1. prosince 2020

HRAJEME SI: Zbodni salát - Hra nejen pro vegetariány

Čím dál víc se zamilovávám do karetních her. Ještě do nedávna jsem karetky viděla jen jako retro vzpomínku na dětství nebo ne tolik záživné hry typu Černý Petr, kvarteto, větší bere, žolík apod. Měla jsem za to, že u deskových her je mnohem vetší zábava .. no nic, to byl zase názor :-D. 

O to víc me lákalo nekteré vyzkoušet a musím říct, že je budu asi v následujícím období vyhledávat cílene - nejen z důvodu, že se nám deskovky už moc nikam nevejdou ale i proto, že i s karetní hrou zažijete srandu, napetí i zábavu, kterou si zopáknete klidne i nekolikrát dokola.

Tentokrát se, ve spolupráci s firmou Mindok, podíváme na hru, která je myslím dokonce i novinkou roku 2020, ale mnoho hráčů ji už dávno zná. Je to karetní hra, kterou si zamilujete nejen rychlostí, ale také vzhledem a grafikou.

 


BALENÍ HRY

Krabička hry Zbodni salát je o kus větší, než jsou běžné karetní hry. No a naše desetimesíční Olívie si název hry vzala trochu víc k srdci a opravdu se ji snažila zbodnout.



PRAVIDLA HRY/NÁVOD

Zbodni salát je karetní hra, která je založena na principu vytváření sad. Hráči se střídají v tazích, kdy postupně dobírají karty zeleniny či bodovací karty, aby vytvořili salát o co největší bodové hodnotě.

Pravidla jsou jasně vysvětlena, i hra sama o sobě je jednoduchá, že ji rychle pochopila i 7letá Klaudinka a hraje ji s námi pravidelně. Takže si pravidla jen párkrát přečtete a pak si vše zapamatujete.

Jediné, kdy se do pravidel podíváte, je při přípravě hry podle počtu hráčů - vždy se jedná o jiný počet karet, pokud hrajete v jiném počtu.




SADA KARET

Karet je celkem 108, což je docela balík. Při hře ve dvou hráčích se hraje s 36, ve třech hráčích s 54, ve čtyřech hráčích se 72, pět hráčů hraje s 90 a šest s plným počtem.



ZADNÍ ČÁST KARET

Zadní část karet je tzv. bodovací. Podle bodovací části vybíráte karty a tvoříte sady. Vždy si pořádně prohlédněte všechny karty a vyberte si tu, která je nejvýhodnější. Některé bodovací karty mají i záporná čísla a některé jsou spíš o náhodě a štěstí - mít nejvíce salátu apod.

 


PŘEDNÍ ČÁST KARET

Zbodni salát obsahuje celkem šest druhů zeleniny - rajče, salát, cibule, mrkev, paprika a zelí. Název zeleniny i obrázek v horní části je čitelný pro obě strany. U nás je věčný problém ke komu budou karty nebo celkově hry otočeny a tady se uspokojí každý :-D.

 


POPIS BODOVACÍCH KARET

V horním rohu karty vidíte obrázek zeleniny - ta je vždy na druhé straně. Takže bodovací karty můžete vykládat na trh i podle toho, co mají na druhé straně.

Na středu karty je vyobrazená zelenina, kterou potřebujete nasbírat, abyste na konci hry dostali 8 bodů a kolikrát tuto sadu nasbíráte,   tolikrát ty body dostanete. Takže pokud budete mít 3x rajče, 3x zelí a 3x mrkev, dostanete celkem 24 bodů.

Pokud vám ale bude jedna zelenina chybět i když karet budete mít třeba 6, nedostanete žádný bod.

 



HRA PŘIPRAVENA, MŮŽEME ZAČÍT

Příprava hry je jednoduchá. Nejdříve nachystáte karty dle počtu hráčů (najdete v návodu), karty rozdělíte na tři hromádky a vyložíte trh. Trh se vyloží tak, že z každé hromádky vezmete dvě karty.

Hra začíná tak, že se hráč rozhodne, jestli si vezme jednu bodovací kartu anebo dvě karty zeleniny. A tímto způsobem se hráčí střídají dokud se nedobere komplet poslední karta.

Také můžete (ale nemusíte) otočit jednu svou bodovací kartu a změnit ji tak na zeleninu. Nelze to ale obráceně, že ze zeleniny vytvoříte bodovací kartu.

 


KARTY DOBRÁNY, JDE SE POČÍTAT

Karol a počty, to je věc ale tady to jde snadno. Za každou bodovací kartu se počítají všechny karty, které jste nasbírali. Takže pokud máte třeba jednu papriku ale zároveň tři bodovací kartičky s paprikou, tak ji započítáte třikrát.

Moje strategie při počítání bodů je ta, že si vždy vezmu komplet všechny karty zeleniny a počítám je zvlášť ke každé bodovací kartě. Manžel počítá zase po svém.

Zde na příkladu vidíte, že máte 2 body za každou kartu salátu a to i když je karta salátu u druhé bodovací karty. Dále vidíte dvě kompletní sady salátu, mrkve a cibule, takže celkem 15 bodů. Třetí bodovací karta značí 3 rajčata za 8 bodů, celkem jich je 6 a získáte 16 bodů. No a čtvrtá bodovací karta záleží na tom, jestli máte opravdu nejvíce salátů.



KONEC HRY

Hru vyhrává ten, kdo má nejvyšší počet bodů. Můžete hrát i na několik kol a vítěze vyhlásit až po sečtení bodů všech kol. Je na vás pro jakou verzi se rozhodnete anebo jestli si vymyslíte i vlastní.

 

ZÁVEREM

Zbodni salát je karetkou, která nás moc baví. Čas hry, který je uveden na krabici, odpovídá. Jednu hru můžete hrát 15-30 minut, záleží i na počtu hráčů. Ve dvou je to docela fofr. Ve třech, zvlášť s dítětem, se už více přemýšlí. Víc nás bylo jen chvíli, ale pokud rádi sáhnete po nějaké rychlovce v mezičase náročnějšího hraní nebo před spaním, tak je hra ideální.

Děti si trénují počty, tvoří různé druhy salátů, které si následne mohou vyzkoušet a ochutnat i doma (přidaná hodnota hry) a mladší sourozenci procvičují slovní zásobu a třeba i barvy.

Pokud vás hra zaujala a chteli byste si ji pořídit, najdete ji na eshopu www.svet-her.cz přímo ZDE.

 

Cena: 249Kč 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat