9. prosince 2020

HRAJEME SI: Ubongo - Honba za diamanty

Ubongo aneb honba za diamanty. Tuto hru mám, upřímně řečeno, vyhlídnutou snad už od puberty - pamatuju si, jak jsem ji obdivovala v domově dětí a mládeže na jednom kroužku. Ale pak jsem ji nějak vypustila a když jsem ji zas nahodila do hlavy, tak vždy bylo něco, co bylo přednější (hračky a věci pro děti, známe že?). I proto jsem ráda, že je moje touha, díky spolupráci s Albi, uspokojena a hlavně jsem ráda, že mám srovnání s Ubongo Duelem, na který jsem psala recenzi v dubnu letošního roku. 

Ubongo je rodinná hra, ve které se hráči snaží sestavit co nejdříve skládačku z barevných dílků a získat tak drahokamy - každý drahokam má jinou hodnotu a je potřeba nasbírat co nejvíce bodů.

Zpestřením ve hře jsou přesýpací hodiny, které dodají adrenalin navíc, protože nejde pouze o to být rychlejší, než hráči, ale také o to být rychlejší, než časovač. Tak se na hru pojďme detailněji podívat.

 

 

BALENÍ HRY

Krabice hry Ubongo je jednou z těch větších krabic, ale zároveň vás zaujme na první pohled - svou sytě červenou barvou doslova praští do očí. V krabici je vše přehledně rozložené a na dně černé vnitřní části najdete i jeden ze symbolů, se kterým se ve hře setkáte.


 

OBSAH HRY

  • Hrací dílky (4x12 stejných)
  • Hrací karty (36 se 432 různým zadáním)
  • Drahokamy (58 ve 4 různých barvách)
  • Kostka
  • Přesýpací hodiny
  • Plátěný pytlík
  • Ukazatel kol

 

KOSTKA A PŘESÝPACÍ HODINY

Kostka zobrazuje různé druhy symbolů podle kterých se budete orientovat na herních kartách. A přesýpací hodiny přesýpají přibližně minutu.


 

DRAHOKAMY

Drahokamů je ve hře celkem 58.

19 modrých safírů, 19 žlutohnědých jantarů, 10 červených rubínů a 10 zelených smaragdů.

Drahokamy jsou plastové, přibližně 1cm malé a lehoučké.


 

DÍLKY KE SKLÁDÁNÍ

Dílků ke skládání je celkem 48 a jsou to celkem 4 sady stejných dílků pro všechny 4 hráče. Určitě je lepší je mít rozdělený do pytlíčků. Usnadní to přípravu hry.


 

UKAZATEL KOL

Ukazatel kol je pro přehled, které kolo právě probíhá. Do vyznačených míst vložíte drahokamy a vždy ten, co vyhraje, si vezme modrý a ten další na druhém místě si vezme žlutý.


 

SÁČEK NA DRAHOKAMY

Tady si nejsem jistá, proč ten sáček je až ta veliký, když drahokamů je jen malá hromádka. Má šňůrku na utahování, aby se drahokamy nevysypaly.


 
 

NÁVOD A INFORMACE

Návod najdetete v balení dvakrát - v češtině a slovenštině. Dočtete se tam o principu hry, přípravě a průběhu hry, o druhé šanci i konci kola a také jak postupovat při sólové hře.



HRACÍ KARTY

Hracích karet je celkem 36, ale sou oboustranné a celkem obsahují 432 různých zadání, takže šance, že byste si některé zadání zapamatovali je malá. I když na druhou stranu jsou některá řešení opravdu lehká ale netroufám si říct, že bychom si některé přímo pamatovali (ani co se týče Ubongo Duelu).


 
 
 
Karty jsou z pevného kartonu narozdíl od karet v Ubongo Duelu kde jsou přímo papírové. Je to z mého pohledu lepší jak pro děti, protože vydrží mnohem víc, tak si pro manipulaci všech.
 
 

 
 
Na straně hracích karet vidíte různé symboly, které vám po hodu kostkou určí s jakými dílky budete pracovat. Je to místo čísel a na mě osobně to působí i zajímavěji.
 
 

 
 
Tvary jsou různorodé. Bylo pro mě překvapením, že s protihráči nestvíme to samé a říkala jsem si, jestli se to dá vůbec v náročnosti napodobit. Ale musí to mít asi nějak vymyšlené, aby to bylo fér. Na fotce níže vidíte příklady karet se třemi dílky a vedle nich těžší možnost se čtyřmi dílky.
 

 

PŘÍKLADY SESTAVENÍ

Zde je zrovna dobrý příklad toho, kdy jsem první sestavu tvořila doslova pár vteřin a u druhé jsem se zasekla o kus déle. S dětmi bych zprvu používala určitě stranu na sestavení tří dílků a později bych přešla na náročnější.

 

 

PŘÍPRAVA HRY

Hru si připravíme způsobem, že si každý z hráčů vezme hrací kartu a položí ji před sebe domluvenou obtížností nahoru. Následně si každý z hráčů vezme pytlík s dílky, připraví se drahokami na počítadlo kol, sáček se zbylými drahokamy nechte poblíž a k ruce si dejte i kostku s přesýpacími hodinami.



 
Ten, kdo během vyměřeného času stihne skládačku sestavit řekne "UBONGO". Pokud hraje hráčů více a čas stále plyne, mohou pokračovat ve hře a nadále se snaží skládačku sestavit.

 

ZÁVEREM

Překvapilo mě, že stejne jako Ubongo Duel je toto Ubongo doporučeno pro deti od 8 let, ale je mnohem jednodušší. Ve srovnání s Duelem, kde jsme jednu hru hráli několik minut, jsme v tomto klasickém Ubongu meli odehráno mnohdy v řádu vteřin.

Klasické Ubongo je tedy jednodušší, ale na druhou stranu pro děti dostupnější, kdežto Ubongo Duel je z mého pohledu na děti těžší. Baví mě tu drahokamy, baví mě tu ten tlak času a líbí se mi ta dostupnost pro děti, protože zvládají skládat i mladší 8 let. Také se mi líbí, že dílky v klasickém Ubongu se liší od Duelu. 

No a samozřejmě mám radost, že jsem stále královnou Ubonga a jen tak se nestane, abych byla poražena, takže začínám mít k Ubongu i citové pouto :-D.

I když na první pohled působí obsáhle, tak se jedná o poměrně rychlou hru a i na krabici se píše o přibližném čase hraní 25 minut, což by opravdu odpovídalo. 

Hru Ubongo - Honba za diamanty najdete na eshopu Albi.cz přímo ZDE.


Cena: 899Kč


2 komentáře:

  1. Krásná a přínosná recenze. Jen škoda, že se v ní vyskytují drobné gramatické a morfologické chyby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji. Nemám žádného češtináře na kontrolu chyb a "morfologické chyby" jsem si dokonce musela vygooglit. Alespoň, že jsou ty chyby drobné a ne hrubé, zkusím na to mrknout, až bude čas.

      Vymazat