20. ledna 2022

HRAJEME SI: Postřehová hra Taco, čapka, dort, dárek, pizza

Pár dní zpátky jsem psala recenzi o prvním dílu této šílené postřehové hry, která se jmenuje Taco, kočka, koza, dort, pizza. Tohle je její mladší (a něžnější) ségra, která se jmenuje Taco, čapka, dort, dárek, pizza. Ano, takhle moc si jsou názvy podobné a je to účel, který budete proklínat.

Vyšla před několika měsíci a doplnila už tak bublající mozkové závity. Hry se mezi sebou nedají kombinovat, ale pořiďte si obě a zkuste si je průběžně střídat. Budete mít pocit, že se vám mozek doslova uvaří. My si hry společně užíváme na našem deskoherním kroužku. Většinou hrajeme v plném počtu lidí (převážně dospělých), protože více rukou = lepší hra.

V této recenzi bych vám, ve spolupráci s Albi.cz, chtěla detailněji představit právě hru Taco, čapka, dort, dárek, pizza, která je ve srovnání s první verzí z našeho pohledu mírumilovnější. Hra není tak drtivá a tolik nebolí .. hahaha. Tak se na ni pojďme detailněji podívat.

 

 

 

BALENÍ HRY

Hra je velikostně i vlastnostmi stejná, jako první verze Taco, kočka, koza, sýr pizza .. liší se pouze v barvách a ilustracích. Krásně k sobě zapadají. 

Barevnost je pestrá a já doufám, že se postupem času dočkáme i nějaké třetí podoby. Vím, že v zahraničí seženete vánoční, která se k nám bohužel zatím ještě nedostala.

Opět je krabička vyrobena z pevného kartonu a má magnetické otevírání. Je v podstatě kapesní, i když je poměrně široká. I na tak malém prostoru se dozvíte všechny základní informace, které potřebujete.




 

PRAVIDLA HRY + NÁVOD

Cílem hry je zůstat absolutně bez karet a být první, který zaplácne rukou kartu (akční či shodující se se slovem). Tímto způsobem vyhrajete a nebude to tolik bolestivé jako v první verzi. Ale věřte, že především v době, kdy některý z hráčů odloží poslední kartu, začne pořádný tóčo a výhru nemáte vůbec zadarmo. Budete muset hodně zabojovat a mít čistou hlavu.

Pravidla jsou detailně popsaná tak, že je pochopíte okamžitě a můžete se hned pustit do hry. Přečtěte si je opravdu z obou stran slovo po slovu, aby nedošlo ke špatnému pochopení. Nám byla hra prvně vysvětlena úplně jinak, než je v pravidlech. 

Až pak po prostudování návodu nám začaly akční karty dávat pořádně smysl.


 

Dle počtu hráčů rozdáte všem karty, na které se ale vůbec nedíváte! Vytvoříte si před sebou hromádku tak, aby se vám dobře odkrývala a srovnáte si nápisy směrem k sobě, aby se vám z nich dobře četlo (než si zapamatujete slova jako básničku). Jakmile jste všichni připraveni a seznámeni, první hráč započne hru. Vezme první (vrchní) kartu ze svého balíčku, směrem od sebe ji otočí doprostřed stolu a řekne "TACO". 

Jakmile se obrázek shoduje se slovem, musí zaplácnout kartu. Občas se vám povede, že je okamžitá shoda. Ten, kdo je poslední (tedy úplně navrchu hromady rukou) bere kartu a vloží ji dospod svého balíčku. Pokud se obrázek neshoduje se slovem, hraje další hráč. Vezme do ruky kartu ze své hromádky a směrem od sebe ji otočí doprostřed stolu a řekne "KOZA". Opět sledujete, jestli se název shoduje s obrázkem.

Tímto způsobem se hraje dokola až do chvíle, než neni shoda anebo nepřijde na řadu akční karta. V tu chvíli dotyčný, který je poslední, bere celou hromádku a začíná se od něj opět prvním slovem "TACO".

 


 

HRACÍ KARTY

Zadní strana hracích karet je u všech stejná tak, abyste je mohli využívat jako nápovědu, protože celou hru opakujete dokola to samé a může se vám to rychle začít plést. Jakmile vám dojdou karty, dejte si k ruce krabičku, abyste zbytečně neudělali chybu. I když si myslíte, že slova znáte zpaměti, není tomu tak a lehce můžete udělat chybu.


 

Když karty otočíte, začne chaos, protože ne všechny stejné karty jsou stejné .. hahaha. Dokáží vás zmást nejen obrázky jako takové, i podobnost ilustrací, ale barevnost taky nesmí chybět. Takže nažhavit mozek, číst název, poslouchat slovo a sledovat obrázek + být ve střehu kvůli rychlosti. Uff, začíná přituhovat co?

 

 

DETAIL HRACÍCH KARET

Tak se na to podíváme blíž. 

Opice má tři druhy barevného pozadí a obrázek je stejný. Nindža je ve třech různých pozadích ale taky ve třech různých barvách ilustrace. Jednorožec má pouze tři druhy různého pozadí. Pizza má nejen čtyři druhy pozadí, ale jedna z pizz je barevně pruhovaná. Dárek má tři druhy pozadí a jeden z nich je tmavší, než ostatní. Čapka má tři druhy barevného pozadí, všechny jsou pruhované ale jedna je puntíkatá. Taco má čtyři druhy barevného pozadí a dort také čtyři druhy barevného pozadí.


 

Opice je jednou z AKČNÍCH karet, u které je problém, že v první verzi je gorila a proto místo toho, abyste se u této akční karty drbaly na hlavě a následně zaplácli rukou kartu, vykonáte v plném zblbnutém stavu akci gorily. Což vám samozřejmě uznáno nebude.


 

Nindža je další z AKČNÍCH karet, u kterého musíte ohnout ruku v lokti s napřaženou dlaní. Zde je to poměrně snadné k zapamatování, jenže ne vždy máte ruku ve správném úhlu - kolikrát se vám zatoulá nad hlavu, například :-D.


 

Jednorožec je poslední z AKČNÍCH karet, kdy si dáte ruku na čelo tak, aby ukazováček směřoval ven jako roh. Zde nastal problém v tom, že jsem stejně ukazujícím ukazováčkem zaplácávala kartu. A když vám takto jeden prstím zaplácne další hromada rukou, není to moc příjemné :-D.



 

ZÁVĚREM

Když nám do rukou přišla tato verze hry, už jsme byli slušně navyklí na první verzi a hodně těžko jsme se tuto učili. Z první verze jsme byli naučení na rychlost a akční karty a když jsme hráli poprvé tuto, byla mnohem pomalejší a doslova jste mohli vidět, jak nám to v hlavě šrotuje :-D.

Když nechceme být omlácení, volíme právě Taco, čapka, dort, dárek, pizza, u které nedochází tolik ke střetům a ranám z výšky (jako je u první verze s Narvalem). Za nás je to jedna z nejlepších karetních párty her, kterou milujeme a i když si od ní aktuálně chceme nějakou dobu odpočinout, protože silvestrovské hraní bylo velmi bolestivé s oběma verzemi, nikdy už ji nedáme z naší sbírky :-).

Pokud vás tato bláznivá karetní hra Taco, kočka, koza, sýr, pizza zaujala a máte odvahu ji pořídit nejen k dětem ale také do party dospělých, najdete ji na eshopu Albi.cz přímo ZDE

 

Cena: 314Kč (původně 349Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat