2. prosince 2021

HRAJEME SI: České vánoční tradice - Pexeso od Little Bears

A zase ti malý medvědi s jejich tvorbou. Další krásné pexeso do sbírky, z dílny Little Bears, je zaměřeno na vánoční tradice. Už od nich můžete znát krásná zvířata v zimě anebo jarní květiny

Letos se rozhodli vyběhnout s vánoční tématikou a to konkrétně české vánoční tradice. Opět se tedy jedná o pexeso s přidanou hodnotou, což vždy ocením. Čeká vás celkem 24 nejkrásnějších a nejoblíbenějších tradic. 

V této recenzi bych vám ho chtěla představit blíž. Tak se na něj pojďme detailněji podívat :-).

 


 

PEXESO VÁNOČNÍCH TRADIC OBSAHUJE

  • 24 dvojic českých vánočních tradic
  • Plakát s informacemi o tradicích
  • Látkový pytlíček


 

LÁTKOVÝ PYTLÍČEK

Látkový pytlíček je skvělým nápadem, jak pexeso skladovat. Gumičky už se nenosí a navíc v takovém množství pevného kartonu by ani nevypadaly dobře. A taky kam byste dali pak plakátek že? Pytlíček vypadá krásně a navíc má lesklou stužku, za ktetou můžete pexeso klidně i zavěsit. Rozměry má 18x18 takže ani nezabere moc místa.


 

PLAKÁTEK S POPISEM JEDNOTLIVÝCH TRADIC

Každé pexeso z dílny Little Bears má svůj plakátek, na kterém je veškerý popis a detailní informace ke konkrétním obrázkům. Je prakticky složený, aby se vám dobře vracel do látkového pytlíčku. Je oboustranný a když ho celý rozložíte, má rozměry 60x36cm.


 

Ke každé české vánoční tradici najdete popis a informace. Abych pravdu řekla, myslela jsem si, že všechyn znám .. ale med namazaný na tvář je pro mě novinka a už vidim holky hahaha :-D.



Je pravda, že se doporučuje mazat med na rty, aby byly jemné, hebké, vyživené a sama vím, jak skvělý je med na vlasy v kombinaci s žitnou moukou a vejcem a určitě se z něj vyrábí domácí masky na obličej, takže když už si tím nezajistíme náklonnost, budeme mít tváře jako dětskou prdelku :-D.

 


Svátek svaté Lucie zná určitě každý, ale "Lucky" mě teda pekelně děsí. To bych raději potkávala Krampusáky, než tyhle Lucky .. brr. Ale vím, že k někomu stále chodí a donáší dětem sladkosti podobně jako třeba Mikuláš.



Cukroví tedy raději jím, než abych se s ním pekla. Mám to tak rok co rok silnější a vůbec nevím, co s tím. Raději bych si přinesla už hotové cukroví, jenže mám vychytané perfektní recepty, které bych za nic nevyměnila. Dozvíte se, jak vypadalo první cukroví a jak se tradice vyvíjela.



Na zlaté prasátko mám z dětství parádní vzpomínku. Měly jsme v kuchyni lustr s takovou tou "boudičkou" a mamka do něj nalepila svítící prasátko. Když se následně po jídle zhaslo, viděly jsme všechny opravdu zlaté prase. Dozvíte se, co jste dříve mohli zahlédnout místo prasátka.


 

Pouštění lodiček je taky jedním ze zvyků, ke kterému se ráda vracím. Zamilovala jsem si taky plovoucí svíčky, které s lodičkami každoročně kombinujeme. Význam lodiček je různý, ale co si pamatuju, tak je pozitivní, když se všechny lodičky sejdou na jednom místě a plují společně :-). 


 

VŠECHNY TRADICE POHROMADĚ

Zde můžete vidět pohromadě všech 24 vánočních tradic - zdobení vánočního stromečku, krájení jablíčka, lití olova, Mikuláš, betlém, betlémské světlo, vánočka, půlnoční mše, štědrovečerní večeře, zlaté prasátko, házení střevícem, pouštění lodiček, koledy, Tři králové, svatá Lucie, jmelí, františek a purpura, adventní věnec, med na tváři, zvonky, barborky, pečení cukroví, adventní kalendář a koleda na Štěpána.

 

 

DETAILY JEDNOTLIVÝCH DÍLKŮ

Pexeso můžete s dětmi pojmout i způsobem, že letos vyzkoušíte všech 24 vyobrazených tradic. Buď si z něj vytvoříte adventní kalendář anebo na každý den vyberete jednu tradici, kterou splníte. Pexeso může přinést Mikuláš anebo ho můžete dětem dát jen tak pro radost a zpestření vánoční nálady.










 

ZADNÍ STRANA PEXESA

Vánočně naladěná zadní strana pexesa se taky moc povedla. Najdete na ní různé vánoční ozdoby a myslím si, že ji lépe snad ani navrhnout nemohli :-).



 

ZÁVĚREM

I toto pexeso, stejně jako předchozí druhy, je odolné, bytelné a z pevného kartonu. Dětem se s ním dobře pracuje, dobře se jim otáčí a navíc je naučí ty nejkrásnější české tradice. Vánoční atmosféru si obzvlášť v aktuálním náročném období musíme mnohem více budovat doma a i proto jsem ráda za další dílek do vánoční tématiky.

Kromě toho, že budete hrát klasické pexeso se s dětmi můžete jednotlivé tradice naučit nazpaměť - zeptáte se dítěte na kterém obrázku je třeba Betlém anebo kde se pouští lodiřky apod. Dítě si tak tradice zapamatuje a může o nich i něco říct, pokud samo ví.

Pokud vás toto vánoční pexeso plné českých tradic zaujalo a chtěli byste ho pořídit, najdete ho na eshopu  littlebears.cz přímo ZDE.


Cena: 289Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat