6. ledna 2022

ČTEME: Neotvírej tuhle knihu

Tuto knihu dostala Klaudinka od mamky k Vánocům a je z ní tak vyprdnutá, že jsem se rozhodla o ní napsat - jediný problém je v tom, že se téměř nedá sehnat. Pokud budete mít štěstí, najdete ji někde z druhé ruky za pár korun. 

Já jsem ráda, že máme doma takový "poklad", který bych mohla (manžel to samé) už vyprávět zpaměti díky tomu, jak moc Klaudinku baví. Chtěla bych ji tu mít i přes její nedostupnost zaznamenanou, pro inspiraci a tip na další zajímavou knihu. Třeba se vám poštěstí a jen, co si přečtete recenzi, hned na ni narazíte.

Tak ji tedy pojďme společně otevřít .. nebo raději ne? :-)



Vtipná modrá postavička na titulní straně vás bude provázet celou knihou a doslova budete mít její osud ve svých rukou, to ale nebudu předbíhat. Vezmeme to hezky postupně od začátku. 

Kniha je psaná velkými písmeny, které zvládnou číst i začínající čtenáři a je v ní tak málo textu, že ji přečtou celou klidně i několikrát a stále je to bude bavit.

Pokud seberete veškerou odvahu knihu otevřít, dozvíte se, že se ta prazvláštní modrá postavička pravděpodobně jmenuje George a hned na první straně na vás hodí zvědavý pohled. Nejspíš se mu vůbec nelíbí, že jste knihu otevřeli.



Každá strana obsahuje kousek textu o různé velikosti písma. Nejdříve si George myslí, že jste knihu otevřeli nechtěně, omylem a ani se za to na vás nebude zlobit. Jen vás poprosí ať už další stranu neotočíte. Jak s tím naložíte?


 

George bude přidávat na emocích s tím, že to bude považovat za nedorozumění ale abyste už dále opravdu neotáčeli strany. V dětech bude mnohem více růst zvědavost, co se na dalších stranách odehraje a o to víc budou chtít stranu otáčet.



Docela bych chtěla vidět, co by kniha udělala ve větším kolektivu dětí. Jak by reagovaly, jak by postupovaly a hromadný dětský smích je stejně vždycky to nejlepší. Aby se dodalo na emocích, další dvoustrana je zabarvená do žluta a George je stále větší.



Jo no, co čekat. Přece jen tak neskončíme že? Otáčíme dál a George už začíná vyhrožovat. Prý se jeden kluk na další stranu podíval a zbělely mu vlasy hrůzou. Kdybyste mu náhodou nevěřili, připravil si pro vás i fotku toho klučiny. Ha! Co teď? Jdete dál?



George sice přizná, že si to s tím klukem vymyslel a mrzí ho, že lhal, ale snaží se vám vysvětlit, že muíste přestat s otáčením stránek. Už nasadil výhružky, že s vámi nikdy nepromluví a naštval se. Hm, jenže vás to nezastaví .. nebo?



Chudák malej, tohle už bych sama považovala za psychické týrání :-D. Kéž by vůbec tušil, že se tohle všechno děje v kooperaci s rodiči, kterým to chce nahlásit. To by ho asi kleplo už tuplem. Je opravdu těžké někoho tak cílevědomého zastavit v otáčení stran. A že těch stran je celkem 32, takže chudák George teda, uff.



Co mi to jen připomíná. Aha! "Neber úplatky, neber úplatky nebo se z toho zblázníš .. ale je to marný, je to marný, je to marný .. nedají si říct." Necháte se uplatit anebo stranu zase otočíte? Asi vím, jak to celé dopadne. Úplně stejně, jako vždycky.


 

Hmm. George změnil postup a zkouší to obráceně. Myslí si, že když vás nechá stranu otočit, tak že ji naopak neotočíte. Jenže takhle to asi nefunguje. Nebo? Teď už jde totiž opravdu do tuhého a objevili jsme se na pár posledních stranách. Jak to asi celé dopadne? To nechám na vás :-).



ZÁVĚREM

Já jsem milovník různých destrukčních deníků, gamebooků apod. Moc se mi líbí taky knihy Hervé Tulleta, které jsou vhodné pro nejmenší děti a se kterými je taky pořádná sranda - i když zase trochu jinými způsoby. 

Z této knihy jsem nejdřív neměla úplně dobrý pocit ve smyslu porušování pravidel a takové té rebélie. Jenže když jsem viděla, jak na ni Klaudinka reaguje, jak pomalu brečí smíchy a jak to celé bere jako srandu, rychle mě ten pocit zase přešel.

Bavilo mě pozorovat Klaudinčiny reakce, které byly nejprve opravdu rebelské až jsem měla pocit, že jí narostly růžky. Rebélie v kombinaci se slzami smíchu byla dokonalá, ale s následným otáčením najednou začaly přicházet i obavy a napětí, co se stane, když otočí další stranu. Sama jsem nevěděla, co od Klaudinky čekat a jestli to vše nezazdí její citlivá duše. Vůbec se tak nestalo a chce ji číst neustále dokola už téměř dva týdny :-).

Pokud ji čtete dítěti úplně poprvé, vložte do čtení maximální herecký výkon .. právě to dá celé knize tu správnou atmosféru a kouzlo, které by tomu jinak chybělo. Efekt by byl nejspíš velmi podobný, ale dle emočního vyjádření přítomné postavičky to bez toho ani nejde.

Zkuste si i knihu předávat mezi dospělými a každý ji čtěte po svém se svými emocemi. I to dá knize jedinečnost a i když ji přečtete nespočetněkrát, vždy bude výsledek těmi emocemi a tónem trochu jiný.



Pokud vás kniha zaujala, a já věřím, že ano, najdete ji dostupnou pouze ve třech obchodech přes heureku přímo ZDE. Přeji ať se vám líbí a ať s ní zažijete mnoho srandy i slz smíchu :-).


Cena: cca 179Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat