18. ledna 2022

HRAJEME SI: Postřehová hra Taco, kočka, koza, sýr, pizza

Taco, kočka, koza, sýr, pizza ... šílená karetní hra, která mě ještě pár měsíců zpátky nechávala naprosto v klidu a absolutně bez zájmu. To trvalo do doby, než se mi dostala pod ruku. V tu chvíli vznikla doslova závislost a dlouhodobě jsme nemohli přestat hrát. Prakticky do doby, než si naše ruce potřebovaly odpočinout, protože začaly být omlácené.

Je to ten typ hry, která je primárně pro děti, ale s dětmi ji v podstatě vůbec nehrajeme :-D. V partě dospělých je naprosto dokonalá, ale ne každý ji je schopen hrát - což zní možná zvláštně, ale zažili jsme už několik hráčů, kteří ji absolutně nezvládají (jako já třeba Jungle Speed nebo Cink).

Ve spolupráci s Albi.cz bych vám ji chtěla v této recenzi detailněji představit. Není to pouze karetní postřehová hra. Je to hra, která dokáže být i pěkně drsná a krvavá. I ten smích vás někdy rychle přejde .. hahaha! :-D


 

BALENÍ HRY

U karetních her je často důležité (především pokud je různě převážíte anebo pokud jsou hry opravdu často hrané) jakým způsobem jsou baleny a tyto pevné krabičky z tvrdého kartonu, navíc na magnetické otevírání, jsou jednoduše bezkonkurenční. Plechové jsou ještě o kus lepší, ale nemůže být všechno z plechu že? :-D I na tak malém prostoru se dozvíte všechny základní informace, které potřebujete.




 

PRAVIDLA HRY + NÁVOD

Tak jednoduché hraní a i přes to máte kolikrát pocit, že se vám uvaří mozek - zvlášť pokud začnete tuto verzi střídat s druhou, která se nazývá Taco, čapka, dort, dárek, pizza .. to pak opravdu slyšíte nejen váš mozek vřít.

Cílem hry je zůstat absolutně bez karet a být první, který zaplácne kartu (akční či shodující se se slovem). Tímto způsobem vyhrajete. Ale věřte, že především v době, kdy některý z hráčů odloží poslední kartu, začne pořádný tóčo a výhru nemáte vůbec zadarmo.

Pravidla jsou detailně popsaná tak, že je pochopíte okamžitě a můžete se hned pustit do hry. Přečtěte si je opravdu z obou stran slovo po slovu, aby nedošlo ke špatnému pochopení. Nám byla hra prvně vysvětlena úplně jinak, než je v pravidlech.



Dle počtu hráčů rozdáte karty, na které se nedíváte. Vytvoříte si před sebou hromádku a srovnáte si nápisy směrem k sobě, aby se vám z nich dobře četlo. Jakmile jste všichni připraveni, první hráč započne hru. Vezme kartu ze svého balíčku a směrem od sebe ji otočí doprostřed stolu a řekne "TACO". 

Jakmile se obrázek shoduje se slovem, musí zaplácnout kartu. Ten, kdo je poslední (tedy úplně navrchu hromady rukou) bere kartu a vloží ji dospod svého balíčku. Pokud se obrázek neshoduje se slovem, hraje další hráč. Vezme do ruky kartu ze své hromádky a směrem od sebe ji otočí doprostřed stolu a řekne "KOZA". Opět sledujete, jestli se název shoduje s obrázkem.

Tímto způsobem se hraje dokola až do chvíle, než neni shoda anebo nepřijde na řadu akční karta. V tu chvíli dotyčný, který je poslední, bere celou hromádku a začíná se od něj opět prvním slovem "TACO".




HRACÍ KARTY

Zadní strana hracích karet je stejná tak, abyste je mohli využívat jako nápovědu, protože celou hru opakujete dokola to samé. Jakmile vám dojdou karty, dejte si k ruce krabičku, abyste zbytečně neudělali chybu. I když si myslíte, že slova znáte zpaměti, není tomu tak a lehce můžete udělat chybu.


 

Když karty otočíte, začne chaos, protože není kočka jako kočka .. hahaha. Dokáží vás zmást nejen obrázky jako takové i podobnost ilustrací, ale barevnost taky nesmí chybět. Takže nažhavit mozek, číst název, poslouchat slovo a sledovat obrázek + být ve střehu kvůli rychlosti. Uff, začíná přituhovat co?


 

DETAIL HRACÍCH KARET

Suma sumárum sýr je ve třech různých pozadích, ale ilustrace se nemění. Pizza má čtyři různá pozadí a jedna z nich vypadá jako koláč. Taco má čtyři různá pozadí a jedno z nich je tmavší barvy. Narval má tři různá pozadí. Kočka čtyři různá pozadí a jedna je tmavší, snadno se splete se svištěm. Gorila má tři různá pozadí. Koza má čtyři různá pozadí a jedna je tmavá, evokuje tím gorilu. A svišť má tři různá pozadí. To vše vám dokáže zblbnout hlavu, že si to nedovedete představit.



Svišť je jednou ze tří AKČNÍCH karet a jakmile je vyložený, musíte dvakrát zabušit do stolu a pak ho zaplácnout dlaní. Ano, bolí to .. jako prase :-D. Proto doporučuju nebušit do stolu klouby ale položte víc ruku, abyste zabušili článkem prstů v pěsti. To bolí mnohem méně.



Gorila je další z AKČNÍCH karet, u které pro změnu bušíte dvakrát na hruď a následně ji musíte zaplácnout dlaní. Ano, i to bolí .. musíte být rychlí, proto nedokážete v tu chvíli úplně ovládnout sílu a může se stát, že domu budete odcházet omlácení.



Narval je třetí z AKČNÍCH karet a ač se tváří roztomile, je to největšá zákeřňák. Tato karta bolí ze všech karet nejvíce, protože musíte spojit ruce nad hlavou jako stříšku. 

Takže v té vší rychlosti, která musí být opravdu nejrychlejší ze všech, spojíte ruce nad hlavou, čímž tlesknete (ano už to zabolí) a z té výšky ve vší rychlosti zaplácnete kartu. Jakmile jste první, tak bolí nejen plácnutí o stůl, který leckdy slušně mlaskne, ale následně vás čekají rány od všech dalších spoluhráčů. 

Ano, narval je prostě miláček!


 

ZÁVĚREM

Dětská hra, říkali ... bude sranda, říkali ... jauvajs! :-D

Ano, hra bolí. Ano, je lepší hrát s dětmi. Ano, nebo si nalijte víno a snižte tak svoji bolest. Ano, připravte se, že může téct i krev. Ano, komu neteče krev, jako kdyby nebyl :-D.

Není to tak dávno, co jsem kvůli narvalovi měla na ruce modřinu, která mi mizela víc jak týden. Au. Já nechci, aby hra působila brutálně. To jsme si z ní udělali spíše my. Doporučujeme ji, kde můžeme a všichni jsme si ji zamilovali. Jen je lepší, když si sundáte veškeré prsteny, hodinky a ideálně ostříháte nehty. Někdy je ten střet opravdu vostrý a pak teče krev.

Je to ale hra, která dostává opravdu zabrat a zasloužila by si obalit, aby byly karty chráněny. Jenže aby zase obaly neomezovali vlastnosti karet, které by se případně špatně otáčely. Určitě se na obaly postupem času dostane. 

Pokud vás tato bláznivá karetní hra Taco, kočka, koza, sýr, pizza zaujala a máte odvahu ji pořídit nejen k dětem ale také do party dospělých, najdete ji na eshopu Albi.cz přímo ZDE.


Cena: 314Kč (původně 349Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat