23. května 2023

MÁMY SOBĚ: Můj předškolní zápisník

Hurááá! Je tu parádní novinka pro předškoláky z dílny Můj zápisník, mezi které patří také Můj adventní zápisník, Můj prázdninový zápisník a dokonce také Můj památník. My autorce Kátě moc děkujeme za pravidelné zásobování všemi novinkami, včetně této :-).

Všechny zápisníky jsou ručně psané, což mě na nich neskutečně baví a vždy se těším, s čím dalším autorka přijde. Tento předškolní zápisník je uceleným souborem aktivit, úkolů a her, který je zpracován dle rámcového programu pro předškolní vzdělávání. Provází předškoláky v každodenních činnostech a prohlubuje s nimi znalosti i dovednosti, které jsou předpokladem pro nástup do školy.

Tak si ho pojďme společně prolistovat :-).


 

OBSAH PŘEDŠKOLNÍHO ZÁPISNÍKU

Průběžným plněním veškerých úkolů bude docházet k rozvoji slovní zásoby, vyjadřování i zlepšování schopnosti slovního popisu. Také nesmí chybět ani výtvarný projev, práce s abecedou, slabikami, čísly, barvami, lidským tělem, smysly i emocemi. Rozvine se manuální zrunosi, jemná motorika, samostatnosti, představovosti, sociální dovesnosti, vnímání času, povědomí o dopravních pravidlech a mnoho dalšího.

 

PŘEDŠKOLÁCKÝ PRŮKAZ

Součástí je předškolácký průkaz, který dítěti můžete vyplnit sami anebo si ho samo dítko dokreslí. Stačí dopsat jméno a nalepit fotografii. Naše Sofi si jméno napsala a chystá se ještě nakreslit portrét. Tak si vytvoří památku na tento velký krok.

 

 

ÚVODNÍ POVÍDÁNÍ

Milé povídání, při kterém (pokud se tak již nestalo při zápisu) vám začne o to víc docházet, že se to opravdu blíží, že se z našeho plůděte stane prvňáček a i když to zažívám po druhé, ještě mi to tollik nedochází a to máme přípravy opravdu v plném proudu :-).


 

LISTUJEME ZÁPISNÍKEM

Následující strany jsou zaměřené na předškoláčka a rodinu. Pokud ještě neumí psát, můžete vše dopsat za něj a vystačí si jen s kreslením. Sofinka hodně zkouší psát slova ale i tohle na ní možná bude složitější, tak uvidíme, jak začne vyplňovat. Zatím si jen vytunila titulní stranu.


 

Další strany jsou v podobném stylu, jako ty první ale dítko má za úkol nakreslit kde bydlí a také popsat jakou navštěvuje školku, včetně nakreslení oblíbeného místa ve školce. 


 

Nechybí ani poznávání abecedy, které je moc hezky zpracované a pokračuje samozřejmě i na dalších stranách. Dítko má za úkol ke každému písmenu dokreslit nějakou věc, kterou si s písmenem spojí - to mi přijde geniální, protože než se učit již určenou abecedu typu A jako anděl apod., může si vytvořit svou vlastní a tím si vše lépe zapamatovat.

 

 

Dítko se také zkusí podepsat a doplní další písmena, která již umí napsat. Sofinka se neustále podepisuje jen Sofí, takže pracujeme na tom, aby uměla napsat celé své jméno - ať už Sofie nebo Sofinka. Tím, že má písmena natrénovaná okoukáním, tak si je jen musí více spojit s tím jak se vyslovují.


 

Slabikování je také důležiou součástí, které se dá hezky trénovat kdekoliv, i třeba v autě nebo cestou ze školky domu. Na této dvoustraně doplníte názvy obrázků dle nápovědy a slova se barevnu pastelkou rozdělí na slabiky, naučí se je vytleskávat a nakonec může obrázky vybarvit. Není to nic zásadního, co by dítě muselo umět ale je dobré vědět, jestli už je dobře slyší.


 

Mile jsou zařazeny také základy slušného chování ve smyslu co se říká když ... a také spojování bodů do deseti, i posloupnost čísel 1-10. Většina dětí to zná, stejně jako abecedu, zpaměti ale už to nedokáže napsat za sebou.


 

Hraní s čísly zahrnuje také kartonové listy, které si děti (nebo vy) vystříhají a nadále s nimi pracují a seznamují se - můžou si je také vybarvit, aby byly veselejší. Nejdříve mohou použít jen dvojice a později přidat také třetí druh kartiček s počítáním.


 

Naučí se hospodařit s penězi, prozkoumají bankovky i mince a zaměří se na dvoustranu, která bude plná barev. Seznámí se se třemi základními barvami a vypozorují, které další v kruhu vzniknou. Také vybarví kruhy podle popisu. Moc hezká je také aktivita hraní s barvami, kdy mohou otisknout různé přírodniny, které mají kolem sebe - tato část je z tvrdší čtvrtky.


 

Procvičí si vyjmenování dnů s týdnu, měsíců i ročního období anebo si názvy jen zapíší, aby je měly po ruce, když se je budou potřebovat naučit nebo jen procvičit.


 

Velmi mě zaujal týdenní plán, u kterého je tabulka s časem a dny v týdnu. Tohle je dokonalá strana k pravidelnému kopírování a využívání po celý rok. Holky mají sice své kalendáře, ale tohle je parádní na cesty. Nebo spíše bych ji jednou nakopírovala a zalaminovala, aby si průběžně své plány holky dopisovaly a mohly je i smazat.


 

Předškolák by měl být před nástupem do školy samostatný ve smyslu stlaní postele, oblékání, česání, čištění zubů ale také třeba sbalení malého batůžku na výlety apod. Také si otiskne ruku, nohu a nakreslí celé tělo, které spojí s jednotlivými popisky. Dále se zaměří na poznávání smyslů, což je obecně velmi pěkné téma, které chytne každé dítko. Získáte také parádní inspiraci na hry pro rozvoj smyslů.


 

Dítko se seznámí také s různými pocity, ke kterým patří další pevná čtvrtka s obličeji v různých emocích. Jsou to karty nálad, které si dítko vymaluje a když nebude vědět, jak začít mluvit o tom, jak se cítí, může si je vzít na pomoc. Na druhé straně kartiček je popis, o které nálady/emoce se jedná.


 

Následuje vyzkoušení si, jak umí stříhat nůžkami - u toho jsou geometrické tvary, které se pokusí pojmenovat a následně vystřihnout. Také z nich sestaví obrázek a nalepí ho na další stranu. Tím si zároveň procvičí práci s lepidlem. Další moc hezký úkol je zaměřený na orientaci v prostoru, kdy dítko nakreslí dle pokynů na prázdnou stranu obrázek a tím si trénuje kde co je - jestli vpravo dole, vlevo nahoře, uprostřed atd.


 

Naučí se také soustředit a procvičí si představivost - u toho byla vtipná naše tříletá Olivka, která předměty vyjmenovala mnohem rychleji, než předškolačka Sofi. Tohle jsou moc hezké úkoly také na hmat v tajemném pytlíku, kdy do pytlíku vložíte několik předmětů a dítě poslepu, jen hmatem, hádá, co to asi je za předmět.


 

Procvičí si šikovnost rukou, kdy je na jedné straně vytečkovaný obrázek, konkrétně obrys sluníčka a ten hřebíčkem nebo jehlou prodirkujete. Následně do větší jehly navléknete bavlnku a dítko vyzkouší obrázek vyšít. Je to čtvrtka, která se dá přehnout a vznikne vám tak přáníčko.


 

Listujeme dále a narazíme na talíř, kam dítko nakreslí své oblíbené jídlo, vyzkouší si na kartonové botě vázat tkaničky (v době suchých zipů je to všechno posunuté) a nakonec si procvičí dopravní pravidla - naše holky mají ze školky obě řidičské průkazy z dopravního hřiště, tak věřím, že jim nějaká pravidla v hlavě zůstala hahaha.


 

ZÁVĚREM

Nejlepší na tom celém produktu, jako takovém, je z mého pohledu kroužková vazba. Jakmile má cokoliv kroužkovou vazbu, je to pro mě TOP STROP! Krásně se s tím pracuje, krásně se strany otáčí, dá se snadno přeložit a protější strana se nevrací zpátky. K tomu všemu ručně psané, originálně vymyšlené a vždy naprosto nadupané zábavou a aktivitami. Navíc vznikne tak krásná památka, kterou mileráda založím do krabice, kam schovávám podobné poklady :-).



Pokud vás předškolní zápisník zaujal a chtěli byste ho svým předškolákům pořídit jako památku nebo zábavu na celé léto, najdete ho na eshopu muj-zapisnik.cz, kde si ho můžete zakoupit buď samotný, nebo v PDF podobě pro školská zařízení anebo s krásnou plackou na památku.


Cena: od 279Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat