadá, jak je barevná a rozložená.



 

HRA MŮŽE ZAČÍT

Hraje se tak, že začínající hráč nastaví kolo na středu hrací desky ať už libovolně anebo ho roztočí a nechá volbu náhodě.

Všichni hráči si současně doberou po dvou kartách z balíčku, na který ukazuje jejich symbol a z těchto dvou karet MUSÍ každý hráč jednu vyložit na hrací pole pod balíčkem, ze kterého si karty bral a druhou kartu si MUSÍ buď pořídit anebo prodat.

Hned, co si kartu pořídíte a vyložíte si ji před sebe, posuňte si figurky na vaší desce. My na to zprvu často zapomínali a pak nám hodnoty neodpovídaly.

Jakmile je hotovo, kolo se otočí a tímto způsobem si berete karty tak dlouho, dokud nejsou všechny rozebrány.

Pak přijde na řadu PŘÍJEM, kdy dostanete z banku tolik mincí, na kolik se dostala vaše žlutá figurka ve stupnici ekonomiky.

Dalším krokem jsou KOLONIE. Musíte splnit předepsané podmínky a vybírat si kolonii dle hodnoty vaší vojenské síly (červený řádek). Jak už jsem psala výše, tak kolonii můžete vyplenit anebo připojit.

Následují SOCHY. Sochu můžete vytesat celkem ze čtyř možností - opět se musíte řídit tím, na jaké úrovni je zrovna váš kulturní rozvoj (modrý řádek).

To byla FÁZE A. Přichází FÁZE B, kde už nemá otáčení kola na středu hrací desky žádný význam a jeden po druhém si vybíráte z již vyložených karet libovolné barvy. Vždy jen tu navrchu, nesmíte se jimi prohrabávat.

Dalším krokem je opět příjem, kolonie, sochy a poprvé se koná i výživa lidu. Výživa lidu je docela nevyzpytatelná akce. Spočítejte všechny karty, které máte vyložené pod svojí deskou a jejich počet musí odpovídat vašemu zemědělství (zelený řádek). Pokud je shoda, vše je v pořádku. Ale pokud počet neodpovídá, musíte karty odhodit tak, aby počet odpovídal - také musíte posunout hodnoty na svých stupnicích.

Po výživě lidu přicházejí PEČETE, které můžete během hry získat celkem čtyři - dvě stříbrné a dvě zlaté. Detailní popis co kdy jak proč, najdete hezky popsaný v návodu.

No a po těchto všech akcích začíná NOVÁ EPOCHA.

Jakmile tímto způsobem projdete všechny tři epochy, přichází na řadu závěrečné VYHODNOCENÍ a vítězem se stává ten, který dosáhne nejvíce bodů.

Konec :-).


DETAILY NAŠEHO HRANÍ

V průběhu hraní se dočtete v návodu ještě další zajímavé informace, jako například, když máte více karet ve stejné barvě, tak novou kartu nakoupíte levněji apod. I efekty fialových karet jsou velmi zajímavé, i když na mě osobně složité a moc jim nerozumím. Nejvíce jsem byla nadšená z toho, jak hra chytla i mojí ségru s jejím přítelem. Co horšího může být, než když si zamilujete hru, která vašim spoluhráčům nepadne do oka. My se už moc těšíme, až zase přijedou a zahrajeme si spolu.

 








ZÁVĚREM

První hra, kterou jsme hráli ve čtyřech, nám trvala tři hodiny .. uff. Možná to bylo tím, že šlo o první hru a hromadu nových informací. Možná to bylo tím, že šlo o úplně první takovou hru, takto obsáhlou a rozsáhlou. 

Jenže pak jsme se rozhodli hru hlídat na stopkách, pro představu. Dle videonávodu jsme totiž dělali všechno správně. Hráli jsme "na čas" s manželem jenom ve dvou a docela jsme pospíchali - nebylo to takové na pohodu lážo plážo ale šup šup. No a hráli jsme kousek přes hodinu. Tak nevím, jak rychle by člověk musel hrát, aby si hru užil a zároveň aby se vešel do času zmíněného na krabici.

Tím hru nijak nekritizuju. Nás moc baví jak ve dvou, tak i ve více lidech. Jen jsem chtěla upozornit, že ten čas z naší zkušenost úplně nesedí a je třeba počítat spíše s delší hrací dobou - teď mířím na mámy s malými dětmi, které se v noci ještě budí. Kvůli hernímu času bych spíše hru plánovala tak, aby ten prostor opravdu byl.

Moc děkuji firmě MINDOK, že mi doporučila zrovna tuto hru. Je to jedna z těch her, po které bych asi sama od sebe nesáhla a po které bych ani nekoukla. Přitom je skvělá a moc nás baví. Je to krásné zpestření od těch všech dětských her, které hrajeme den co den a je to hra u které opravdu vypneme hlavu a řešíme si jen ty své světy. 

Kolikrát se vyplatí zariskovat ale chápu, že pokud jde o hru ve vyšší cenové relaci, tak se riskovat úplně nechce a proto doufám, že vám (nejen) tato recenze pomůže v rozhodování a pokud si hru pořídíte, tak doufám, že budete spokojení alespoň z poloviny tak, jako jsme my. Najdete ji na eshopu www.svet-her.cz přímo ZDE.

 

Cena: 819Kč 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat