9. září 2021

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - září/říjen 2021

Prázdniny jsou za námi a je tu další dvojčíslo číslo časopisu Tečka! s křečkem na titulní straně. 

V tomto čísle vás čeká bláznivý podzim, vtipy, hledačka, křížovka, labyrint, den finanční gramotnosti, test finanční gramotnosti, dubánci, prasátková kasička, miničtení o lišce a kohoutkovi, pokus s magnety, svět plchů, únik z bankovního trezoru a mnohem víc.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).


 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?  

 

1. BLÁZNIVÝ PODZIM

Různé druhy malovaného čtení jsou u nás v oblibě a já sama je jako malá měla moc ráda. Bavilo mě doplňovat slova místo obrázků a když jsem se učila básničku, mamka mi ji malovala podobnym způsobem a díky tomu jsem se ji naučila. Nejspíš jsem ten typ, co má paměť na obrázky ale vůbec ne na text jako takový. A jsem zvědavá, jestli to samé bude mít některá z holek. Tento typ čtení je vtipnější v tom, že se vybírá ze dvou různých obrázků :-).


 

2. HLEDAČKA

Já si takhle postupem času přijdu, jako kdyby byl časopis přímo na míru pro mě. S hledačkama to mám totiž podobně, jako s malovaným čtením. Ty mě baví od mala až po dospělost, jen jsem to ve svém věku převedla vícew do deskovek a počítačových her. Klaudinku to baví stejně jako mě. 



3. KŘÍŽOVKA

Křížovka pomocí obrázků je skvělým začátkem v křížovkách pro malé luštitele. Dle směru šipky napíšou do kolonek postupně písmena konkrétního obrázku. Klaudinka jich sice už spoustu umí napsat, ale v posloupnosti slov ji ještě musím pomoct. Tak či tak jí luštění baví.


 

4. ZDOLEJ TEČKU - LABYRINT

Labyrint je tentokrát pěkně těžkej, nebo těžkej teda pro děti, které ještě nechodí pořádně ani do školy a počítají si ledatak na prstech. Ale nic, co bychom společnými silami nezvládli. Pro lepší představu doporučuju k ruce určitý počet pastelek nebo čekoholiv podobného, aby děti lépe viděli co se od čeho odčítá, co se naopak přičítá a jak "hmotně" ten počet vypadá.


 

5. KDO SLAVÍ - DEN FINANČNÍ GRAMOTNOSTI

8. září je den finanční gramotnosti. Dočtete se, co to jsou příjmy a výdaje a popovídejte si o tom, co všechno musíte doma platit. Je to moc hezké téma na povídání, ke kterému se se staršími dětmi určitě brzy dostanete, pokud ho už nemáte za sebou. Klaudinka už kolikrát sama platí v obchodě, počítá peníze, rozlišuje všechny bankovky a zajímá se.


 

6. TEST FINANČNÍ GRAMOTNOSTI

Test finanční gramotnosti pro děti i rodiče. Zodpovíte otázky například podle čeho kupujete věci v obchodě, jak zacházíte se svým kapesným, jak fungují půjčky v bance nebo kam je nejlepší ukládat vydělané peníze apod. Podle nasbíraných bodů zjistíte, jak na tom s finanční gramotností jste.


 

7. ABECEDA S DUBÁNKY

Když má dítko senzitivní období na písmena anebo se je učí ve škole, vždy je dobré využít toho a ukazovat je všude možně ať už na různých cedulích anebo je rovnou tvořit v přírodě z trávy, listů, šišek či kamínků. Tak, jako to je v kapitole s Dubánky. Podle toho navíc vyluštíte zašifrovaný vzkaz. A pokud máte ve škole sešity (my je třeba nemáme), můžete si na vedlejší straně vystřihnout štítky a na sešity je nalepit.


 

8. PAPÍROVÁ KASIČKA

Papírovou kasičku jsme zatím nestříhali, protože má Klaudinka několik svých kovových ale necháme si ji v zásobě, až je třeba naplní nebo až se jí bude chtít mít další. Kasička je z pevnějšího papíru a můžete si do ní nastřádat na nějakou hračku, kterou si přejete anebo na nějakou dobrotu.


 

9. VYSTŘEL TUŽKU

Vystřel tužku! se nazývá animovaný minifilm, který si můžete rozstříháním této strany vytvořit. Z druhé strany je rozdělena na obdélníky, které mají pokaždé trchu pozměněný obrázek. Kartičky následně secvaknete sponkou a vytvoříte animovaný výstřel tužky v podobě rakety. Na podobné tvorbě jsem vyrostla. Dělali jsme různé druhy příběhů ať už skákající míč nebo nějaké sprosťárny :-D.


 

10. JAK FUNGUJE BANKOMAT

Víte, jak funguje bankomat? Jestli uvnitř bydlí parta trpaslíků, kteří tisknou peníze? Nebo je to herní automat a kolik vytočíte, tolik se vysype? Jak to je doopravdy se dozvíte v této rubrice a také se dozvíte kolik peněz bývá v čerstvě doplněném bankomatu. Je milé, když si děti myslí, že si tam chodíme vybírat peníze jak se nám zachce a proto není na škodu je seznámit s realitou :-D.


 

11. SVĚT ZVÍŘAT - PLCH

U nás žijí celkem 4 druhy plchů - velký, zahradní, lesní a plšík lískový. Jsou to noční tvorové, které jen tak bohužel zahlédnout nemůžeme a i kdyby se naskytla příležitost, zmizí v mžiku před očima. Uchylují se k zimnímu spánku a spí přes 7 měsíců v roce. No, to bych taky ráda! :-D


 

12. OMALOVÁNKA

Omalovánka plná detailů pro starší děti, které se v ní mohou na první pohled ztratit ale schválně toho využijte a nechte je vyjmenovat zvířata, která vidí. Pak ať je postupně vymalují :-).


 

13. DOPRAVNÍ HLÍDKA

Pomocí hodu kostkou budete vytvářet různé druhy aut, kterým můžete dát speciální jména. Můžou rozfoukávat ranní mlhu, zahřívat promrzlé chodce teplým vzduchem, zametat bobky od lesní zvěře a ještě pár dalších prazvláštností. 


 

14. ÚNIK Z BANKOVNÍHO TREZORU

Únikovky jsou prostě geniální! Mě osobně baví v různé podobě ať už v reálu, ve virtuální realitě a i takto na papíře jako luštění. Jen ten časový stres je úděsný. Pan Straka je bankovní úředník, který si pamatuje všechna hesla k trezorovým dveřím, jenže se mu stala nehoda. Schránka s dokumenty mu spadla na hlavu a on najednou všechna hesla zapomněl. Jak se dostane ven? Pomůžete mu?



V trafice stojí Tečka! 57Kč ale s předplatným vyjde na 49Kč. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík. Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz

 

Žádné komentáře:

Okomentovat