28. září 2021

UČÍME SE: Časopis Ahoj divočino - Podzim 2021

A je tady další nádherně přenádherné číslo časopisu Ahoj Divočino. Tentokrát laděné do hřejivých podzimních barev. Podzim je krásné období, pokud je teplý a barevný. Navíc na titulní straně liška, kterou Klaudinka miluje. O to větší nám toto číslo udělalo radost.

Seznámíme se s druhy podzimních plodů, liškou, vodními hlodavci, mechorosty, zajdeme na návštěvu k bobrům, vyrobíme si zápisník s obálkou zdobenou přírodninami, dozvíme se jak správně krmit ptáky a mnoho dalšího!

Pokud vás zajímají starší čísla, detailněji zrecenzované je najdete ZDE. A teď už se pojďme vrhnout detailněji na tuto recenzi.

 

 

 

DOPIS Z DIVOČINY

Dopis z divočiny nám tentokrát píše samička křižáka pruhovaného. V dopise se dozvíte, podle čeho ji snadno poznáte, jak se liší samečci a jestli se jí musíme bát. Dále se dočtete na čem si pochutnává a na fotce na konci strany uvidíte i kokon, ve kterém přečkávají mláďata zimu.


 

ROZCVIČKA

Ještě, než se vrhneme na rozcvičku, tak se dočteme, co se děje v podzimních měsících na planetě zemi - například, že se dospělí lososi vrací z moře do řek anebo že si čimpankové dělají zásoby na zimu.

Rozcvička je tématicky o zimních plodech, které jsou buď jedlé i pro člověka anebo si na nich pochutnávají pouze ptáci. 

Vyluštíte si nejčastější druhy plodů a vrhnete se také na tajenky.



 

CO SE DĚJE NA PODZIM

Pozorujte přírodu kolem vás a uvidíte, co vše se na podzim děje. 

Barví se listí, zrají šípky i trnky, zvířat si vytvářejí tukové zásoby a hustý kožich, začínají podzimní mlhy, konají se výlovy rybníků a děje se toho ještě mnohem víc.

Co pozorujete kolem vás? Popovídejte si o tom s dětmi nebo dětskou skupinou.


 

BÁDÁME NA PODZIM

Probádejte, co se děje se stromy, semínky nebo počasím.

Každý strom se barví jinak, spousta semínek umí létat a počasí si s ními tky pěkně hraje.

Zkuste si vyrobit srážkoměr, Robinsonův kříž nebo směrovou růžici  korouhvičku.


 

LIŠKA OBECNÁ

Na sraz dorazila liška obecná. Lišky žijí nejraději samotářsky. Spolu jsou pouze v péči o mláďata anebo v období páření. O lišce se říká, že je chytrá, protože se rychle přizpůsobuje a zvyká si na změny. V rozhovoru se dále dočtete, kde všude hledá úkryt, co má nejraději a jakým způsobem si obstarává jídlo anebo jaké zbraně používá při lovu. Kořist dokáže najít i hluboko pod sněhem.


 

Tyhle podrobné popisy mě na časopisu moc baví. Zatím je nechávám nevystřihané, ale chystám se z nich holkám vytvořit odolné a nezničitelné album, ve kterém budou zástupci, se kterými jsme se díky časopisu takto blíže setkali.


 

Zjistíte, jak je to s liščím životním cyklem. V lednu a únoru probíhají námluvy, kdy se o smici může ucházet až několik partnerů ale samotné páření pak probíhá v noře. Na jaře se rodí mláďta a v červnu až srpnu se osamostatňují - tím se rodina rozpadá. Kolem deseti měsíců už může založit svoji rodinu.


 

BOBR A NUTRIE

Bobr evropský je největším hlodavcem Evropy - měří až 1 metr a váží průměrně 20kg. Dříve byl loven pro kůži, maso a taky kvůli škodám, které způsoboval ale už jsou zákonem chránění. Je plachý a jeho rodina má 3-8 členů. V této kapitole se dozvíte i další zajímavosti.

Nutrie měří kolem 80cm a váží 5kg. Říká se jí řekomyš nebo bahenní bobr  výborně plave. Nutrie u nás nemají přirozeného nepřítele, který by zabránil jejich přemnožení. Žijí v početných koloniích a mláďata rodí několikrát ročně. Dočtete se i dlší zajímavosti.

Podobní a přesto jiní. 


 

NA NÁVŠTĚVĚ U BOBRŮ

Vystřihovánky táhnou a já mám velkou radost z každé další takové. Zároveň je ale holkám dávám postupně, protože zatím nemáme bezpečné místo, kde by mohly být vystavené aniž by se poničily ale na všem se pracuje. Tentokrát si můžete vystřihnout bobří hrad.


 

MECHOROSTY

Bez mechu si les představíme těžko, to je pravda. Mechu se správně říká mechorost a existuje jich velké množství druhů. Dovedou zadržet velké množství vody ale také snadno vysychají. Dočtete se jakým způsobem byl mech využíván člověkem a jak si vyrobíte mechoví knoty.


 

Detailněji se dozvíte informace o různých mechorostech - o ploníku, rašeliníku, játrovce, hlevíku i běloměchu. Ke každému patří jeden skřítek.


 

Víte, jak miluju akvarel a tohle je nádherná abstrakce, do které se můžete zakoukat a popovídat si, co v obrázku vidíte. Anebo si vezměte tužku a domalujte skřítky, rotliny i zvířata.


 

VÝROBA ZÁPISNÍKU S OBÁLKOU ZDOBENOU PŘÍRODNINAMI

Krásná inspirace na výrobu zápisníku, který si můžete s dětmi vytvořit anebo inspiraci využít pro skupinu dětí ve školce i škole. Desky si ozdobíte otisky přírodnin anebo využijete foukací fixy či písek a vzniknou tak neotřelé originální zápisníky, do kterých můžete psát i malovat.


 

PODZIM MLADÉHO ORNITOLOGA

Většina tažných ptáků odlétá do zimovišť v evropském Středomoří nebo Africe, ale někteří putují až do jižní Asie. Dozvíte se, jak je to například sezimovištěm slavíka modráčka tundrového, kam odlétá zimovat lejsek malý, kde jsou touhle dobouvlaštovky a jiřičky, kdo k nám naopak přilétá, koho můžeme pozorovat v listopadu a mnoho dalšího.


 

TIPY, NÁPADY A AKCE PRO MLADÉ ORNITOLOGY

První říjnový víkend se koná festival ptactva. Dále se dozvíte, co můžete udělat na podzim pro ptáky na zahradě. Například neodstraňovat staré dřevo a spadané listí, vyčistit budky a vyvěsit nové, nechat na stromech nebo pod nimi spadaná jablka apod.


 

JAK SPRÁVNĚ KRMIT PTÁKY

Víte, jak správně krmit ptáky? Na této inspirativní dvoustraně zjistíte, co chutná sýkorám a pěvcům, co přidat hrdličkám či holubům, proč nekupovat levné směsi, co vše je pro ně vhodné a co se třeba ani nedoporučuje. Také se dozvíte, jak by mělo vypadat správné krmítko. Krmítko je potřeba pravidelně čistit, aby nedošlo k nákaze krmítkovou nemocí.


 

ZÁVĚREM

Tleskám a klaním se .. u časopisu Ahoj divočino kolikrát listuju, listuju, načteně čtu - ano já, až najednou narazím na konec a zafrfňám si, že už je konec. 

Klobouk dolu před autorkou, klobouk dolu před celým týmem, který za časopisem stojí. Sice vychází pouze 4x ročně ale za to je tak přeplněný informacemi, že je chytlavý a čtivý. Není to žádných pár stran ale plnohodnotných víc jak 30 stran.

S každým číslem si říkám, jaká je to paráda a ono je i to další číslo minimálně stejně tak dobré a kolikrát i lepší, než předchozí. A tohle je láska!



 

Čtvrtletník, který vezme děti do přírody a baví i dospělé. Roční předplatné (4 čísla): 320 Kč, doprava zdarma. Cena jednoho výtisku: 89 Kč + 20 Kč poštovné a balné. Objednávky posílejte zatím na e-mail obchod@ahojdivocino.cz :-).
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat