15. prosince 2021

BYDLÍME: Praktičnost v koupelně s Bonami.cz

Asi jsem ten poslední člověk na světě, který nemá sušičku a ani po ní nijak zvlášť netouží. V panelákovém bytě se mi nelíbí její umístění, kdy by musela být na pračce v koupelně, což to už by úplně zmizel koupelnový úložný prostor, a nikam jinam ji dát nemůžeme. Doufám, že nejsem jediná taková a že se vám tipy, jak si život bez sušičky ještě více usnadnit, budou líbit.

Jsem ten typ člověka, který miluje vůni prádla z balkonu a užívá si celé balkonové věšení. To ale s příchodem sychravého podzimu a následně zimy končí. Pak přichází na řadu klasické velké sušáky v kombinaci se sušáky na topení. Jenže pár měsíců zpátky přišla mamka s dotazem: "Proč nemáte nějaký sušák na vanu? Proč si do koupelny nepověsíte šňůry? Na hadry, ručníky, plavky i cokoliv, co vyperete v ruce nebo co potřebuje uschnout, okapat?" Hmm .. no vlastně proč ne?

V předchozím bytě jsme měli v koupelně topení a to bylo bomba. Dávali jsme na něj utěrky, ručníky, plavky apod. Tady máme umakartové jádro a celé je to tu prostě na prd. Proto, když jsem ve spolupráci s Bonami pátrala po dalších vychytávkách, padly mi do oka právě tyto tři věci. Pojďme se na ně tedy detailněji podívat.



STARÁ PANELÁKOVÁ KOUPELNA

Když jsme se stěhovali do tohoto bytu, stěhovali jsme se z rekonstruované koupelny do něčeho co se snad ani nedá slovy popsat, ale pořád to pro nás bylo mnohonásobně výhodnější. Bylo zde takové to retro umyvadlo nad vanou, které jsme všichni zažili minimálně u našich babiček. 

Vtipnou záležitostí je i to, že v koupelně máme kus plovoucí podlahy. Umakartové jádro se nějak přežít dá, ale většina výdajů padla jinam, tak jsme se jím ani nezabývali. Přeci jen investovat do něčeho co není vaše, i když máte v podstatě volnou ruku, protože jakákoliv změna v takovém bytě je vždycky k lepšímu, to si několikrát pořádně rozmyslíte a určíte si, kde se to vyplatí a kde ne.

A my spíše investovali do výmalby a kuchyně, než do koupelny, u které je hlavně důležité, aby vůbec fungovala. Vše ostatní si počká na svou chvíli, pokud někdy nějaká nastane. Plánujeme tu ještě několik let bydlet, takže na ni beztak jednou dojde. 

Co ale dost řešíme jsou právě úložné prostory, které nezaberou moc místa, dá se s nimi stále dobře fungovat, jsou přehledné, nenáročné a praktické. Stejně, jako jsme řešili úložné prostory v kuchyni a díky Bonami jsme je vyřešili naprosto dokonale, jsem chtěla podobně vyřešit i koupelnu.

Jako první mi padl do oka věšák na prádlo na vanu, který si můžete různě napolohovat tak, jak zrovna potřebujete. Zaujal mě taky sušák/držák do sprchy, který můžete dát na dveře anebo pokud máte u vany zástěnu, pověsíte ho za ni z obou stran. No a velmi praktický mi přišel i závěsný organizér, protože po bytě neustále hledám hřeben, skřipce a další drobnosti - čtyři ženský v jednom bytě no :-D.

 

VĚŠÁK NA PRÁDLO NA VANU

"Byly jednou dvě budky .. ale nebyly to obyčejný budky .. byly začarovaný .. byly to kadibudky." To zaznělo ve filmu S tebou mě baví svět a já s na to vzpomněla, když jsem si říkala, jakým způsobem tento věšák popíšu.

Není to totiž obyčejný věšák, je to začarovaný věšák. Můžete si ho poskládat jak jen potřebujete dle toho, co zrovna sušíte. Základní sestavení je do tvaru A na vanu. Tím, že má na jedné straně takové chňapky, dobře držím, i když si na naši vanu chňapky úplně nesednou. Nikam neujíždí, nesesouvá se a drží pevně na svém místě. 

Zároveň má taky kouzelnou páčku, kterou povolujete či utahujete dle toho, v jakém tvaru chcete sušák zrovna mít. Povolíte, pokud ho chcete mít postavený na vaně a utáhnete, pokud chcete, aby byl pevný jako to nejpevnější prkno.


 

Detaily zakončení věšáku. Nic, co byste museli vyloženě zkoumat a nastavovat. Jednodše věšák rozložíte a postavíte na vanu. Z mého pohledu velmi praktický a hlavně skladný. Netahám ho vyloženě každý den, ale mám ho po ruce kdykoliv potřebuju. 



 

Nejčastěji ho využíváme na sušení plavek a ručníků po plavání, na které aktuálně chodí jen Klaudinka a Olivka. Předtím, než jsme měli tento věšák, jsme plavky i ručníky přehazovali přes dveře a pak nám neustále někde něco viselo, což nevypadalo zrovna nejlíp. Věšák snadno vytáhnete a během pát vteřin máte připraveno na pověšení.


 

To samé platí o ručníkách po koupání, kdy se většinou přehodil přes dveře nebo posilovací/závěsnou tyč, kterou máme v chodbě do kuchyně. Neustále nám někde něco viselo přehozené. Až lituju, že jsme ho neměli v době, kdy nám akvárko vytopilo ložnici a já týden v kuse jen prala a sušila.


 

Když holky venku zmoknou anebo se vyválejí v louži, sněhu, zmoknou apod. hodí se opět jednoduše přehodit oblečení, aby uschlo. I z tohoto důvodu sušák využíváme.


 

Další polohou je takto na ležáka, kdy věšák položíte přes vanu. Na tu naší obyčejnou panelákovou je doslova akorát. Na šířku trefa až se divim a na délku ji zabere téměř celou. Tuto polohu můžete opět využít na cokoliv, co je ale kratší - utěrky, ponožky, spodní prádlo, menší ručníky apod.


 

Třetí polohou je rovné zapření o stěnu, kdy utáhnete páčku aby věšák pevně držel rovný. Následně ho jednoduše zapřete o jednu stranu vany a opřete o stěnu. Takto na něj můžete zavěsit například osušky, povlaky polštářů a cokoliv, co je delší a v jiné poloze by neviselo volně.

 

 

Zakončení není vyloženě protiskluzové, je plastové ale drží na místě, neujíždí, necestuje.


 

No nebudu řikat, že ho tam holky nechtěly mít i přes koupání jako bunkr a úkryt. Ta dětská fantazie mě nepřestává fascinovat. Takto ještě pohled jak vypadá celý opřený. Pak stačí jen povolit páčku, sklopit a zasunout třeba za pračku, za skřínku, kamkoliv. Vejde se všude.


 

SUŠÁK/DRŽÁK NEJEN DO SPRCHY

V našem prvním společném bytě jsem si vydupala sprcháč, protože jsem neměla ráda válení ve vaně, kdy se člověk rozmočí, až se sám nepoznává. Raději jsem se rychle vysprchovala a hotovo. Jenže s příchodem dětí chodim do vany nejen spát ale taky i jíst - sladkosti, večeři .. a dokonce jsem nedávno ve vaně koukala na florbalový zápas. S dětmi se mění všechno :-D.


 

Sprcháč sice nemáme, ale bylo mi jasné, že tento sušák využijeme s přehledem i na klasických panelákových dveřích anebo časem pokud budeme mít zase zástěnu u vany, jako v našem druhém společném bytě. Aktuálně je to už naše třetí společné bydlení a minimálně ještě jedno nás čeká. Dost využíváme takové ty sušáky na topení, jenže zase to nevypadá úplně nejlíp a spíš mi přijde, že to překáží. Tady je to praktické a schované.


 

I když zasahuje do kliky, nepovažuji to za něco, v čem bych viděla problém. Nemusíte mít rozloženy všechny tři patra. Přijde mi parádní pokud potřebujete sušit ponožky či spodní prádlo, které kolikrát věším hned na místě rovnou z pračky - stejně se vztekám, že se ponožky ztrácí.


 

Jednotlivá patra vyklopíte jedním tahem díky háčku, který se zasekne a patro drží na svém místě. Raz dva jednou rukou. V miniaturní koupelně, kde jsem ani pořádně fotit nemohla (stála jsem ve vaně) je z mého pohledu něco takového určitě k dobru.


 

Sklopené nezabírá prostor a ničemu nevadí. Můžete ho nechat viset na dveřích, na stěně u vany anebo ho zasunout za pračku, skříňku - opět nic co by zabíralo prostor a v podstatě splyne s prvním věšákem, když jsou schovaní pospolu.

 

 

Tento sušák, kromě spodního prádla a ponožek, nejčastěji využíváme na mokré rukavice, čepice, nákrčníky a jiné drobnosti, se kterými holky přijdou z venku a potřebují je hned někam dát na uschnutí - tím končí neustále obložené topení. Opět je to v koupelně skvěle schované a nikde to po bytě neruší.


 

BÉŽOVÝ ZÁVĚSNÝ ORGANIZÉR NA DVEŘE

Úložný prostor, úložný prostor, úložný prostor .. to je základ nejen v domácnostech s více dětmi a nejen v miniaturních bytových koupelnách. Takže různé košíky, taštičky, kapsičky jsou nutností. Proto mě zaujal tento organizér, který se dá zavěsit za dveře nejen do koupelny. Dokážu si ho představit mít i jinde, ale já ho chtěla cíleně do koupelny kvůli zmatku, který tam pravidelně máme.


 

Co hledáme každý den neustále dokola, jsou hřebeny. Můj dřevěný, můj náhradní, když nemůžu najít dřevěný a který si přivlastnila Klaudinka, i tangleteezer, kterým češu Olivku. Každý ráno, jako kdyby si ty hřebeny řekly "zdrheeeeeeej" a jsou fuč. Takhle je máme všechny na jednom místě, kam se naštěstí pravidelně vrací a i malá Olivka se zapojuje a vrací tam ten svůj. K nim jsme do stejné části organizéru přidali i skřipec, který používá Klaudinka, když si nechce namočit vlasy a také rychloturban na vlasy.

 

 

V dalším patře mám fén na vlasy, který mám takhle doslova po ruce a mimo dosah dětí. Většinou nechávám vlasy uschnout přirozeně, nemám je pak tolik rozlítané, ale kolikrát pospíchám, nestíhám a musim foukat. U fénu mám i svoje gumičky, které jsem si separovala schválně, jinak bych neměla nic - všechno mi berou holky na ty jejich hára.


 

Háčky, za které je organizér zavěšený, jsem využila na naše konjakové houbičky. Já mám černou na obličej a druhou má Olivka na celé tělo. Ty nám dříve visely úplně mimo a překážely. Musí po použití opravdu řádně proschnout, takže je nejlepší když visí a na tomto místě nikomu nepřekáží. Háček ale můžete použít třeba také na gumičky, které se u nás neustále hledají anebo se naopak nachází i tam, kde být nemají.


 

Kapsy organizéru jsou široké a poměrně hluboké, takže do nich můžete třeba i naskládat malé ručníky na ruce, schovat si oblíbený parfém mimo dosah dětí, případně tam vložit kosmetickou taštičku, látkové tamponky na obličej a cokoliv dalšího, co vás napadne.



 

ZÁVĚREM

Čarovat v malé koupelně, ve které se těhotné sotva otočíte není úplně jednoduché ale my si těmito způsoby nejen ušetřili místo v ostatních částech bytu, ale také jsme přidali parádní úložné prostory, které hojně využíváme. Dveře do místností už nemáme ověšené ručníky, plavkami, overaly apod. Naše topení už taky není obložené rukavicemi, nákrčníky, softshellkami atd. 

Nikde dokonce ani neni vidět, že nám do bytu přibyly tři další věci. Sušáky snadno schováte kamkoliv kam jdou zašoupnout - narozdíl od klasických sušáků se schovávají mnohem lépe. V tu ránu jsou doslova neviditelné a organizér na dveřích plní svůj smysl života jak jen může.

Pokud vás tyto vychytávky zaujaly, najdete je na eshopu Bonami, kde si můžete prohlédnout také produkty z mých předchozích článků o kuchyňských vychytávkách, které jsou u nás absolutně TOP, či hřejivém zútulnění obývacího pokoje.


Žádné komentáře:

Okomentovat