6. prosince 2021

UČÍME SE: Můj atlas zvířat a rostlin

Můj atlas zvířat a rostlin od Familium.cz je velkoformátová kniha o 132 stranách, kterou si děti dotváří samy. Dostali jsme ji, abychom vám ji detailněji představili. Zaujala mě především z důvodu interaktivnosti. Není to žádná další kniha, není to žádný další atlas ale je to interaktivní kniha základních informací o zvířatech i rostlinách. Tím, že si ji děti doplňují a pracují s ní jinak, než s běžnou knihou, si lépe informace zapamatují.

Kniha je určena pro děti od osmi do dvanácti let a byla ve spolupráci s odborníky připravena tak, aby rozvíjela dětskou kreativitu, komunikační dovednosti a zvídavost. Obsahuje jak reálné fotky, tak kreslené ilustrace a prostoru na vlastní tvoření je také dost.

Pojďme se na ni detailněji podívat :-).


 

O KNIZE + NÁVOD

"Můj atlas zvířat a rostlin je kniha, kterou si děti vlastně tvoří samy. Mladí autoři se stávají vědci a průzkumníky a pátrají po zvířatech a rostlinách ve svém okolí. Hravou formou mají pozorovat přírodu kolem sebe a své zážitky a poznatky do knihy zachycovat."

Návod vás provede základními informacemi a symboly, se kterými se budete v knize setkávat. Je doplněn o dodatek, jak se v přírodě chovat a jakými způsoby s ní zacházet. U některých činností je potřeba, abyste dětem pomáhali.

Kniha je rozdělena do 14 kapitol, které vždy začínají hlavní stranou s názvem kapitoly. Na konci knihy najdete veškeré správné odpovědi.

 

 

KOČKA

Jako první se podíváme do světa koček. Kočka je hrdá nezávislá šelma, která si přijde pro pohlazení, když se jí zachce. Rozverně si s námi hraje nebo nám přede v klíně. S lidmi žije již tisíce let.



V této kapitole budete mít za úkol najít ve vašem okolí kočku a pozorovat ji. Dozvíte se, jak se nazývá největší druh kočky a že i mezi kočkami jsou pravácí a leváci. Vytvoříte si kočičí oči a zkusíte dokončit příběh. Také si vyzkoušíte namalovat kočkodlaka, kočku jedním tahem apod.


 

PES

Nejlepší přítel člověka, to se ví! Věrný, inteligentní a oddaný kamarád a člen rodiny. Pes je nejstarším lidským společníkem, provází ho přes 10 000 let. Říká se dokonce, že pes a člověk jaou jediní tvorové na zemi schopní lásky mezi dvěma živočišnými druhy.



V této kapitole se dozvíte, jací zajímaví psi mezi námi žijí. Také zjistíte, který smyslový orgán je u psa ten nejdůležitější. Dočtete se o psích géniích i o tom, jakým způsobem komunikují. Naučíte se psí pořekadla, vyrobíte psí hračku apod.


 

ZVÍŘATA NA FARMĚ

Dříve lidé zvířata pouze lovili, což znamenalo, že se museli neustále přesouvat tam, kde bylo možné nějaké zvíře ulovit. Zhruba před 10 000 let ale došlo ke změně a lidé začali zvířata chovat. To jim umožnilo usadit se na jednom místě. Zdomácnělá zvířata jsou od té doby běžnou součástí života lidí.



Zde se dozvíte, které plemeno koně je největší, kolik svetrů se uplete z jedné ovce i které zvíře na farmě je nejchytřejší. Poptejte se babiček nebo rodičů, aby vám vyprávěli příběhy, které zažili s domácími zvířaty. Zkusíte si vyrobit domácí máslo, necháte zmizet skořápku a napíšete tajný vzkaz. Také si vymalujete domácí zvířata apod.


 

EXOTICKÁ ZVÍŘATA

Zvířata nežijí pouze u nás, ale ve všech koutech naší planety. Jsou jedinečná a zajímavá, přizpůsobená životu v různých podmínkách. Kromě jejich domoviny je můžeme spatřit v zoo nebo přírodopisných dokumentech.



V kapitole exitockých zvířat se dozvíte jak dlouho vydrží hroch pod vodou, kolikrát je slon těžší než ty i jestli má gepard větší zrychlení než auto.Napíšete vaše oblíbená exotická zvířata, pokusíte se odolat ledové zimě, využijete sílu písku a načerpáte energii, navrhnete jak chránit ohrožená zvířata, vytvoříte originální exozvíře apod.


 

PTÁCI

Bez ptáků by bylo v přírodě podivné ticho. Ptáci žijí na louce, v horách i u vody. Tělo mají porostlé peřím a zvláštní, lehké duté kosti, jim usnadňují vznést se do vzduchu, když zamávahá křídly. Některé ptáky si lidé chovají pro radost i doma.



V ptačí kapitole se dozvíte, že ptáci jsou potomci dinosaurů. Vyrobíte si krmítko pro ptáky, naučíte se ptáky vypátrat, vytvoříte si ptačí hnízdo, prozkoumáte ptačí strom, vymalujete paví omalovánky apod.


 

VČELY

Na naší planetě existují tisíce druhů včel. Jejich hlavním přínosem je, že opylují květy rostlin a stromů, které se tak mohou rozmnožovat a plodit. Nejznámější je včela medonosná.



V této kapitole se dozvíte, že za den včela navštíví několik tisíc květů, že včely umí mluvit tancem, že má každá včela v úlu své úkoly. Zjistíte rozdíly mezi včelou, čmelákem a vosou. Vyrobíte si svíčku z včelího vosku, připravíte ořechy v medu apod.


 

MOTÝLI

Motýli jsou jedni z nejkrásnějších živočichů a vyskytují se na všech světadílech kromě Antarktidy. Jsopu ozdobou naší přírody nejen díky svým barvám, ale taky díky jedinečným proměnám, kterými ve svém životě prochází.



Vypravíte se pozorovat motýly, zjistíte název největšího motýla světa i to, jaký tvar má motýlí sosák nebo jak vzniká hedvábí. Naučíte se, jak se líhne motýl. Dočtete se jak se motýl může odchovat. Také můžete vytvořit motýlí krmítko apod.


 

HMYZ KOLEM NÁS

Hmyz je nejpočetnější živočišnou třídou na Zemi. Na každého člověka připadá 1,4 miliardy hmyzích jedinců. hmyz na naší planetě váží 70x více než populace lidí. Tělo hmyzu je rozděleno na hlavu, hruď a zadeček a většina hmyzích druhů má dva páry křídel.


 

V hmyzí kapitole se dozvíte, že mravenci pasou mšice, že je mravenec velký silák. Prozkoumáte inteligenci mravenců a zjistíte, že vážky mají 5 očí. Vyrobíte si hmyzí hotel, vyzkoušíte noční lov a vypátráte, jestli vás mají komáři rádi.  Vymyslíte nový hmyzí druh apod.


 

LISTNATÉ STROMY

Buk, lípa, bříza - všechny tyhle listnaté stromy rostou u nás a na podzim z nich opadává listí. Najdete je v lesích, v parcích i v zahradách. Některé stromy stojí osaměle v krajině, jiné poskytují v létě stín v alejích. Jejich květy na jaře dávají potravu včelám, plody v zimě potěší lesní zvířata a ze dřeva se dá vyrobit mnoho užitečných předmětů.



V této kapitole se dozvíte detailní informace o dubu i způsobu, jak si vlastní doubek zasadit. Zamyslíte se, jaký list zdobí kanadskou vlajku a ze kterého stromu padají malé vrtulníčky. Detailní informace se dozvíte také o lípě i bříze. Vyrobíte si lipové bonbony, nalepíte březovou kůru, vytvoříte zvířata z kaštanů apod.


 

JEHLIČNANY

Místo listů mají jehlice - ve skutečnosti to jsou ale pouze jinak tvarované listy. A jejich plody se nazývají šišky. Obvykle se jedná o stromy ale mohou mít také podobu keřů nebo lián. Většina jich před zimou neopadává. Po poranění stromů vytéká pryskyřice. Nejdůležitější je, že tyto stromy zachycují z ovzduší velké množství škodlivých emisí.



Dozvíte se, kdo je jehličnatou prababičkou, co je jantar, jací jsou jehličnatí rekordmani, kolik druhů šišek existuje, proč se šiškám říká meteoroložky, čemu jehličnany prospívají, proč je tis pradědečkem, jak si vyrobíte lapač snů apod.


 

POKOJOVÉ ROSTLINY

Pokojovým rostlinám vyhovuje teplejší podnebí, a proto se pěstují obvykle uvnitř. Je potřeba je pravidelně zalévat a hnojit. Jsou krásnými společníky našich domovů. 



V této kapitole sepíšete, jaké pokojové rostliny máte doma a naučíte se, jak si uděláte vlastní řízky z rostlin. Zjistíte, kdo jsou pichlaví elegáni a jak je to s těmi citrusy. Vyrobíte si kokedamu a seznámíte se s domácím vodním skřítkem. Namalujete kouzelnou rostlinu apod.


 

ZAHRADNÍ KVĚTINKY A BYLINKY

Každá je jiná, každá jinak voní a jsou ozdobou každé zahrady. Pohled na květiny navíc uklidňuje a dokonce i zlepšuje náladu.



V této kapitole zjistíte, kdo jsou poslové jara, jak se probouzí cibulky, jak si zkusíte sklidit úrodu slunečnicových semínek, kdo je mistr v předpovědi počasí, kdo je květinová královna a jak si vyrobíte květinovou vodu, třeba z růží. Zjistíte, jak je to s květinami na talíři a jakými způsoby bylinky umí pomáhat. Kdo je nenápadným superhrdinou, kdo je bojivnice s rýmou apod.



LUČNÍ KVĚTINY

Louky v naší krajině tvoří barevnou paletu rozličných květin. Rostou svobodně tam, kde se jim líbí a spolu s poletujícími motýly a bzučením hmyzu jsou symboly léta ale i na jaře a na podzim mají své kouzlo.



V této kapitole získáte návod na vlastní herbář, nalepíte čtyřlístek (pokud nějaký najdete), vychutnáte si piknikovou atmosféru, namalujete impresionistickou louku, dozvíte se informace o pampelišce, vyrobíte si pampeliškový med, upletete si věneček apod.



OVOCE A ZELENINA

V dávné historii, kdy se pravěcí lidé živili lovem a sběrem, spíše náhodou objevovali divoké rostliny, které se daly jíst. Velikost, barva, tvar i chuť ovoce a zeleniny se ale během tisíciletí velmi změnily. To, jak je známe teď, vzniklo postupným šlechtěním během mnoha generací.



V poslední kapitole se dozvíte, jak se na některé druhy liší názory ve smyslu toho, jestli jsou ovocem nebo zeleninou. Zjistíte, že jablko není neplavec, že jahody mlsal už pračlověk. Vypěstujete si svou jabloň, vyrobíte si jahodovou zmrzlinu či ořechové lodičky. Objevíte zvláštní schopnost ořechů a zjistíte, jakým ovocem se zahřejete. Uvaříte si báječné ovocné knedlíky, vymyslíte básničku o okurce a přečtete si, jak rostliny pijí. Vyřešíte mrkvový hlavolam, pozdravíte uplakanou královnu kuchyně apod.



ZÁVĚREM 

Doufám, že vás tato vyčerpávající dlouhá recenze nadchla a že vám třeba i pomohla v rozhodnutí, jestli tento atlas dětem pořídíte. Kniha je opravdu přeplněná nepřeberným množstvím informací i aktivit ať už na výrobu, vaření, pěstování, pozorování či malování a kreslení. Věřím, že malé školáky zaujme na první pohled a že si v ní budou samy rádi luštit a číst.

Z každé prodané knihy navíc posílají 10 Kč na sbírku Zvířat v nouzi a 10 Kč na Záchrannou stanici hlavího města Prahy. Takže zároveň můžete i malinko pomoct tímto způsobem. Koruna ke koruně a dílo je hotovo :-).

Pokud vás Můj atlas zvířat a rostlin zaujal, najdete ho na eshopu www.familium.cz přímo ZDE.


Cena: 439Kč ( původně 549Kč)


1 komentář:

  1. Tohle může být dobrý. :D Když jsem byl malý, tak jsem měl rád všelijaké tyhle jednoduché knížky představující úplně ty nejzákladnější věci o rozmanitém světě přírody. :D

    OdpovědětVymazat