13. ledna 2022

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - leden/únor 2022

První dvojčíslo časopisu Tečka! v roce 2022 nedávno zavítalo do našich schránek. Celé je zaměřené na zimu, zimní zvířata i zimní sporty. Opět je svou grafikou tématická jak celá titulní strana, tak i přehledný obsah časopisu.

Čeká vás bláznivá zima, křížovka, vtipy, hledačka, labyrint, zimní olympijské hry, spy game, Dubánci, chlupatý Yetti, miničtení o příšeře, pokusy, omalovánka. všetečka, sněžná kráska, svačinka pro fandy, pnikovka z hokejové kabiny a mnoho dalšího.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE? 

 

1. BLÁZNIVÁ ZIMA

Stejně, jako si časopis Puntík nedovedeme představit bez nesmyslů, tak u Tečky si pomalu ale jistě nedovedeme představit, že by byla bez těchto pravidelných příběhů, u kterých si vybíráte správný obrázek a tolik se u něj kolikrát zasmějete :-). Text je krátký tak akorát, že u něj naše neposedná Klaudinka vydrží a nejednou se stalo, že jsme si příběh četly několikrát za sebou.

 

 

2. HLEDAČKA

Přiznám se, že když Tečka přijde, jako první si v ní listuju já a hledačka je něco, co mě moc baví, takže si ji vyluštím a pak ji předám Klaudince, které případně napovím, když si náhodou neví rady. Hledání ji baví podobně jako nesmysly a klidně by přidala na počtu hledaných předmětů.


 

3. KŘÍŽOVKA

Ta už je pomalu ale jistě celá v režii Klaudinky a já si říkám, jak je najednou už velká, že si sama luští křížovky. Já ji jen pomáhám se čtením a nasměrováním. Brzy mě už u časopisu nebude vůbec potřebovat. Ach jo. Jako malá jsem milovala časopis Makovice, kde bylo podobné luštění a tak moc mě bavilo. Jednoduché a přehledné i pro začínající křížovkáře :-).


 

4. LABYRINT

Dvoustrana plná hledání cesty k cíli. Nejdříve musíte najít správnou cestu vedoucí ke střelnici a spočítáte, kolik po cestě najdete praporků. Následně vyluštíte, který z výstřelů zasáhne střed terče a vypočítáte výsledek. No a nakonec projedete trasu dle výsledků předchozího úkolu a zapíšete si písmena, která cestou potkáte. No prostě paráda luštění! :-)


 

5. SPY GAME

Ještě, než vůbec byl časopis Tečka, tak jsem spy game vyhledávala na Pinterestu a moc se mi líbil nejen ten princip, ale i to, že jsou různé obtížnosti od malých dětí až po náročnější. Jsem ráda, že takovou pátračku tým Tečky zařadil i do pravidelné rubriky. Máte za úkol vybarvit všechny zlaté medaile a objeví se velá písmena. K tomu je ještě potřeba najít několik věcí, které tam nepatří.


 

6. DUBÁNCI

Dubánci jsou láska. Dlouhodobě je sleduji na Instagramu, máme jejich knížky a dokonce i magnetickou skládačku. Nepřestává mě fascinovat co s nimi autor dokáže vymyslet a je z něj cítit, jak si to celé maximálně užívá. Tentokrát si přečtete, jak si Dubánci užívají zimu a na druhé straně vyluštíte, co Dubánek říká.


 

7. CHLUPATÝ YETTI

Veselá hra s chlupatým Yettim ve smyslu toho, že se snažíte vytahovat špejle a zároveň mít co nejméne kuliček. Originální neokoukaná hra i když princip určitě všichni známe. Jen v této podobě a velikosti je to zase jiný zážitek a v podstatě jednoduchá DIY zábava :-).


 

8. ROZKÝVEJ TUČŇÁKA

Tučňáci mají svoji specifickou kolébavou chůzi, kterou můžete na této vystřihovánce vyzkoušet. Tak co? Vyšlo vám to a tučňák se kolébá? Zase zajímavá vystřihovánka, která má přidanou hodnotu v tom, že nejde jen o hračku na hraní ale děti na ní pozorují, co způsobuje zátěž v podobě mincí.


 

9. OMALOVÁNKA

Klaudinka si v poslední době potrpí na různých rozromilých obrázcích a tohle je omalovánka přesně v jejím stylu. Moc se jí líbí tento druh ilustrací a já jsem ráda za spoustu detailů k vymalování, které jí nutí více se soustředit a nepřetahovat.


 

10. VŠETEČKA

Všetečka nám tentokrát poví něco o tom, kde se berou rampouchy. Co myslíte? Víte kde se berou? Je to rýma dědy Mráze? Lepí je po nocích na střechy zlomyslní rampušáci? Jsou to zmrzlé čůránky nočních ptáků? Napadají vás ještě jiné možnosti? :-)


 

11. SVĚT ZVÍŘAT

V rubrice Svět zvířat se podíváme detailněji na sněžnou krásku sovici sněžní, která žije v chladných oblastech severní polokoule, ale vzácně přiletí i k nám. No a určitě ji můžete znát například z Harryho Potera, ha! Dozvíte se, co je jejich hlavní potravou, jak to má se svým zrakem a sluchem a například také do kolika mínusových stupňů jí je teplo.


 

12. RECEPTY

Opět skvělé tipy na svačinky nejen pro fandy ale zrovna tuto inspiraci využijete i jako občerstvení při různých oslavách. Vyzkoušíte si zeleninové chipsy, vyrobíte si papírovou kapsu, ochutnáte k nim i zajímavý dip a ukoulíte si zajímavé sýrové kuličky - na které se mimochodem chystám už roky a stále se k nim nemůžu dokopat. Nejspíš se hecnu a vytvoříme je na Olivčinu oslavu narozenin.



 

13. ÚNIKOVKA

Celé číslo je tématicky zaměřeno na zimní sporty a vše kolem zimy, tak nesmí chybět ani tématická únikovka, ve které se pokusíte uniknout z hokejové šatny. Únikovka je většinou na dvě dvoustrany a čeká vás v ní různorodé luštění, které je potřeba prolomit a uniknout ven. Máme za sebou reálnou dětskou únikovku, karetní únikovky i únikové knihy a jsem ráda, že je pro děti i něco takového pravidelně právě v Tečce :-).



 

ZÁVĚREM

A další dvojčíslo je za námi. I když časopis Tečka! vychází pouze v dvojčíslech, musím říct, že nám to vůbec nevadí. Stíháme ji tak mnohem více a lépe, než kdyby chodila každý měsíc. S tím, že máme pravidelně i časopis Puntík, tak je to akorát. Jsme rádi, že se udržela a třeba časem bude zase jako měsíčník. Držíme pěsti, Tečko!, a díky že jsi :-).

 V trafice stojí Tečka! 57Kč ale s předplatným vyjde na 49Kč. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz

 

Žádné komentáře:

Okomentovat