22. září 2021

UČÍME SE: Moje první kniha o domově

Na název "Montessori" jsem v posledních letech na různých publikacích docela háklivá. Ono, když do světa Montessori postupně propadáte už několik let a sbíráte víc a víc zkušeností, přestane vám to v některých případech dávat smysl. Bohužel se v různých skupinách víc a víc objevují věci typu Montessori houpačka, Montessori duha nebo Montessori postel - ještě taková ta ve tvaru domečku. Ale oficiálně nic takto v Montessori neexistuje a prodejci si to pouze pojmenovali, protože to táhne trh a lidi si pak myslí, jak mají doma něco Montessori, jenže je to spíš klamání zákazníků.

Každopádně tuto publikaci jsme dostali za propagaci Online konference, která probíhala na jaře a i přes to, jaký mám názor na slovo Montessori ve spojení s takovým pracovním sešitem, je velmi hezky propracovaní a řekla jsem si, že by se vám jako tip mohl líbit.

Jedná se o pracovní sešit s několika stranami samolepek, které ovšem nejsou opakovaně lepitelné. Tak se na něj pojďme detailněji podívat :-).

 

 

O KNIZE + ÚVODNÍ SLOVA

Kromě poměrně obsáhlého úvodu se dozvíte, že kniha obsahuje osm stran se samolepkami a že jsou cvičení rozdělena do několika skupin. Co budete na každé straně potřebovat (tužka, prstové barvy, samolepky) je vyznačeno ikonou.


 

LISTOVÁNÍ KNIHOU

Naše listování začíná v kuchyni. Nejdříve se rozhlédnete po kuchyni a zjistíte, co tam chybí. Na konci knihy najdete samolepky, kterými stranu doplníte. Dále vyřešíte co vše je potřeba v kuchyni. dle tvarů zkusíte poznat, na které potraviny se konkrétní pomůcky používají.


 

Dále je čas prostřít stůl. Opět využijete samolepky, které najdete na konci strany a nezapomeňte také vyskládat nádobí do skříňky. Znáte učící věž? I o té se v knize dočtete. A než se pustíte do pečení sušenek, spočítáte fazole.


 

Upečeme sušenky? V knize na ně najdete i přímo recept. A víte jak postupovat? tužkou spojte obrázky s číslicemi a nakonec barvami vymalujte zdobení.


 

Ale ať nejsme pouze u sladkého, co takové zelenina .. rozpulená? Vaším dalším úkolem je spojit zeleninu s její rozříznutou polovinou. Pokud potřebujete pomoct, všimněte si barvy rámečku.


 

Z kuchyně se přesouváme do obývacího pokoje, do kterého je potřeba nalepit tolik předmětů, kolik naznačuje uvedené číslo. Na další straně jsou rodinné fotografie. Spojte tečky v obrázcích a vytvořte rámečky. Do každého z nich nakreslete jednoho člena rodiny.


 

Bude se i zametat a vymalujete vzory na koberci. Nesmí chybět ani velká knihovna plná knih, které jsou otočeny titulní stranou vpřed a zároveň jsou i dobře dostupné pro děti. Dokážete je srovnat od nejmenší po největší? A už jsme v ložnici. Do ložnice nalepte samolepky se správnými předměty a vybarvěte povlečení na posteli.

 

 

Dále tu máme věž z kostek, kterou je potřeba postavit od největší až po nejmenší a také modré pastelky v různých odstínech, které se pokusíte seřadit od nejtmavší až po nejsvětlejší.


 

Hračky mají rády pořádek a proto uložte všechny hračky do správného košíku. Opět k tomu využijete samolepky na konci knihy. Jako nápovědu můžete využít tvar místa a barvu okraje.


 

Mrkněte se na pravou stranu a dolepte na zásuvky správnou samolepku, abyste věděli, co se uvnitř skrývá. Opět najdete samolepky na konci knihy.


 

Samostatnost v oblékání je pro děti velká věc a zároveň je to i pekelně těžké. Třeba takové ponožky, které se neustále vyvlíkají a nohy co roční prťata v trefování se do ponožek neposlouchají hahaha. Na konci knihy najděte správné samolepky oblečení a nalepte je kam patří. Na vedlejší straně ještě spojte tkaničky přesně podle pokynů.


 

Koupelna je místo, kde nás nikdo neruší - hahaha, to se tu píše ale realita je většinou v každé domácnosti úplně jinde, že? Opět nalepte samolepky na správná místa a na vedlejší straně spojte vše, co k sobě patří.


 

Nezapomeňte na čištění zubů. Seřadíte jednotlivé kroky jak jdou za sebou? A heleme se. Přeci jen tu je i nějaké bludiště. Umyvadlo je příliš vysoko, najdete správnou cestu?


 

Ajajaj, špinavé oblečení. Prstovými barvami udělejte na oblečení špinavé skvrny a podle značky, které je na oblečení i na pračkách, spojte vše, co k sobě patří.


 

Prádlo je potřeba také pověsit. Prádlo vybarvěte barvou, která se vám líbí a pomocí kolíčkových samolepek ho upevněte na šňůru. A když už jsme na balkoně, zkuste si i vypěstovat rostlinu. Nejdříve na balkon doplňte vše, co tam chybí a následně vyřešte posloupnost růstu rostlinek.


 

JEDNORÁZOVÉ SAMOLEPKY

Samolepky jsou matné, z tenkého papíru a je lepší, když je dětem postupně odlepíte, aby si je nepotrhali hned při pokusu o odlepení. Následně bych jen dítko nasměrovala, co kam patří a aby se samo pokusilo trefit se do konkrétního místa. Bohužel jsou jednorázové, takže je opakovaně neodlepíte a ani tím pádem neopravíte špatně nalepené místo. Některé samolepky můžete použít i ve vašem pokoji na označení oblečení v komodě či skříni.





 

ZÁVĚREM

Jak už jsem psala výše, s názvem Montessori bych byla velmi opatrná. Kniha využívá prvky z Montessori světa a naráží i na některé Montessori pomůcky (například Růžovou věž) ale spíš bych slovo Montessori dala do uvozovek a napsala, že se od té myšlenky a pedagogiky kniha pouze odráží, aby nedocházelo k dalším a dalším nesrovnalostem.

Když se ale na knihu kouknu mimo Montessori směr, je moc hezky zpracovaná, v úkolech je smysl i co se týče kombinovatelnosti s připraveným prostředím a praktickým životem. Většinu toho může dítě dělat s vámi doma a následně si dle toho můžete plnit úkoly v knize. Jediné mínus vidím v těch jednorázových samolepkách, což je velká škoda. 

Holky jsou už na sešit veliké, Olivka je na něj pro změnu ještě malá, ale schovám ho pro ni a určitě ho využijeme na maximum :-). Zpracování jako takové se mi líbí a pokud dokážete přimhouřit oči a nevidět Montessori, určitě by se vám zalíbily i další knihy z této edice - roční období, lidské tělo, domácí zvířata, zahrada, zvířata z lesa apod.


Cena: 143Kč (dle Heureky)


 

Žádné komentáře:

Okomentovat