17. listopadu 2020

HRAJEME SI: Karetní hra Diamoniak aneb Čarodějky

Zjistila jsem, že kromě klasických karetních her - jako kvarteto, černý Petr, prší, uno apod. nemáme vůbec žádnou a jelikož jsou skladnější a hodí se i na cesty, kam nechcete brát přímo deskovky, vymýšlela jsem, co by holky mohlo chytnout.

Narazila jsem na hru Diamoniak neboli Čarodějky a když jsem pátrala po informacích ve skupině Deskovky pro tři bratry, sesypaly se na mě nadšené komentáře. Sice to může působit tak, že vám v té skupině doporučí úplně všechno, ale není tomu tak.

Recenzi jsem připravila ve spolupráci s Funkids.cz, kde moc ráda často nakupuju i bokem mimo blog, protože tam najdete většinou vše na jednom místě.

 

 

BALENÍ HRY

Už hra čistě vzhledem je pro holky lákavá kvůli lesklé výrazné růžové barvě. Naše holky milují růžovou, takže se zamilovaly na první pohled. Balení je pevné, bytelné a má vyšupovací "šuplík".


 

Já osobně tento způsob balení karet mám moc ráda, protože se jednoduše otevírá i dětem a nedochází pak k natržení nebo poničení krabiček. Kolikrát mám sama problém karetku otevřít tak, abych nenatrhla nebo nezmuchlala část otevírání.


 

NÁVOD

Vtipná chvíle nastala, když jsem hledala český návod. Ve hře máte návod v deseti různých jazycích, ale česky neni ani jeden. Návod jsem si tedy musela najít bokem na webu Zatrolených her, protože jsem nenašla v češtině ani video na Youtube. Ale stejně mám pocit, že hru hrajeme spíš podle sebe, než tak, jak se má. Ale i kdyby, tak to není nic proti ničemu :-D.


 

HRACÍ KARTY

Karet je ve hře celkem 55 a velikostí jsou jako klasické hrací karty. 24 karet zámku ve čtyřech různých barvách, 20 karet diamantů, 8 karet čarodějnic a 3 karty víl.


 

DIAMANTY

Diamantů je ve hře nejvíce, protože jsou v podstatě vaším platidlem. Můžete si za ně koupit svoji barevnou část hradu od jiného hráče anebo je po napadení čarodějnicí můžete zahodit do odkládacího balíčku, aniž byste museli zasáhnout do vlastního hradu.


 

ČARODEJNICE

Čarodějnic je tedy celkem 8 a jsou to zákeřné potvory, které vám seberou karty nejen z ruky, ale pokud zrovna budete mít smůlu, zničí vám i hrad. Oproti vílám jsou dost v přesile.


 

VÍLY

Víly můžete použít v boji proti čarodějnicím, ale bohužel jsou ve hře jen tři. Může se ale stát, že si vylosujete dvě, to se pak nemusíte bát prohry, pokud s nimi naložíte opatrně.


 

POSTAVENÉ HRADY

Hrady se skládají ze šesti dílků a ve hře jsou celkem čtyři barvy - žlutá, růžová, zelená a modrá. Vy si nevybíráte, kterou barvu hradu sbíráte. Řídíte se tím, jakou barvu si líznete jako první. Pokud ale v průběhu hry svůj hrad zdemolujete úplně, můžete začít jinou barvou, která vám následně přijde do ruky a za kterou ale nehraje jiný hráč.





 

ZAČÍNÁME HRÁT

Hra se začíná tak, že zamícháte všechny karty (mimo jazykových návodů :-D) a položíte je jako balíček doprostřed před všechny hráče.

První kolo hrajeme tak, že si každý hráč lízne jednu kartu a pak se rozhodne, jestli bude chtít ještě druhou anebo jestli nechá hrát už dalšího hráče. Většinou chceme vždycky ještě druhou kartu - jenže pozor! Je dost možné, že dlší kartou bude čarodějnice a hned vše z ruky zahodíte. Následně si už bereme po jedné kartě a střídáme se po směru hodinových ručiček.

Hra je svižná, rychlá a pravidelně hrajeme několik her za sebou. Hrajeme způsobem, že diamanty máme v ruce, náš hrad před sebou a ostatní nepotřebné karty dalších hradů i víly máme bokem vedle sebe. Pokud doberete lízací balíček, tak odhazovací zamícháte a pokračujete ve hře.

Vyhrává ten, kdo jako první sestaví kompletně svůj hrad.

Existuje ale druhý způsob hry, kdy si dobíráte z balíčku dokud máte odvahu - můžete narazit na čarodejnici a je to risk. Takže nedobíráte jen jednu kartu a u druhé se rozhodujete, jestli si ji vzít, ale dobíráte tak dlouho, jak chcete. Je tedy na vás, jaký způsob hry si zvolíte.


NAPADENÍ ČARODEJNICÍ

Když si líznete čarodějnici, musíte se zbavit tří karet, takže zahodíte čarodějnici do odkládacího balíčku a k tomu přidáte tři své karty. Buď máte tři v ruce anebo musíte zasáhnout do svého zámku, který jste si začali stavět. Můžete tedy zahodit jak diamant, tak i část hradu který nestavíte anebo zasáhnete svůj hrad, pokud nemáte karty navíc.


 

ČARODEJNICE VS. VÍLA

Pokud jste jedním ze šťastlivců, který si líznul vílu, můžete ji použít v boji proti čarodějnici, abyste zabránili tomu, že si zasáhnete do svého hradu. Pokud ale máte přebytečné karty, kterých se můžete zbavit, je lepší s vílou šetřit.


 

NÁKUP POTŘEBNÉ BARVY HRADU

Pokud má váš spoluhráč barvu, kterou potřebujete, můžete si ji od něj za tři diamanty koupit a hráč, od kterého si ji chce koupit, nemůže odmítnout. Vždy se kupuje pouze jedna karta za tah, i když máte dost diamantů a i když vaši soupeři mají části hradu, které potřebujete. Pokud nakupujete, neberete si žádnou kartu z balíčku.


 

ZÁVĚREM

Hra je tak jednoduchá, že ji pochopí i nejmladší herní nadšenci. Hrajeme i s dospělými pokud chceme vyčistit hlavu od her, u kterých se musí mnohem víc přemýšlet. Hraje s námi i Sofinka, která jinak hraje pouze ty své oblíbené jako Příšerky ze skříně nebo Věž čarodejnic.

Je opravdu rychlá a svižná a trvá pár minut, takže je ideální rychlovkou třeba před spaním nebo o přestávce ve škole a určite ji sebou budeme brát na cesty, stanování, tábory apod.

Mám ráda hry, kde nemusím studovat dlouho pravidla a které se dají hrát prakticky okamžitě. A obzvlášť mám ráda hry, které se tolik nemusí vysvětlovat dětem. Snadno se pochopí a hned se můžeme zapojit do hry.

Pokud vás zaujala a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.

A pokud máte doma kluky nebo milovnice pirátů, mrkněte na druhou verzi této hry a tou je PIRATATAK.

 

Cena: 229Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat