4. ledna 2022

ČTEME: Pepo! Ty POPLETO! - Obrázková etiketa pro nejmenší

V roce 2019 vyšla mé milé Vendule Hegerové první obrázková etiketa s názvem Edo! Ty neposedo!, která měla neuvěřitelný úspěch nejen u malých dětí, ale také u rodičů. A i když hrozilo, že už nebude dostupná, dotisk nakonec vyšel a mohou si ji užívat ti, na které se předtím nedostalo.

Koncem roku 2021 vyšlo pokračování s názvem Pepo! Ty popleto! a právě to bych vám chtěla, ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, v této recenzi představit. Tentokrát se příběhy odehrávají v zimním období a všechna zvířátka se chystají na Vánoce a oslavu nového roku na horách.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).



ROZDĚLENÍ DVOUSTRAN

  • Malé náměstí
  • Zimní radovánky za městem
  • Ve městě
  • Vánoční trhy
  • Dům a jeho okolí
  • Nástupiště
  • Horská chata
  • Sjezdovka
  • Silvestr



Kniha začíná na malém náměstí, kde objevíte poštu, radnici, banku, policii, švadlenku, prodejnu domácích koblížků i staveniště. Dozvíte se, kdo si zapomněl brýle, komu se zasekl výtah, kdo maká za všechny, komu ukradli peněženku apod. Na následující dvoustraně pokračuje zimními radovánkami za městem, kde zjistíte kdo chce příští rok na Kanáry, které zvířátko se otužuje, kdo telefonuje bez rozhlížení apod.



Ve městě můžeme prozkoumat děj uvnitř domu a objevíme také klenotnictví, hračky i sýry od Radunky, které jsou určitě výborné. Dozvíte se, kdo se zamotal do světýlek na stromeček, kdo přimrznul k zemi, kdo chce natáčet na "jůtůb", kdo slaví první Vánoce v novém bytě anebo kdo shání zásnubní prsten.

 

 

Přesouváme se na vánoční trhy plné občerstvení, bižu, knih, hrníčků i hraček. Dozvíte se, kdo potřeboval posilu, kdo se připravuje na vystoupení, kdo koho žádá o ruku (ano ten z předchozí stránky, co sháněl prsten), komu upadl balíček nebo kdo dělá opičky. Opět spousta děje, akce, zábavy, o které si můžete dlouze povídat.

 


Nahlédneme do domácností zvířátek a do jejich Štědrého dne. Zkuste zapátrat, kdo musí rychle do práce kvůli popáleninám, komu musí tatínek tahat z krku kost, kdo komu oznámí těhotenství, kdo se snaží stihnout půlnoční mši, kdo musí volat popeláře apod.



Dostáváme se na nástupiště, kde se opět děje věcí. Najdete malého žabáka, který se snaží skočit na záchrannou brzdu? Kdo přebíhá přes koleje? Kdo nesnáší veřejnou dopravu? Kdo neví, jestli doma vypnul žehličku? Komu zmizel kufr? Baví mě, jak je všechno přesně ze života .. včetně dětské potřeby kakat v tu nejhorší chvíli :-D.


 

Hurááá! Už jsme na horské chatě, kde to zase parádně žije. Najdete toho, kdo potřebuje náplast? A kdo si užívá čerstvého vzdoušku? Komu se chce odvézt župánek domu? Kdo se stydí jít do sauny? Kde se perou o místo na palandě? Úplně na mě zavál horský větřík se sněhovou atmosférou :-).

 

 

Sjezdovkaaa! A její okolí. Objevíte toho, kdo se vrhnul do cvičení, kdo si zlomil nohu, kdo si vzal špatné boty .. a všimněte si také vlevo u cíle, kromě koňské masti či jeleního loje, reklamy na Vendulčin obchůdek a nakladatelství Portál, to mě pobavilo hahaha :-D. 


 

Poslední dvoustranou tohoto leporela plného etikety je silvestrovské zakončení roku. Vidíte velkolepou oslavu v kostýmech. Komu se chce vykouřit dýmku míru? Kdo snědl mušle a je mu zle? Kde se vyhlašuje pátrání? Kdo komu nabízí špunty do uší? A kdo se marně snaží uklízet?



ZÁVĚREM

To je zase pořádné leporelo, že? Tolik děje na jednom místě v kombinaci s různými druhy chování, emocemi a bezpečnosti. Spoustu věcí si s dětmi můžete převést do běžného života.

Tím, že se jedná o pevné leporelo, tak je vhodné už pro malé děti ve věku kolem 2 let, kdy už více nasávají informace o tom, co je správné a co ne a krásně jim může rozvíjet slovní zásobu ale ani u starších dětí, klidně i žáků na prvním stupni ZŠ, nešlápnete vedle.

Na zadní straně leporela navíc najdete jména postaviček, se kterými se setkáte a které si třeba i zamilujete a budete sledovat jak si povedou.



Pokud vás obrázkové leporelo Pepo! Ty popleto! plné etikety pro nejmenší zaujalo a chtěli byste ho pořídit, najdete ho na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 244Kč (původně 349Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat