17. ledna 2022

HRAJEME SI: Strašidelný hrad - hra s nastraženými pastmi

Z dětství si vzpomínám na reklamu, ve které byla desková hra plná různých pastí a mně se to strašně líbilo. S postupem času jsem na ni zapomněla a vzpomněla jsem si až v době, kdy jsem objevila právě tento Strašidelný hrad, který bych vám v této recenzi, díky spolupráci s eshopem 4kids.cz moc ráda detailněji ukázala.

"Jste najatí vyšetřovatelé paranormálních jevů. Máte za úkol zjistit, zda je legenda o strašidelném hradu pravdivá. Prozkoumejte a zjistěte, co se děje uvnitř hradu! Buďte opatrní, protože všechno ... je pravda! Když jste se dostali nahoru do poschodí, náhodou jste z desetiletého spánku probudili zlého ducha hraběte Spooksalota, který je odhodlán se pomstít tím, že vás navždy uvězní na svém hradě! Pozor! Ne všichni z vás uniknou. Musíte mezi sebou bojovat na schodech a v místnostech plných nebezpečí, abyste se z hradu dostali co nejrychleji. Nezůstávejte pozadu!"

Sice to je hra o náhodě, což se obecně u deskohráčů moc neocení, ale je to zábava pro děti od 6 let a hrajeme ji i s puberťáky v babyclubu. Není to obyčejná ťapačka a házení kostkou, ale musíte si rozmyslet každý další tah i krok a kolikrát i zariskovat. Přidanou hodnotou je to, že duch a stojánky na figirky v šeru svítí. Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

KRABICE HRY

Na hře je skvělé to, že ji postavíte už rovnou v krabici. Nemusí vám pak kolem krabice překážet a veškeré komponenty jsou tak využity na maximum. Výhodou je i to, že pokud máte místo někde v polici, můžete hru nechat stále sestavenou aniž byste ji museli zase rozkládat. Přeci jen je to všechno kartonové, tak aby se to neošoupalo a neodřelo.


 

OBSAH BALENÍ

Nebudu vypisovat veškeré součástky k sestavení hradu, kterých je opravdu mnoho. V krabici vás tedy čeká několik pytlíků (podobně jako když rozbalíte Lego Duplo) a figurky k vyloupnutí. Je to ze začátku trochu skládačka, ale mně osobně takové skládání baví, pokud mi to zrovna jde a nenervuju se hned od první chvíle :-D.


 

NÁVOD A SESTAVENÍ

Černobílý návod je ve dvou jazycích, kdy jsou odstavce v každém jazyce psané hned pod sebou. Není to klasicky návod, ve kterém z jedné strany máte jeden jazyk a z druhé jiný. Provede vás krok po kroku celým sestavením i průběhem hry.


 

Jenže to bych nesměla být já, abych stejně některým věcem nerozuměla, přitom je to prý naprosto jasný ale já jsem asi obyčejně tele :-D. Takže jsem k ruce měla kamaráda, jinak bych se asi vztekla. Chce to sledovat obrázky, abyste měli správnou stranu na správném místě - což černobílý návod moc nepodporuje. Některé díly musíte i přes karton silou více zamáčknout a toho jsem se bála. Naštěstí si vše sedlo přesně kam mělo a já si oddechla.


 

Na zadní straně návodu je detailně popsáno, jak vše uklidíte zpátky do krabice, aby se do ní vše vešlo a krabice šla zavřít. Tohle bývá kolikrát i u "Smartek", což jsou logické hry pro jednoho hráče.


 

HRACÍ FIGURKY

Hrací figurky jsou rozděleny nejen barevně ale také dle pohlaví. Od každé ze čtyř barev máte vždy ženu i muže. Proto je hra až pro 6 hráčů (mohla by být z mého pohledu až pro 8, ale to by se nejspíš figurky nevešly na střechu). Pokud již někdo hraje například s modrou barvou, vy si můžete vybrat druhou modrou a díky různému pohlaví si svou figurku poznáte. Postavy jsou od stylu ghostbusters, přes zvědavé děti až po věštkyni.


 

HERNÍ KOSTKA

Hrací kostka ukazuje buď číslo anebo ducha. S číslem se klasicky pohybujete krok po kroku, jen pokud na místě vašeho hodu stojí jiná figurka, jdete o stopu před ní. Takže i když hodíte číslo 1, můžete se posunout o několik políček navíc. Jakmile ale hodíte ducha, nikam se neposouváte a spouštíte kuličku.


 

SESTAVENÝ HRAD

Sestavený hrad je veliký a moc se mi líbí sám o sobě i jako dekorace v dětském pokoji. Dobře se s nim manipuluje a dobře se přenáší i převáží takto složený. Co zprvu vypadá jako jednoduchá věc je následně ve hře velmi náročnou. Ale nejhorší jsou určitě z mého pohledu schody. Tam to jede neskutečně jedna báseň. U nich měl jeden z hráčů pomalu trauma, jak se přes ně nemohl dostat :-D.



 

STRAŠIDELNÝ DUCH

Strašidelný duch, kromě toho, že v šeru svítí, má nejdůležitější funkci - spouští kovovou kuličku, která náhodně spustí jednu ze čtyř pastí. Duch má v horní části tlačítko, které pérkem stlačí zacvaknutou kuličku a vy se modlíte, aby se nekutálela zrovna vaším směrem.



 

PRAVIDLA HRY

Začíná nejstarší hráč (konečně taky někdy, hahaha!) a hra pokračuje po směru hodinových ručiček.

Pokud hrají 2, 3 nebo 4 hráči, každý z nich má dvě figurky. Pokud hraje 5 nebo 6 hráčů, každý má jednu figurku a zbylé dáte stranou. Startovací prostor je na střeše hradu za bílou čarou.

Pokud hrajete ve 4 hráčích, musíte se nejdříve dostat ze schodů dolu, abyste mohli použít druhou figurku. Pokud ale hrajete ve 2-3 hráčích, můžete s vašimi figurkami postupovat dle libosti.

Jestliže vaše figurka skončí na políčku, kde stojí již někdo jiný, posune se na políčko před něj, pokud je volné. Když má políčko barvu žlutou, zelenou nebo modrou, jste v bezpečné zóně a váš tah končí. Ale pokud byste tah ukončili na červené stopě či na schodech, kde je také červená zóna, jste v nebezpečí a musíte spustit kuličku.

Jakmile na kostce padne duch, kouknete, jestli některý z hráčů stojí v nebezpečné zóně (i vy sami) a pokud ano, kuličku spustíte. Pokud jsou všichni v bezpečí, můžete házet kostkou znovu.

Padáním kuličky se spustí jedna ze čtyř pastí - schody, knihovna, portrét nebo sekyra. Po spuštění pasti se musí všechyn figurky v prostoru nebezpečné zóny vrátit zpět na nejbližší modré políčko a to i v případě, že nebyly sraženy. Modrý prostor může být obsazen několika figurkami, ale pouze v případě, že byly sraženy nebo navráceny z nebezpečné zóny.

Abyste mohli utéct z hradu, je potřeba stoupnout přesně na políčko s východem .. hodit přesný počet, který potřebujete. Kdo první unikne z hradu (ve hře se dvěmi figurkami je nutné uniknout oběma) ten vyhrál.

 

DETAILY STRAŠIDELNÉHO HRADU

Startovací pole je na střeše za bílou čárou. Od ní pomalu postupujete po stopách a čeká vás nejtěžší část celé hry, schody, které jsou kompletně celé červenou nebezpečnou zónou.


 

Nejlepší v tuto chvíli je, když vám padnou čtyřky a sejdete je co nejrychleji. Po schodech máte chvilku v bezpečí, kde na vás nic dalšího nečeká a můžete si odpočinout. Jakmile by padla kulička na schodech, semele úplně všechny, kteří na nich stojí.



 

Když se dostanete do další místnosti, past je nastražena poměrně zákeřně. Kulička se skutálí menším tobogánem a sejme všechny v nebezpečné zóně doslova jako kuželky. V tuto chvíli už myslete na zkratky, jestli nebude lepší vzít to bezpečnou cestou i přes to, že je o chlup delší.



 

Ve třetí místnosti je past nastražena v portrétu, do kterého když kulička spadne, vymrští se nahoru a sejme všechny v nebezpečné zóně. Zde bohužel zkratku využít nemůžete. Musíte si zariskovat a modlit se, aby spuštěná past sklapla jinde.



 

Čtvrtá, tedy poslední místnost, zkratku zase obsahuje. Zde je past v podobě sekery, která vás prakticky z nebezpečné zóny doslova katapultuje pryč. Pokud máte další hráče v patách, je lepší to risknout ale pokud máte náskok, raději neriskujte. I když .. alespoň by byla sranda, že? :-)



 

Zkuste si všímat i dalších detailů, které ve hře jsou. Grafické zpracování je parádní a tak moc detailní. I mimo stopy, po kterých chodíte, se děje spoustu věcí a není vůbec na škodu porozhlédnout se kolem, když zrovna nejste na tahu. 



A zde se nachází ten slavný východ s vúní vítězství. Myslete ale na to, že musíte chodit opravdu přesný počet tak, abyste se ke dveřím dostali. Hrozí, že se zaseknete a ostatní hráči vás mezitím doženou.



 

ZÁVĚREM

Klaudinka je ze hry nadšená, ale je to na ni dlouhé, proto hrajeme s jednou figurkou. V babyclubu na deskoherním kroužku hru využívám ve chvíli, kdy se nás sejde pár a čeká se na ostatní. Klaudince je 8, hra se doporučuje pro děti od 6 let ale spíš je to o tom, jak kdo vydrží dlouho v klidu sedět. Hru můžete hrát půl hodiny i třeba déle, dle zvolených figurek a počtu hráčů. Takže si ji spíše přizpůsobte, aby se vám hrála dobře a bavila vás celou dobu.

Větší problém vidím v kuličce, kterou když ztratíte, jen tak ji nenahradíte. Je důležité, aby byla kulička těžší, proto nemůžete použít obyčejnou skleněnku, která past nespustí v dostatečné síle. A navíc skleněnky jsou většinou menší, takže se ani neuchytí v duchovi. Pokud objevíte skleněnku větší, tak ta pro změnu nepropadne střechou. Proto originální kuličku střežte jako oko v hlavě! Manželovi se ji při převozu domu z babyclubu povedlo ztratit. 

Trochu nepraktické je i to, když hrajete ve více hráčích a každý jste jinde, musíte s hradem otáčet, což je potřeba velmi opatrně, abyste neshodili ostatní figurky nebo zbytečně nespustili past (například sekyra drží jen lehce nahoře a stačí málo, aby spadla).

Jinak je to hra, kterou u nás ani nemá smysl skládat. Zůstane stále rozložena, protože si s ní holky hrají i mimo pravidla a já jsem ráda, že se z ní snaží vytěžit maximum a zapojují fantazii s dalšími prvky volného hraní. Svítí duch i podstavce figurek, takže pro lepší atmosféru můžete využít přítmí. Nemusí se vyloženě nasvicovat, stačí jim i denní světlo.

Pokud by vás tento zajímavý a zábavný Strašidelný hrad s nastraženými pastmi zaujal a chtěli byste ho pořídit, najdete ho na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.


Cena: 449Kč (původně 699Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat