2. prosince 2020

HRAJEME SI: Maškarní bál - Nechte se vtáhnout do pohádky

Maškarní bál. Hra, která mě doslova uhranula a to na první pohled. Vzpomněla jsem si na hru svého dětství s názvem Panenka na plese a řekla jsem si, že by tohle mohla být hra dětství těch našich cácorek. Pohádková atmosféra, maškarní bál, přenádherná grafika.

Ve spolupráci s firmou Mindok jsem si připravila tuto vyčerpávající recenzi s hromadou fotek. Hra má mnoho komponentů, mnoho různých možností a navíc je potřeba udržet si trochu "poker face", což je kolikrát docela těžké (zvlášť, se když vám do ruky jako posaneustále Růženka, na kterou mám už bohužel averzi a to ne kvůli růžové barvě :-D).

Pohodlně se usaďte, tohle bude dlouhé ale věřím, že vám recenze hru přiblíží způsobem, že ji budete chítt hned zakoupit, protože je opravdu kouzelná. Má sice více komponentů, různé druhy karet a také trochu "katalogový" návod, ale zahrajete si okamžitě bez delšího studování. 

 

 

DESIGN KRABICE HRY

Tajemný design maškarního bálu s několika postavami na titulní straně a v zadní části je už základní popis hry, co hra obsahuje a jak vypadá, když už je rozehraná. Některé komponenty je potřeba vyloupnout, ale většina hry je složena z karet.



 

HERNÍ KOMPONENTY

  • 1 herní plán
  • 8 karet postav
  • 1 deska "Vím kdo jste"
  • 7 karet akcí
  • 35 žetonů důkazů
  • 48 karet předmetů
  • 35 žetonů růží
  • 3 žetony kytic
  • 7 pomocných karet
  • 6 žetonů rozbitých zrcadel
  • 5 žetonů šperkovnic
  • 8 karet sázek
  • 8 karet dovedností


 

NÁVOD A PRŮVODCE HROU

Průvodce hrou má celkem 15 stran, takže je to spíš takový katalog, kterým v průběhu hry listujete ale zároveň vás vtáhne do atmosféry a vše vám detailně vysvětlí, vše hned pochopíte. V pravidlech najdete průběh hry, jak hrát ve dovu hráčích a i podrobně vysvětlená pravidla, pokud by vám nebylo něco jasné.


 
 
 
Hra má dva režimy - chasnický bál a magický bál. Chasnický bál je základní režim pro začátečníky a magický bál začnete hrát ve chvíli, kdy už jste si hru zažili a chcete z ní vymáčknout maximum. V magickém bálu do hry přijdou další herní komponenty o kterých se v návodu dočtete. 
 
 
 



 

TAJEMNÝ AKVAREL

Miluju akvarel, miluju! Takže si mě hra dostala o to víc, když jsem zjistila, jakým způsobem je vytvořena. Akvarel pro mě má úžasné kouzlo a naprosto mě fascinuje.





 

POMOCNÉ KARTY

Pomocné karty jsou skvělé v tom, když si jen potřebujete zkontrolovat správnost tahů a nechce se vám listovat v návodu. Pomocná karta je ve hře pro každého hráče a dokonce je i verze pomocných karet pro hru ve dvou hráčích. Přesně víte co kdy máte dělat a návodem pak listujete spíše jen u magického bálu, kdy koukáte po významu dalších druhů karet.



 

KARTY POSTAV

Karet postav je celkem 8 a všechny určitě budete znát. Vlastně až na jednu, která není zas tak úplně známá a navíc se tak složitě vyslovuje.


 
 
 
Setkáte se se zvířetem, velkým zlým vlkem, Jeníčkem, Rumplcimprcamprem, královnou macechou, Šípkovou Růženkou, Popelkou a červenou Karkulkou.
 
Všimněte si jak zajímavě jsou vyobrazeny postavy, které si mnozí z nás (i z animovaných pohádek, které známe) představovali jinak. Každopádně ale můžu říct, že se mi vyobrazení snědé hnědovlané Šípkové Růženky místo blonďaté docela líbí.
 
Barvami se také ve hře nešetří a já jsem z celkového designu a ilustrací prostě paf :-D.
 
 

 
 
Každá postava u sebe má vyobrazeny dva předměty. V horní části je předmět, který miluje a který musíte získat 3x, abyste kolo vyhráli. V dolní části je předmět obávaný, kterému se musíte vyhnout jak nejlépe to půjde. Pokud získáte dva z obávaných předmětů, musíte se odhalit a v kole končíte.
 
 

 

KARTY AKCE

Karty akce jsou dobrovolné. Nemusíte je využít, ale můžou vám dost pomoc. Akci si "koupíte" tak, že odhodíte dva shodné předměty. V každém kole jsou k dispozici tři karty akcí. Vždy jedna hlavní a dvě další pro to danné kolo. Ty se mění v dalších kolech.




 
 
"Vím, kdo jste!" je hlavní karta, která zůstává vždy dostupná po celou hru. Neodkládáte ji, ale po stranách k ní přiložíte další karty akcí.
 
 

 

KARTY DOVEDNOSTÍ

Karty dovedností se používají ve verzi magického bálu, kdy ve druhém a třetím kole hry získává hráč, který má nejméně růží, speciální výhodu - dovednost odpovídající postavě, za kterou minulé kolo hrál. Dovednost platí celé kolo a může hráči usnadnit hru. Karty dovedností krásně souvisí s konkrétní pohádkou, ze které postava je.




 

KARTY SÁZKY

Karty sázek se také využívají při verzi magického bálu a jde v podstatě o to uhádnout postavu, která to danné kolo vyhraje. A jakmile máte u sebe kartu sázky postavy, která opravdu vyhrála, získáváte stejný počet žetonů růží jakou hodnotu má kytice daného kola. Kartu sázky můžete získat dvěma způsoby - buď, když jste odmaskovaní anebo s akcí "Nikomu ani muk!"




KARTY PŘEDMETŮ

Karty předmětů jsou základním balíček karet, který při hře budete používat, a obsahují všechny předměty související se všemi postavami - jak obávané, tak milované.


 
 
 
Celkem je tedy 8 druhů a všimněte si jejich zabarvení, které vám může napovídat při prvotním zmatení co kdy kam jak patří a co vlastně máte sbírat, protože já to věčně motám - stejně jako pravou a levou stranu, což je mnohdy opravdu vtipný. Když mrknete na pozadí jednotlivých postav, stejné pozadí najdete u jejich milovaných předmětů.
 
 

 

HERNÍ DESKA

Herní deska je menšího rozměru a obsahuje všechny postavy. Na ni budete v průběhu dávat svými barevnými žetony důkazy, kterou postavou nejste a zakrývat již odhalené postavy.



ŽETONY KYTICE

Tyto žetony kytic se dají výherci konkrétního kola. Každá kytice má jiný počet bodů dle konkrétního hracího kola. To, že prohráváte nic neznamená, protože při třetím kole můžete získat 5 bodů a tak je šance na celkovou výhru až do poslední chvíle.


 

ŽETONY ŠPERKOVNICE

Šperkovnice vám dá možnost o něco lépe blafovat. Používá se při verzi magického bálu a každý hráč má k dispozici jednu. Pokud chcete provést akci a nemáte dva shodné předměty k zahození, použijte jeden libovolný + šperkovnici. Můžete se tak snadno zbavit vašeho obávaného předmětu. Pokud ale šperkovnici nepoužijete, získáte za ni na konci kola žeton růže.


 

ŽETONY RŮŽÍ

Žetonů růží je celkem 35 a ten, kdo jich v průběhu hry nasbírá nejvíce, vyhrál. Krásně sladěné s pohádkou kráska a zvíře, kde byla růže velmi zásadní.


 

ŽETONY PRO HRÁČE

Pastelové barvy žetonů pro hráče, se kterými označujete postavy, kterými nejste. Každý z hráčů mí k dispozici sedm žetonů.


 

ZRCADLA PRO ODHALENÉ POSTAVY

Maškarní bál je vyladěný do posledního detailu. Tyto rozbité zrcadla použijete na herní desku vždy, když se odhalí některá z postav - tím ji zakryjete.



PŘÍPRAVA HRY

Hru si připravíte rozložením herního plánu, pod který položíte hlavní kartu akce a vedle ní dáte náhodně dvě další karty akce. Každému z hráčů rozdáte barevné žetonky v jeho zvolené barvě, postavu a balíček s předměty řádně pomícháte - následně z něj vyložíte karty v počtu hráčů + dvě. Takže pokud hrajete čtyři, vyložíte 6 karet předmětů. No a pokud bude potřeba, tak každému hráči přidáte i pomocnou kartu.

 


VÍTEJTE! MAŠKARNÍ BÁL ZAČÍNÁ

Z vyložených karet si každý z hráčů, jeden po druhém, vybere jednu. Zbylé karty odložíte stranou a další se již nevykládají.

Hraje se tak, že si hráč lízne kartu předmětu a rozhodne se, jesti si ji nechá anebo jestli ji předá jinému maskovanému hráči. Následně si lízne druhou kartu a s tou musí udělat přesný opak toho, co s první kartou. Takže pokud první kartu darujete, druhou si musíte nechat.

Karty předmětů máte vždy před sebou vyložené tak, aby je ostatní hráči viděli. Jediné co nesmí vidět je vaše tajná postava, kterou si můžete i držet v ruce.

Po dobrání karet můžete provést akci, ale to jen v případě pokud máte již dva shodné předměty anebo pokud chcete využít šperkovnici.

Tímto způsobem hrajete střídavě jeden po druhém a snažíte se neprozradit svoji postavu a zároveň odmaskovat protihráče.


KDYŽ NEJSTE POSTAVA, U KTERÉ MÁTE DVA SHODNÉ PŘEDMETY

Pokud se vám do ruky dostaly dva shodné předměty a nejste tou postavou, která se jich obává, tak na ni postavíte žeton své barvy.



Pokud se vám ale dostaly do rukou dva předměty, kterých se obáváte, jste odhaleni. Takryjete svou postavu rozbitým zrcadlem a v tomto kole končíte. Stále ale můžete ovlivnit průběh hry, protože si karty dobíráte ale už nemůžete vykonávat akci. Pokud se vám někoho povede odmaskovat, získáte růže.



MUSÍTE SE ODHALIT

Pokud hrajete za velkého zlého vlka a do ruky se vám dostane dvakrát kotel, musíte se odhalit. Ale pokud byste měli třikrát masku, vyhráli jste.


 

VYHRÁLI JSTE KOLO

Šípková Růženka se obává kolovratu ale milovaným předmětem jsou hodiny. Jakmile se vám podaří získat třikrát hodiny, vyhráli jste kolo.


 
 

KONEC HRY

Hra končí ve chvíli, kdy se jednomu z hráčů podařilo získat deset růží - jinak končí třetím kolem. V každém dalším kole si znovu vybíráte postavu, takže za jednu hru (sestavenou ze tří kol) hrajete za tři různé (při štěstí) postavy.


ZÁVEREM

Nádhera, nádhera, nádhera. 

Věděla jsem, že tahle hra bude skvělá, ale netušila jsem, že mě chytne až tak moc. Hráli jsme ji několikrát ve čtyřech dospělích. Hrajeme ji moc rádi i ve dvou. A hrajeme ji i s nejstarší sedmiletou Klaudinkou.

Na jednu stranu hru miluju, opravdu moc .. a na druhou stranu me štve, tak šíleně moc :-D. Někdy mě i mrzí, jak rychlá je, protože než se stačíte ponořit do hry, tak je konec. Časově odpovídá přibližně těm 20-30 minutám, ale kolikrát se nám kola povedou a je to pěkne napínavé. 

Vůbec bych se nezlobila kdyby vznikl Maškarní bál 2, kde by byly zase jiné postavy. Těch 8 mi přijde na tak nádhernou hru málo.

I když je to hra pro děti (doporučený věk od 8 let), tak si ji užíváme i v partě dospělých a docela si i škodíme, teda mně docela škodí, protože si ze mě dělají srandu, jak mi Růženka neustále leze do ruky.

Nejvíc mě ale fascinuje ta grafika, ilustrace, nádech.

Pokud vás hra zaujala, jakože rozhodně vás musela zaujmout, najdete ji na eshopu www.svet-her.cz přímo ZDE.

 

Cena: 569Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat