4. května 2023

LUŠTÍME: Časopis Tečka - květen/červen 2023

Další dvojčíslo časopisu Tečka! už přistálo v schránkách všech předplatitelů a je tentokrát zaměřeno na dobrodružství v oblacích. Dorazilo trefně s rozjíždějící se sezonou výletů, tak ho nezapomeňte přibalit na cesty sebou :-).

Čeká vás opět vtipné malované čtení, hledačka, luštění, omalovánka, křížovka, labyrint, téma létání, namalujete si aeroplán, vyzkoušíte testík, pobavíte se s Dubánky, vyrobíte si motýla i letadlo, zjistíte jak vzniká vítr, dozvíte se zajímavosti o létajících drahokamech, připravíte si sushi, zabubláte bublinami, uniknete z letiště a mnoho dalšího!

Tak se na nové dvojčíslo pojďme podívat blíže :-).

 

 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. BALONKOVÁ PARTY

Vtipný úkol hned na první straně, kdy máte vymyslet další texty do bublin! Napadá vás něco takhle z fleku? Třeba "vznáším se láskou" nebo "já se vznáším, já si létám .." :-D.

 

 

2. OTA A VIKY - VLAŠTOVKY

Vybírání dvojit v malovaném čtení nás baví a vždy ho čteme oběma způsoby, protože se těm vtipným částem jednoduše nedá odolat. Děti to navíc motivuje ke čtení, protože je to zábavnější než klasický text a Klaudinka potřebuje trochu popohnat a číst nejlépe každý den.


 

3. HLEDAČKA

Je zajímavý pozorovat, jak děti postupně dorůstají a odrůstají. Není to tak dávno, co jsem psal, že je Klaudinka na Tečku! ještě malá a přitom jsem se pořádně ani neotočila a už z některých částí odrůstá - jako například z této hledačky, která už je pro ní "easy peasy" :-).


 

4. KŘÍŽOVKA

Ono je asi docela fajn, že se z Tečky! stalo dvojčíslo, protože ty změny na dětech jsou po těch dvou měsících znát. Klaudinka křížovku nadšeně luštila a teď ji luští spíš už jen, aby se vyluštila, aby ten časopis byl vyluštěný co nejvíc a jen procvičuje a piluje.


 

5. LABYRINTY

Zajímavé a hlavně tématické labyrinty, které jsou zase trochu jiné, než na jaké jsme zvyklé. Na jednom hledáte schované předměty a skládáte slovo a na druhém proletíte labyrintem ale musíte si dát pozor na - výsledek tajenky z předchozího labyrintu. No prostě paráda!


 

6. TÉMA TEČKY - TO TO LETÍ

Lidé odpradávna toužili vzlétnout. Trvalo tisíce let, než se jim to podařilo. Pak stačilo něco málo přes 200 let, aby se od balonů a vzducholodí dopracovali k moderním letadlům. Dočtete se o historii létání, jak balon funguje, jak je to se vzducholoděmi, jak vypadalo první zrekonstruované ledadlo atd.


 

7. MŮJ AEROPLÁN

Jak bude vypadat vzdušné cestovánníí třeba za 100 let? To si vyzkoušíte v této hře, kdy budete házet kostkou a nakreslíte si svou verzi. Tohle náhodné čmárání se mi líbilo už ve verzi Picassa, který se chytnul dlouhodobě. Moc hezká hra!


 

8. LETEM SLOVNÍM SVĚTEM

Tohle je moc hezký kvíz ve smyslu chápání různých slovních spojení. Je docela zajímavý pozorovat, jestli se děti chytají nebo jestli ještě nerozumí tomu správnému významu ale vidí v tom jen to, jak slovo zní samo o sobě. Dost podobně je to v angličtině s doslovným překladem :-D.


 

9. DUBÁNCI

Dubánci mě nepřestávají fascinovat. To je absolutně nekonečná studnice překvapení, kdy si myslíte, že už to autor nemůže vyšvihnout víc ale pak uvidíte obrázek, který je zase skvěle trefný, vymazlený a kroutíte hlavou nad tím, jak ho to mohlo napadnout i přes to, že je to tak jednoduché. Dát Dubánkům život a nechat je doslova žít ve fotkách, to je celé kouzlo :-).


 

10. NA KŘÍDLECH MOTÝLA

Motýli jsou mojí srdcovkou. Jsou mým osobním symbolem, který představuje lehkost bytí, svobodu a létání v oblacích. Ráda se jimi obklopuji, protože mě inspirují a jsou i takovým hnacím motorem. Zde si vyrobíte krásně velkého motýla, se kterým můžete létat.


 

11. LETADLA DO OBLAK!

Jednoduchá vystřihovánka letadla, která je opravdu ve smyslu "jak málo stačí" a děti se vyblbnou na dlouhou dobu. Jen bych ho potřebovala alespoň třikrát, hahaha :-D.


 

12. JAK VZNIKÁ VÍTR?

Tak schválně! Jak vzniká vítr? Vypouštího bůh větrů Pšoukus? Způsobují ho ptáci máváním svých křídel? Jak je to doopravdy se dozvíte v této rubrice, ale můžete vymyslet ještě další způsoby, které budou stejně vtipné jako ty první :-).


 

13. LÉTAJÍCÍ DRAHOKAMY

Taky si někdy lámete hlavu nad tím, jak se může z nezvhledné housenky vyklubat půvabný motýl? Na této dvoustraně se dočtete o tajemství barevých křídel, který motýl je jako skleněnka, v čem jsou pilní jako včelky, odkud berou energii, jak fungují chuťové tlapky a mnoho dalšího. Určitě se vydejte do motýlího domu! Zažijete tak motýly mnohem více v detailu a uvidíte na vlastní oči, jak se krmí, jak létají a třeba si některý sedne i na vás :-).


 

14. MISTR SUSHI

Uuuuuuuuuuáááááááááá! To snad neni možný, že zrovna v tomto dvojčísle bude sushi! To teda musíme vyzkoušet doma. Když je to v dětském časopisu, zvládneme to taky .. nebo ne? Sushi jsme měli jen kupované a chceme s holkama zajít na running sushi, ale domácí nás taky láká .. jen zatím nemáme odvahu. Mňam!


 

15. TVOŘENÍ - BUBLI BUBLI BUBLINY

Tvoření bublin je velká zábava. Jeden rok jsme ve škole měli takový workshop zaměřený na bubliny a to bylo parádní! Zajímavé bubliny vytvoříte pomocí petlahve i chlupatých drátků a navíc záskáte inspiraci na výrobu závěsu z bublinových obrazů. Skvělé!


 

16. MIS3 SPORTI - JARNÍ TRÉNINK

Klaudinka, co hraje florbal, tak si o to víc oblíbila komix Mis3 sportu. Tentokrát je o jarním tréninku, kdy se domlouvají na stanování, které nedopadne tak úplně podle jejich představ.


 

17. ÚNIKOVKA - ÚNIK Z LETIŠTĚ

Paní Bohunka dostala k narozeninám letecký zájezd na Krétu. Nikdy neletěla letadlem ani nebyla u moře, tak se hodně těší. Na letiště v Praze ji doprovodila kamarádka, takže tam všechno hravě zvládla, let si náramně užila .. Jenže pak přistála v Heraklionu a najednou je úplně bezradná! Spousta chodeb, mnoho lidí, cizí jazyk, kdo se v tom má vyznat? Pomůžete ji dostat z letiště ven a najít delegáta, který ji odveze do hotelu? Únikovky jsou stále parádní třešničkou na dortu celého časopisu!



 

ZÁVĚREM

To je zase parádní číslo! I když se kolikrát základ opakuje, tak vždy přijde s něčím novým, zajímavým a zábavným, co se nám zalíbí a k čemu se i pravidelně vracíme. Je ale vidět, že pomalu ale jistě Klaudinka z Tečky! odrůstá, i když je pořád spousta činností, které jí zajímají a baví. Tak věřím, že s Klaudinkou časopis ještě chvíli vydrží.

V trafice stojí Tečka! 59Kč ale předplatné, třeba i sourozenecké, je mnohem výhodnější. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík, pokud máte mladšího sourozence. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat