24. listopadu 2020

MÁMY SOBĚ: Můj adventní zápisník

Můj adventní zápisník jsem objevila úplnou náhodou na Facebooku a naprosto jsem se nadchla. Dokonce jsem zjistila, že přes léto byl i Můj prázdninový zápisník a to mě teda štve, že jsem ho prošvihla. Ten vypadal taky báječně.

Adventní zápisník jsem si zamilovala především proto, že je tak neobyčejně obyčejný, není nijak načančaný, přeplácaný, nazdobený - což pak může být práce dítěte, které si ho může nazdobit podle svého a tím mu dát zase jinou autentičnost. A hlavně je ručně psaný  kreslený.

Jedná se o kreativní adventní kalendář a průvodce adventním časem. Popovídáte si o tradicích, zimním období a budete tvořit všechno možné, co k Vánocům patří. Moc děkujeme autorce za zaslání a pojďme se na něj tedy blíže podívat.

 


OBSAH ADVENTNÍHO ZÁPISNÍKU

  • Adventní kalendář
  • Advent
  • Dopis Ježíškovi
  • Už aby nasněžilo
  • Barborka
  • Medové perníčky
  • Mikuláš
  • Aby nám nebyla zima
  • Vybíráme stromeček
  • Vánoční tradice
  • Vánoční přání
  • Sušené ozdoby
  • Koledy
  • Lucie
  • Když se řekne slovo Vánoce
  • Betlém
  • Vůně Vánoc
  • Sněhové vločky
  • Zimní radovánky
  • Zimní obloha
  • Razítka
  • Pečený čaj
  • Vánoční ozdoby
  • Krmítko
  • Štědrý den a vánoční stromeček  



ADVENTNÍ KALENDÁŘ

Hned na následující straně najdete adventní kalendář, kdy si každý den vybarvíte jedno okénko a tím dítko uvidí, jak se blíží Štědrý den a kolik okének ještě musí vybarvit. Zároveň ale také vidí, co ho ten den čeká za aktivitu.

 

 

ADVENT

Na dalších stranách se dozvíte základní informace o adventu - co je to advent, adventní doba, adventní věnec a také adventní kalendář. No a hned si adventní věnec můžete zkusit vytvořit. I když předpokládám, že už ho většina z vás má přichystaný - my ještě ne :-D.

 

 

DOPIS JEŽÍŠKOVI

Na druhého prosince je připraven další úkol, napsat Ježíškovi dopis. Následující strana je celá pro kreslení, malování i psaní dopisu a dokonce si na něj můžete vyrobit i obálku. I ta je pro vás přichystaná na další straně. Ať to máte hezky se vším všudy.

 


 

UŽ ABY NASNĚŽILO

Vzpomenete si, kdy naposled byla pořádná nálož sněhu? Já už moc ne. S každým dalším rokem je sněhu míň a míň. Abychom si zabobovali, musíme vyjet za město blíž k horám. A pořádný kus sněhuláka si taky už ani nepamatuju. Pokud se sníh bude flákat i letošní rok, tak si sněhuláka vytvoříme alespoň na této straně.

 

 

BARBORKA

Je zajímavé sledovat, jak má každý jiné tradice. U někoho chodí pouze Mikuláš, ale někdo má i Barborku anebo někdo má pouze Barborku. Proč nemít oboje? Tradice jako tradice. My vždycky měli jen barborky do vázy ale letos uděláme změnu a nachystáme i punčošky pro Barborku.

 

 

MEDOVÉ PERNÍČKY

Neustále na mě vyskakují dotazy typu "máte recept na hned měkké perníčky?"

Nic takové ale neni, tak to napíšu i sem. U perníčků je moc důležité, aby se vykrajovaly hezky buclaté a aby se hlavně vytáhly včas z trouby a to okamžitě, co začnou růžovět. Pokud pečení přetáhnete, tak budou tvrdé všechny a stejně tak, pokud vytáhnete včas jakýkoliv recept, budou krásně měkké.

Na této dvoustraně najdete recept na perníčky (které můžete nakombinovat i z pšeničné a žitné mouky), recept na polevu a na druhé straně si můžete vymyslet zdobení, které následně na perníčky využijete.

 

 

MIKULÁŠ

Mikuláš slaví 6. prosince ale chodí s nadílkou již pátého. V této části se dozvíte, kdo vlastně svatý Mikuláš byl a na druhé straně máte za úkol poznat tři postavy a dokreslit co jim chybí. Pak můžete celý obrázek vybarvit.

 

 

ABY NÁM NEBYLA ZIMA

Aby nebyla zima, tak potřebujete rukavice a čepici. Na této dvoustraně si vybarvíte oboje podle své fantazie a ještě se k tomu naučíte novou básničku.


 

VÁNOČNÍ STROMEČEK A VÁNOČNÍ TRADICE

Na další dvoustraně najdete celkem tři druhy vánočních stromečků a určíte, který z nich je jedle kavkazká, smrk stříbrný anebo borovice černá. Následně si je můžete také vymalovat. No a další dvoustrana je zaměřena na vánoční tradice. Povíte si o těch nejzákladnějších.

 

 

VÁNOČNÍ PŘÁNÍ

Jaké by to byly Vánoce bez vánočního přání pro rodinu a blízké. Pro vás je zde nachystán pevný formát papíru, ze kterého si svá vánoční přání vytvoříte a to v podobě přání s hvězdou i stromečkem. Je pak na vás jak si ho nadále dozdobíte.


 

SUŠENÉ OZDOBY A KOLEDY

Sušené ozdoby jsou krásnou inspirací, jak zvelebit veškeré vánoční dekorace. My poslední roky ubíráme na klasických vánočních ozdobách a postupně přidáváme ty ručně vyrobené ať už z falešného porcelánu, háčkované, malované anebo sušené. Ty můžete krásně využít i na adventní věnec.

K Vánocům také patří koledy, které si můžete zkusit zahrát na xylofonu. Společně s rodiči se můžete dle not pokusit zahrát Štědrý večer nastal anebo Pásli ovce valaši.

Anebo můžete zkusit další koledy podle paměti a sluchu :-).

  

 

LUCIE A KDYŽ SE ŘEKNE SLOVO VÁNOCE

13. prosince má svátek Lucie, která má spojitost se světlem. Víte jakou? Zkusíte si dle návodu z adventního zápisníku vytvořit plovoucí svíčky, které pak vypustíte na Štědrý den. No a 14. prosince se zamyslíte nad tím, co vás napadne, když se řekne slovo Vánoce. Já vidím cukroví, stromeček a hromadu splněných přání v podobě dárků.

 

 

BETLÉM

Další tvořivá aktivita se týká Betlému, který si opět z pevného papíru můžete vyrobit, vybarvit a vymyslet místo, kam ho postavíte. Letos se nepodíváme nikam na výstavu Betlémů ale doma už díky zápisníku budeme mít další papírovou verzi, tak si můžeme výstavu udělat takto soukromou.


 

VŮNĚ VÁNOC A SNĚHOVÉ VLOČKY

Vůně Vánoc? Jak asi voní Vánoce? Podle mě voní jako skořice, perníčky a vanilka s hřebíčkem. Ale kolikrát mi stačí cítit jen mandarinku a hned mě pohltí vánoční atmosféra. Jenže tradiční vánoční vůní je purpura. V advetním zápisníku najdete návod na to, abyste si mohli namíchat vlastní vůni Vánoc.

Další den vás čekají sněhové vločky. Žádné nejsou stejné ač se to může zdát, ale pod mikroskopem uvidíme, jak je každá jiná a jak kouzelné tvary vůbec tvoří. Kam se na to hrabe kdejaká pohádka nebo samotná Elsa! :-D Vystřihněte si pexeso s vločkami, které si opět můžete vybarvit dle svého.

Vločkovým pexesem si můžete tématicky krátit čekání na Vánoce.


 

ZIMNÍ RADOVÁNKY

Na této straně najdete celkem 10 tipů na zimní radovánky ať už například zkoumání stop ve sněhu, bruslení, cestičky a bludiště nebo stavění domečku. U nás je to jasné tvoření andělíčků a koulování, pokud není vyloženě sníh na boby. Jinak u nás vládnou boby a jsem zvědavá, co na svůj první sníh řekne letos Olivka.


 

ZIMNÍ OBLOHA

19. prosince se zaměříme na zimní oblohu. Abychom viděli to největší množství jasných hvězd, je potřeba koukat v období 21.12 až 20.3. Na této svoustraně se dozvíte co je to hvězda, souhvězdí, kometa a vybarvíte si hvězdnou oblohu.


 

RAZÍTKA A PEČENÝ ČAJ

Tiskání razítek můžete využít už při přípravě vánočního přání nebo jako dekorování vánočních ozdob a nejlepší na tom je, že si je jednoduše vyrobíte doma ať už třeba z citronu nebo jablíčka. Ale na co si vzpomeneme jako první, jsou razítka z brambor. Na tom jsme totiž všichni určitě vyrostli. To je za úkol na 20. prosince.

O den později je připraven recept na pečený čaj. Já osobně pečený čaj miluju ale doma jsme ho zkoušeli zatím jen jednou, protože nemáme zdroj na dostatek čerstvého ovoce. Můžete použít dokonce i mražené a když jsem pečený čaj zvládla já, tak ho zvládne úplně každý.

Vánoce se blíží každým dnem :-).


 

VÁNOČNÍ OZDOBY

Tradiční lidový stromeček je zdobený především přírodními materiály a produkty. No a mnoho takových ozdob si můžeme vytvořit sami doma. Já si ještě pár let zpátky nedokázala představit vánoční stromeček bez těch všech řetězů a koulí. Jenže víc a víc k tomu směřuji a víc a víc dávám přednost tomu kouzlu doma vyrobených ozdob.

Zde si můžete vyrobit vánoční ozdoby z papíru. Opět je připravena pevná čtvrtka, kterou můžete rovnou využít anebo si ji překreslit jako šablonu.

Máme tu hvězdu, andílka, zvoneče a stromek.

 

 

KRMÍTKO

Den před Štědrým dnem se zaměříme na krmítka pro ptáčky, které především v zimě potřebují naší podporu ať už na balkonech či zahradách, parcích apod. Zde máte návod na krmítko ve smyslu lojové koule nebo šišky a také si můžete vytvořit krmítko z kokosového ořechu.

Nedoporučují se krmítka z ruliček od toaletního papíru, byť je papírové ale to je právě problém v tom, že se brzy rozpadne. Lepší je zvolit šišky nebo kokosový ořech. Něco, co vydrží i nepřízeň počasí.

My už dříve zkoušeli jak z ruliček, tak i z kokosu. Můžete zkusit více druhů a následně porovnat, které mělo největší úspěch.

 

 

ŠTĚDRÝ DEN A VÁNOČNÍ STROMEČEK

A je tu Štědrý den. Mnoho lidí zdobí vánoční stromeček až právě na Štědrý den a v tom zase vidím kouzlo těch jednotlivých rodinných tradic, jak si každá rodina vytváří ty své. My zdobení stromečku s počtem dětí posouváme. A sama jsem zvědavá, kdy budeme zdobit letos. Na poslední straně tohoto krásného adventního zápisníku si vymalujte svůj vánoční stromeček. Pověšte na něj koule a třeba i rozviťte světýlka.

 


ZÁVĚREM

Celý adventní zápisník můžete pojmout jako takový pracovní sešit, který si můžete podle svého jak nazdobit, tak i vybarvit a zůstane vám krásná památka. 

Jednotlivé listy v zápisníku jsou tenké, ale tam, kde se má tvořit, je pevný papír nebo spíše bych řekla už přímo čtvrtka.

Krásně provedený, krásně psaný průvodce adventním časem. Můžete každému dítku pořídit jeden, ať má na památku každé svůj anebo si pořiďte jeden pro celou rodinu. 

Já jsem opravdu nadšená a moc se těším, až se na něj vrhneme. Autorce přeji mnoho dalších nápadů a těším se i na její další tvorbu, protože to má své kouzlo :-).

Pokud se vám Můj adventní zápisník zalíbil, tak neváhejte, protože POSLEDNÍ KUSY V PRODEJI najdete na eshopu  muj-zapisnik.cz přímo ZDE.

 

Cena: 225Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat