3. září 2021

PEČEME: Ošatka s miskou na domácí chléb + souprava pro přípravu krémového sýru

Když jsem před cca 8 lety pekla úplně poprvé domácí pečivo a zjistila jsem, že kromě velkého chuťového rozdílu je velký rozdíl i v sytosti, pečivo z obchodu jsme jednu dobu stopli úplně. Domácí samozřejmě mnohem více zasytí, ale zároveň je to takový "žrádlo", že stejně sníte hromadu hahaha.

Jednu dobu jsem měla i vlastní kvásek. Jmenoval se Bohouš a krásně prospíval. Jenže u kvásku je potřeba péct chléb pravidelně, ale my na pečivo jako takový moc nejsme a nemusíme ho mít ani každý den, tak jsem Bohoušovi nemohla dát vše, co potřeboval.

Jednou za čas moc ráda pečivo upeču. Takový chléb se smaženou cibulkou nebo rohlíky motaný se šunkou a sýrem, to je dokonalost. A jak se blížil čas školních svačin, rozhodla jsem se, ve spolupráci s Tescomou, vyzkoušet další zajímavé vychytávky, které ušetří čas a budou i praktickými pomocníky.

V dnešní recenzi bych vám ráda představila ošatku s miskou na domácí chléb a parádní soupravu pro přípravu krémového sýru typu domácí "lučiny". Všechno rozepíšu, jak jste u mě zvyklí a také napíšu důvody, proč jsem se zrovna pro tyto vychytávky rozhodla.

Tak se na ně pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

OŠATKA S MISKOU NA DOMÁCÍ CHLÉB

 
Na proutěné ošatky jsem koukala už pěkně dlouho. Moc se mi líbí, jak je chléb tvarovaný a jak hezky vypadá. Váhala jsem tak dlouho protože se snažím co nejvíc věcí ulehčit a nebyla jsem si jista tím, jestli si péčí o ošatku nepřidělám další práci navíc. Proto jsem se rozhodla pro tuto plastovou ošatku s mísou, kterou můžete jednoduše omýt a navíc misku využít na založení kvásku. Velikostí je navíc ideální pro nás, kteří si pečivo užíváme nepravidelně.


 

OBSAH SADY

  • Miska s praktickou odměrkou na vnitřní straně
  • Perforovaná ošatka
  • Návod s recepty


 

MISKA S OŠATKOU

Miska s ošatkou jsou vyrobeny z prvotřídního odolného plastu a můžou se mýt v myčce. 

Miska má na vnitřní straně praktickou rysku, kterou můžete využít na založení kvásku - což je paráda, protože já osobně dávám kvásek vyběhnout do lehce vyhřáté trouby a mnohem lépe se manipuluje s takovou miskou než s čímkoliv menším. Pak ji stačí jen vymýt, osušit a vložit do ní ošatku s těstem.

Ošatka je perforovaná, takže je přebytečná mouka zachycena v misce. Velikostně je tak akorát na menší bochník chleba, který my konkrétně máme na dva dny.



 

NÁVOD A RECEPTY

V brožurce je vše detailně rozepsáno v několika jazycích - samozřejmě i česky. Najdete v ní pár receptů a taky návod na založení kvásku.




ŽITNO-PŠENIČNÝ CHLÉB (čerstvé droždí)

Chlebů jsem za ty roky upekla nespočet a věrní jsme jen jednomu, se kterým jsme moc spokojení. Do recenze jsem ale chtěla zaznamenat alespoň tři. Jako první jsem zvolila recept přímo z brožurky na žitno-pšeničný chléb s čerstvým droždím. A to je vám taková dobrota! Nejspíš nahradí ten náš nejoblíbenější hahaha.


 

S těstem se pracovalo moc dobře. I když já jsem ten typ člověka, který chce mít všechno co nejrychleji honem hned a moc se s těstem nemazlím. I tak se ale dobře propracovalo a moc hezky nakynulo. Pak je potřeba ošatku vystříkat olejem nebo vymazat máslem a následně do ní vložit těsto. Kynou nechávám v troubě rozehřáté na cca 30°C a přikryté utěrkou. Máme doma chladno, tak to dělám tímto způsobem.


 

Doporučení bylo vyhřát plech na pečení - využíváme plechy na pizzu/koláče, které jsme si nedávno pořídili a přijdou mi na tento typ chleba naprosto bomba. Na vyhřátý plech tedy vyklopíme nakynuté těsto a pečeme v rozpálené troubě. Zde byl ještě tip dát na dno trouby pekáč s vodou na půl hodinky.


 

Těsto bylo hezky pevné, pružné, tak jsem se radovala, že z něj nebude placka. Což je můj věčný problém a i z kvásku jsem měla samý UFO talíř. Trochu se ještě vymazlit s tvarem, ale jak už jsem psala, to neni nic pro mě. Já nemám trpělivost a hravost takhle s něčím. I proto se snažím všechno co nejvíce usnadnit a urychlit.


 

Vooooiiiiilaaaaa. Ten je co? Chuťově naprosto bomba! A hned jsem si ho dala s naloženou nivou, kterou jsem si koupila v bezobalovém obchodě. Moc dobrý je i samotný. Mňam!


 

CELOZRNNÝ CHLÉB (sušené droždí)

Když jsem plánovala, jaký další chléb bych tu chtěla mít zaznamenaný, řekla jsem si, že celozrnný bude jasnou volbou. Ten jsem pekla úplně poprvé a nejhorší na pečení domácího pečiva je spěch. Tak prosím pospíchejte pomalu, ať nedopadnete jako já.
 


 

Inspiraci jsem našla ZDE a vše vypadalo naprosto parádně. Těsto trochu víc lepilo ale nic co by se nezvládlo. Jenže po nakynutí, které bylo parádní a měla jsem radost, že se povedlo, se těsto lepilo mnohem víc.

 

 

No a když jsem ho přemístila na plech, začalo se rozjíždět a já až tehdy zjistila, že jsem zapomněla ještě na jeden druh mouky. Chybělo sice jen cca 100 gramů, ale asi na tom dost záleželo. No nic, ufo chleba mi je prostě souzen. Se zoufalým výrazem jsem čekala, co se z toho vyklube. Měla jsem ale radost, že si svůj vzor zachoval.


 

Na to, jak zoufale to vypadalo, když jsem vynechala jeden druh mouky, to ve finále nedopadlo úplně nejhůře. Sice je placatější, ale na chuti a "jedlosti" to nic nemění. Je to jen kosmetická chybka, která se vypiluje. Určitě u něj zůstaneme trvale :-).


 


NEJJEDNODUŠÍ CHLÉB (sušené droždí) 

Tento recept je ten náš TOP, jenže ho vždy pečeme v rozpálené skleněné míse - což je taky vychytávka, protože si udrží tvar i když je těsto lepivé. Tím, že se nevyklopí ale peče se ve skleněné míse, se nemá ani kam rozjet a tvar je vždycky bomba.

Chtěla jsem ho ale vyzkoušet v ošatce a jelikož jsem zrovna nebyla přítomna, nechala jsem to na manželovi hahaha. Poučila jsem ho o tom, že je těsto lepivější ale že může přidat mouku, aby lépe drželo. Ono je do té ošatky opravdu potřeba dávat těsto, které je pružné a hladké. Takže třeba přidat mouku a nechat o chvíli déle kynout. 

Nepovedl se tak úplně dle očekávání, ale na to, že se primárně peče ve skleněné míse, je parádní.

 



 

SOUPRAVA PRO PŘÍPRAVU KRÉMOVÉHO SÝRU

 
Na tuto soupravu jsem slyšela samou chválu. Tento typ domácího sýru znám taky už spoustu let, ale dělala jsem ho způsobem, že jsem používala látkovou plenu a tu jsem přivázala v lednici nad misku, do které vykapávala syrovátka. Děsně krkolomně, tak mi tato souprava přišla geniální i když bych přidala ještě nějaké drobné doporučení. Syrovátku mimochodem můžete buď vypít, protože je velmi zdravá a obsahuje řadu vitamínů anebo ji použít místo vody na zadělání dalšího chleba.


 

OBSAH SOUPRAVY

  • Hluboká mísa s víkem
  • Cedník
  • 5ks netkaného plátna
  • Kroužek na uchycení plátna
  • Návod a recepty


 

HLUBOKÁ MÍSA

Mísa je dostatečně hluboká na to, aby se vešlo co největší množství syrovátky z připravovaného sýru - nemusíte se tedy bát, že by se syrovátka dotýkala vykapávaného sýru.


 

Cedník je prostorný a má nožičky, na kterých může prakticky stát a nepřeklápět se.


 

KROUŽEK NA UPEVNĚNÍ

Tento kroužek upevňuje plátýnko na míse, aby se nehýbalo a bylo zároveň napnuté.


 

PLÁTÝNKO, VÍKO A NÁVOD

Víko jednoduše zacvaknete a vložíte s ním mísu do lednice. Plátnko můžete opakovaně používat, je pratelné a co jsem si tak zjišťovala, zhruba 5x to jedno použité můžete ještě využít. Pokud vám plátnko dojde, můžete dokoupit přímo v Tescomě náhradní.


 

V návodu se dozvíte jak na čerstvý krémový sýr a zároveň jak připravíte dětský smetanový dezert. V čem se ty dva pokrmy liší a jestli se vůbec něčím liší?


 

Jelikož hlubokou mísu potřebuju na vykapání syrovátky, pro smíchání jogurku a smetany ke šlehání jsem využila jinou mísu. Můžete přidat i sůl.


 

Cedník vložíte do mísy, připravíte plátnko, zacvaknete kroužkem a přelijete směs.


 

Hotovou směsí připravenou v míse ještě několikrát bouchněte o stůl, jemně, přiklopte a dejte do lednice na 24 hodin. V návodu nebo i na webu píšou při pokojové teplotě, ale já mám raději všechno v lednici i když máme doma chladno.


 
 

RECEPTY NA TŘI DRUHY POMAZÁNEK

  1. Bazalka s pepřem - vmíchat nasekanou čerstvou bazalku a pepř podle chuti
  2. Česnek a paprika - vmíchat prolisované dva velké stroužky česneku dva a přidat lžíci sladké papriky
  3. Vajíčková -  vmíchat uvařená a nastrouhaná tři vejce, přidat pepř dle chuti a lžíci hořčice. 

 


KRÉMOVÝ DEZERT PRO DĚTI

Princip je stejný, jen místo smetany ke šlehání jsem smíchala jogurt se zakysanou smetanou. Pak už je jen na vás, jestli necháte dezert tak, jak je anebo přidáte sirup, ořechové máslo, přesnídávku, marmeládu, kakao apod.

 


 

Výhodou je, že je sytý takže pro tu naší mrňavou pažravku ideál a hlavně ho doslova za pár korun uděláte hromadu. Klaudince ho určitě budu dávat na svačiny. Zde jsem přidala malinovou marmeládu.

 


 

ZÁVĚREM

Já už ani nevím, co po takové recenzi dodat. Asi bych jen připsala, že je z mého pohledu lepší pro pomazánky míchat zakysanou smetanu s jogurtem a pro dezerty naopak smetanu ke šlehání s jogurtem. Ta zakysaná smetana je hustější a proto i výsledná pomazánka bude hustější. No a pro dezert je sladší ta smetana ke šlehání.

Když bych měla porovnat, co všechno za těch xxx let od Tescomy již máme, tak tato ošatka a souprava na krémový sýr se řadí mezi TOPky a jsou vysoko v našem žebříčku společně například s razítky na sušenky, tyčovým mixérem, lisem na tyčinky i třeba s parádními džbány.

Pokud vás tyto vychytávky v podobě ošatky s mísou pro domácí chléb a soupravy na krémový sýr zaujaly, najdete je přímo na eshopu Tescomy. Přeji vám, ať jste spokojení jako my a ať vám především chutná :-).


CENA: 349Kč ošatka s miskou a 469Kč souprava na krémový sýr


Žádné komentáře:

Okomentovat