3. května 2023

UČÍME SE: Písanka 1 a Písanka 2 - Pracovní sešity (nejen) pro první třídu

Kéž bych na blog stíhala dávat všechno, co ještě nakupuju bokem, to by byla paráda. Ale většinou si vzpomenu s odstupem času a naštěstí se dost z těch věcí stále prodává. Tak je tomu i u těchto skvělých pracovních sešitů, které mám doma už pěkně dlouho, ale nebyla kapacita vám je ukázat.

Velkoformátových pracovních sešitů je z mého pohledu minimum. Prakticky znám jen tyto Písanky od Svojtky, které jsou celkem myslím čtyři a pak dokonale vymazlenou Grafomotoriku od Vendulky Hegerové. Přitom na velkém formátu záleží nejvíce - proto se doporučuje již od útlého věku malování na co největší plochy.

Tyto pracovní sešity stojí doslova pár korun a abych je nemusela kupovat pro každou zvlášť nebo v nich gumovat (i přes nízkou cenu), překresluju je ale dají se i naskenovat. Tak se na ně pojďme podívat hezky do detailu :-).

 

 

 

PÍSANKA 1 - UVOLŇOVACÍ CVIKY

Tato písanka je zaměřena na uvolňovací cviky a takové to čmárání, které si většina z nás pamatuje z první třídy. Mě moc bavilo, i přes to jsem měla pero dovolené až jako poslední. S holkama si čmárání užívám a uvolňujeme ruce od ramen až k zápěstí.


 

Klikyháky zaplníte celou stranu co nejvíce to půjde.


 

Kaši zamícháte doleva i doprava.


 

Nakreslíte kočičce klubíčka a navléknete na šňůrku barevné korále.


 

Nakreslíte šnečí ulity, můžete doplnit i šnečky a na vedlejší straně nasypete ptáčků zrní.


 

Také nakreslíte mořské vlny s rybkami a loděmi, i stromečky s houbama a zvířátky.


 

Dále přidáte vysoké hory se stromy, velké kapky deště, nebe plné hvězd, dlouhé žebříky, spojíte dvojice bodů a v neposlední řadě dokreslíte silnici.

 

 

Dokreslíte koleje s vláčkem a podzimní listí. Dále sluníčko s paprsky a mráčky na obloze i velké bouřkové mraky s blesky. Spojíte dva stejné tvary a dokreslíte barevné terče a šípy.


 

Slepičce dokreslíte vajíčka a sněhulákovi kamarády. Také domalujete druhé poloviny květiny, jablka i hrkovzdušného balónu a nakreslíte žralokovi plnou tlamu ostrých zubů. Pavoukovi dokreslíte pavučinu a na zahradě krásný košatý strom. A jako úplně poslední budete mít za úkol doplnit části připravených řádků.


 

PÍSANKA 2 - TAHY, ČÁRY, NÁCVIK PÍSMA

Druhá písanka je už zaměřena na nácvik psacího písma. U nás na škole se psací písmo začíná až v polovině druhé třídy, takže je to aktuální pro naší Klaudinku.


 

Nejdříve sezačnou zlehka rovné čáry stejně dlouhé a na následující straně už se střídá dlouhá čára s krátkou anebo dlouhá, dvě krátké a zase dlouhá.


 

Pokračují vodorovné čáry v řádcích, šikmé obloučky až se přejde k vlnkám pro přípravu písmena L a následně také K a LE.


 

Přesuneme se ke kopečkům jednoduchým i složitým.


 

Následují obrácené vlnky malé i velké a vycházkové hole. Také obrácené kopečky a příprava na písmeno I, ze kterého přejdete na U.


 

Mořské vlny vystřídá příprava na písmeno O až postupně přejdete k oválným šnečím ulitám.


 

Dostanete se přes špičaté kopce k jedničkám.


 

Projdete si J i nácvik slzy k psacímu P.


 

A celou písanku ukončí písmeno S.



ZÁVĚREM

Každá z písanek má krásných 31 stran, jsou tedy parádně obsáhlé a začínají zlehka od toho nejjednoduššího až po náročnější procvičování. Můžete je brát jako inspiraci u menších dětí i předškoláků pro mnohem větší formáty typu velký papír na podlaze, školní tabule apod. Nejlepší je procvičovat na co největší ploše a až jakmile je dítě připraveno, plochu postupně zmenšovat. 

Za to jsem vděčná na naší škole, že hned děti neposadí k psaní ale dávají si záležet na řádném procvičení forem písem a až časem přejdou na písmo psací. Dětem nic neuteče, že se naučí psát psace o chvíli později, než jejich kamarádi. Hlavně, že se psací písmo stále učí a snad to tak bude i nadále a psát budou minimálně ještě naše vnoučata.

Pokud vás tyto písanky zaujaly, najdete je určitě na eshopu Svojtky přímo ZDE ale věřím, že na ně narazíte i kdekoliv jinde. Stojí za to, bez pochyb!


Cena: 39Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat