14. prosince 2021

UČÍME SE: Časopis Ahoj Divočino - Zima 2021

Časopis Ahoj divočino vychází jao čtvrtletník ale poslední dobou to tak rychle utíká, až mám pocit, že to je snad měsíčník. Loňské zimní číslo bylo naprosto boží a moc jsem se těšila na to letošní. Sněhová nadílka na nás opět dýchá už z titulní strany, tak honem na listování.

Seznámíte se s vánočními rostlinami, zjistíte co se děje v zimě, vyzkoušíte si zimní bádání, představí se vám kalous ušatý, porovnáte jelena se srncem, naučíte se kdy shazují paroží jeleni a kdy srnci,procvičíte motoriku u vystřihovánek, zapátráte u zimní hledačky, přečtete si jak rostou jelenům parohy, prozkoumáte zimu mladého ornitologa, zapíšete si pozorování u vody a mnoho dalšího.

Pokud vás zajímají starší čísla, detailněji zrecenzované je najdete ZDE. Teď už se pojďme detailněji mrknout na nové číslo :-).

 


DOPIS Z DIVOČINY

Dopis z divočiny nám tentokrát píše rak říční. Žije ve vodě a dýchá žábrami. Má deset nohou a umí chodit popředu i pozpátku. Dozvíte se o něm mnoho zajímavých informací, které vás mohou kolikrát i překvapit. 

 

NA PLANETĚ ZEMI

V rubrice Na planetě zemi se dozvíte, jak to chodí v zimních měsících. Které kriticky ohrožené zvíře je jedním ze symbolů pouště Gobi, do jakých mínusových čísel sahá teplota na poušti v zimě, jak se tamní zvířata chrání apod. Také se vám představí ptáček z amerických krmítek, který je i motivem vánočních přáníček a pohlednic.


 

LETEM SVĚTEM S VÁNOČNÍMI ROSTLINAMI

Seznámíte se celkem se sedmi vánočními rostlinami, které následně zkusíte přiřadit k zemi, se kterou je spojená. Na konci časopisu najdete správné odpovědi ke kontrole.


 

POZORUJEME NAŠI PŘÍRODU

Pokud je zima opravdu zimou, dá se toho pozorovat mnoho. Rampouchy lemující střechy, zvířata hledající potravu u krmelce, suché listí na dubech, sníh navátý na kmenech a další. Kéž by letos napadlo opravdu tolik sněhu, aby byla krásná bílá zima.


 

BÁDÁME V ZIMĚ

Veškeré materiály a tipy od ucimevsevenku.cz miluju a neustále doporučuju kudy chodím. Tentokrát si zabádáme v zimě. Taková zimní laboratoř zní velmi zajímavě. Zjistíte kolik vody je v ledu a kolik ve sněhu, prohlédnete si lupou sněhové vločky a prozkoumáte pupeny.


 

NA SRAZU S KALOUSEM UŠATÝM

Co má společného uschlý pahýl větve se sovou, k čemu jsou soví uši a odkud se v noci ozývá strašidelné pískání připomínající skřípání zrezlé branky? To vše a mnohem více se dozvíte z následujícího rozhovoru s kalousem ušatým, který se během dne zásadně s nikým nebaví ale probouzí se až za soumraku, kdy se vydává na noční lov.



 

PODOBNÍ A PŘESTO JINÍ 

Jak od sebe rozeznat srnce a jelena se dozvíte na této dvoustraně, kde jsou oba detailně popsaní. Jelen je po losovi největším volně žijícím kopytníkem v české přírodě. Srnec je drobnější, než jelen, váží 10-30Kg a v kohoutku má kolem 75cm. Dozvíte se informace o jejich prostředí, rodinném životu i další zajímavosti.


 

KDY SHAZUJÍ PAROŽÍ

Krásný přehled o tom, kdy jelen evropský a srnec obecný. Skvělá naučná pomůcka, kterou si děti mohou založit do svých desek a v průběhu školní výuky se jim bude určitě hodit. Můžete je vzájemně porovnávat a třeba i zapisovat do kalendáře.


 

ZIMNÍ PŘÁNÍ NEBO DIORAMA

Krásná zimní vystřihovánka, kterou můžete někomu darovat jako přáníčko anebo si ji doma nechat vystavenou jako vánoční dekoraci :-).


 

ZIMNÍ STROMOVÁ HLEDAČKA

V zimě je kolikrát náročné najít motivaci proč jít ven. V tomto čísle vás čeká zimní stromová hledačka, kdy se pokusíte najít například strom bez listí, opadavý jehličnatý strom anebo například strom s ptačí dutinou, strom s očima či strom s boulí. Hledačka je oboustranná, takže budete mít co dělat :-).


 

TAHACÍ KALOUS K VYSTŘIŽENÍ

Druhou vystřihovánkou je větší kalous, který bude tahací - což ve skutečnosti znamená, že se mu budou hýbat křídla. Můžete si ho někam zavěsit aby to vypadalo, že letí anebo ho můžete mít u stolu na hraní a poletíte s ním přímo vy.


 

JAK ROSTOU JELENŮM PAROHY

Tohle je moc hezké rozebrání i rozkreslení toho, jak postupně rostou jelenům parohy. Že nejdříve narostou pouze špice a paroží je bez výsad. S druhým parožím je jelen nejčastěji šesterák anebo osmerák a postupně se to mění až na vrchol růstu v 11.-12.roku. U starých jelenů se četnost paroží snižuje.


 

NAŠI DALŠÍ JELENI A EXOTIČTÍ JELENI

Naši další jeleni jsou například daněk evropský, sika japonský, jelenec běloocasý a los evropský. Mezi exotické se pak řadí pusu severní, sob polární, jelen milu a muntžak malý. O všech si přečtete více informací na této dvoustraně.


 

ROHY A PAROHY

Tak jak to s nimi tedy je? Pletete si je anebo je vám to naprosto jasné? Parohy mají jen jelenovití savci a rohy mají turovití sudokopytníci. Také se dozvíte, kdo má největší parohy a kolik kilogramů mohou vážit.


 

JELENÍ KŘÍŽOVKA

V jelení křížovce se dozvíte název vyobrazené mouchy, která je na první pohled poněkud zvláštní. Živí se krví savců ale taky ptáků. Člověka bodne vzácně, lidská krev jí nechutná.


 

ZIMA MLADÉHO ORNITOLOGA

V zimě bývá většina rybníků zamrzlých a proto se vodní ptáci stahují na řeky, potoky a přehradní nádrže, kde je nezamrzající voda s dostatkem potravy. Koho všeho můžete na nezamrzajících vodách potkat, se dozvíte na následující dvoustraně. Kromě kachny divodé nebo labutí to je také například potápka, volavka i rybožravý kormorán.

 

 

TIPY, NÁPADY A AKCE

Mladí ornitologové mohou pozorovat zimující káně, pečovat o ptačí budky, kontrolovat bezpečnost zastávek kvůli ptačím nárazům, hlídat si ptačí hodinku anebo krmit vodní ptáky především tou správnou stravou.


 

ZIMNÍ POZOROVÁNÍ U VODY

Co vše můžeme pozorovat u vody v zimě? Prozkoumejte vrstvy ledu, jaké jsou v něm bublinky, jak je silný, co v něm zůstalo uvězněno? Zkuste najít zvířecí stezky , kterou chodí srnky a další savci k vodě pít. Můžete si zkusit vytvořit i odlitek stop. Pozorujte ptáky, bobří stopy i další živočichy.


 

ZÁVĚREM

To je zase parádní číslo že? 

Určitě nemůžete říct, že byste v zimě neměli co dělat. Naopak budete doufat, že toho stihnete co nejvíce, protože těch tipů je opradu nespočet. My chodíme každý den kolem jezírka v našem parku, kterým protéká i řeka a setkáváme se většinou s divokými kachnami. 

Co se třeba ledu týče, máme naše oblíbené místo v říčce, kde se holky brodí vodou v zateplených holinách a zkoumají led. Těch zimních aktivit, ač se to možná nezdá, je opravdu mnoho a určitě detailně omrkněte i web ucimesevenku.cz.



 

Čtvrtletník, který vezme děti do přírody a baví i dospělé. Roční předplatné (4 čísla): 320 Kč, doprava zdarma. Cena jednoho výtisku: 89 Kč + 20 Kč poštovné a balné. Objednávky posílejte zatím na e-mail obchod@ahojdivocino.cz :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat