11. listopadu 2020

ZA VÝLETEM: Ježíškova cesta na Božím Daru

Jak lépe se naladit na blížící se vánoční notu, než Ježíškovo cestou přímo na Božím daru. My na ní byli v létě, takže si ji aktuálně spíš procházíme na fotkách a videu. Ale pokud se vám hodí v aktuálním náročném období výlet, kde budete celý den mimo svět, tak je Ježíškova cesta ideální místo.

Informační centrum, ve kterém můžete zakoupit notýsek, do kterého budete splněné úkoly zapisovat, je dle nařízení vlády zavřeno do 20.11 ale můžete detem nachystat neco podobného, do čeho budete vše zapisovat, pokud se vám výlet hodí a nechcete čekat, až se nařízení uvolní.

My se na Boží dar vydali úplně poprvé a rádi bychom vás naším výletem provedli.

 

 

POPRVÉ NA BOŽÍM DARU

Boží dar je jak v létě tak i v zimě turistickým centrem až jsem byla sama překvapena, kolik lidí tam je a hlavně jak velký problém je někde zaparkovat. Je to krásné místo, na kterém to opravdu žije a abych pravdu řekla, tak začátek naší cesty byl dost rušný a chvíli trvalo, než se davy rozprostřely.

Jako první jsme vešli do infocentra, kde jsme zakoupili notýsek a pak jsme se vydali po šipkách a podle mapy přímou čarou na Ježíškovo cestu, která začíná o kus dál. Všude kolem bylo neuvěřitelné množství cyklistů a kolem dokola to byl jeden hotel vedle druhého.

Všichni byli přítelští, usměvaví, milí až jsem se opravdu divila, kde jsme se to ocitli anebo spíš neustále potkáváme samé bručouny, naštvánky a protivy :-D.


 

JEŽÍŠKOVA CESTA ZAČÍNÁ

Můžete si vybrat, kterým okruhem se vydáte. Jestli zvolíte malý okruh, který má 5600m anebo se rozhodnete pro velký a ten má 12900m. My se rozhodli pro ten velký. Přece když už tam konečně jsme, tak nepůjdeme malý ale projdeme si to celé.

Na cestě, pokud se rozhodnete pro velký okruh, narazíte celkem na 13 zastávek. Zastávky jsou takové roztomilé domečky, které mají na střeše obrázek různých postaviček a uvnitř je mapa, popis konkrétní postavičky a také úkol, který musíte vyluštit a zapsat si ho do svého notýsku.

Ze začátku jsme docela bojovali s větším množstvím lidí a já se modlila, aby to takhle nebylo celou dobu. Navíc je potřeba dávat pozor (v letním období), protože tam cyklisti nejezdí tak úplně opatrně, navíc jich je tam snad víc, než turistů, a neustále jsem musela hlídat holky, aby někomu nevlítli pod kola. Prvních několik zastávek bylo tedy plných, ale postupně se to rozprostřelo až jsme nakonec byli úplně sami.

 

1. ZASTÁVKA - KRÁLOVNA VĚTRULE

Královna Větrule vládne všem větrům, vánkům i vichřicím v Ježíškově království a její zásluhou funguje i Ježíškova pošta. S takovou pomocí může dokonce i Ježíšek rychle cestovat a stihne všem dodat dárky.




Celou Ježíškovo budete potkávat spoustu dřevěných prvků pro děti, u kterých se kolikrát i nějakou dobu zdržíte, protože děti budou bavit, že z nich nebudou chtít slézt :-).




 

2. ZASTÁVKA NETOPÝREK PÍREK

Netopýrek pírek hlídá sny všech dětí, aby se v nich neobjevilo nic ošklivého, co by mohlo děti vylekat a také z jejich snů pozná, po čem děti nejvíce touží, co potřebují a o čem zkrátka sní.



 

3. ZASTÁVKA HVĚZDULKA

Hvězdulka pracuje v Ježíškovo dílně a její práce je pomáhat při vyrábění dárků pro děti, připravovat je k odeslání, starat se aby každé dítě dostalo co si přeje nebo co potřebuje.


 

Dřevěné prvky jsou hned poblíž zastávek. Tady jsme ještě stále byli s lidmi více pohromadě a vypadalo to spíš jako školkový zájezd. Tak jsme si museli počkat, než na nás dojde řada a holky se úsporně houpaly spolu, aby se nezdržovala fronta za námi :-D.



 

Na cestě je také docela dost různých druhů laviček, na které si můžete sednout, pokud nechcete překážet přímo na zastávce, kde můžete v klidu nakojit, nasvačit se anebo jen krátce nabrat síly na další cestu. Překvapilo mě, že s takovým množstvím turistů bylo vše v naprosto skvělém stavu. Kromě lihovkou pomalovanými zastávkami nebylo nic vyloženě zničeno.



 

4. ZASTÁVKA ŤÁPULA

Ťápula je největší kamarád Hvězdulky. Je to super kluk, ale někdy hrozný nemotora. Občas s sebou práskne, někdy něco shodí a sem tam i něco poplete. Většínoou ale za to nemůže sám, protože ho chodí škádlit také zlobílci v podobě Fukača a Skákoše.



 

Abyste věděli, jak na tom jste a abyste měli nějaký způsob, kterým budete motivovat děti a jejich častou otázku "a kdy bude další zastávka?", tak na cestě pravidelně potkáte tyto cedulky s tím, kolik kroků musíte ujít k další zastávce. My je teda nepočítali, ale holky to docela uspokojovalo. Věděli také, co bude následovat za postavičku a těšily se na ni.


 

OBČERSTVENÍ KRMELEC

Za normálních okolností se můžete cestou občerstvit v Krmelci, kde nabízí například kulajdu v chlebu, mysliveckou klobásu s medvědem, meruňkový koláč apod. Posezení je jak uvnitř, tak i venku na lavičkách anebo s sebou plácnete jen tak do trávy. Krmelec se nachází na rozcestí, kde máte poslední možnost rozhodnout se, kterým okruhem půjdete .. pak už není cesty zpět :-D.


 

5. ZASTÁVKA FUKAČO

Kousek od této skvělé lanovky se nachází zastávka s postavou Fukača. Fukačo pomáhá v Ježíškovo dílně tím, že rozfouká stůl od nečistot anebo dokáže rozfoukat i hloupý pocit, když se něco nedaří, ale je to taky pěkný rošťák.

 


 

Kde neni jasně vidět, kudy se vydat, tam je směrovka. Ale ne vždy je to takto dobře řešené a vůbec by nebylo na škodu, kdyby se na značení ještě více zapracovalo. Později na cestě jsme měli problém a netušili jsme, jestli jdeme dobře. Cesta vedla dost po silnici a my si najednou přišli úplně mimo tento pohádkový svět, protože tam směrovka byla jen jedna ale pak dlouho nic. Auta jezdily šíleně a nikde žádné značení. To jsem měla docela vztek.

 

 

Ovšem ta příroda, to je prostě nádhera a musí to tam být krásné za každého počasí :-).



 

Doporučovala bych, abyste měli po ruce mapku, pro jistotu, kdybyste si nebyli jistí, jestli jdete správně a to zvlášť, pokud jdete poprvé. My čekali, že když se jedná o okruh, tak to nemůžeme poplést ale naštěstí jsme se pak potkali s jinou rodinkou a chvilku jsme šli společně dokud jsme si nebyli jistí, že jdeme dobře.

 

 

6. ZASTÁVKA SNÍČCI

Sníčci jsou pomocníčci netopýrka Pírka. Každý večer, jakmile se děti zavrtají do postýlek, přilétají s plnou náručí těch nejkrásnějších snů. Někdy jich netopýrek Pírek pošle i víc najednou. Například, když je dítě nemocné a nedaří se mu usnout.



 

U Sníčků se holky zatočily na dřevěném kolotoči. Sofinka si sedla a Klaudinka se chodpila role roztáčedla. Připomnělo mi to takové ty kovové kolotoče z našeho dětství. To bylo bájo :-).


 

7. ZASTÁVKA NIMBUSEK A KUMULUSÍK

Jeden se jmenuje Kumulusík, to je ten nafouklý. Druhý, ten s hlavou jako kedluben, je Nimbusek. Oba jsou sluhové zlého mraku Mrakora, se kterým se setkáme o pár zastávek dál. Sluhové jsou trochu popletení. Mají totiž za úkol zlobit, ale jsou na to nešikovní.


 

8. ZASTÁVKA SKÁKOŠ

Skákoš je taková kupa háďat. Tenhle skítek je vlastně dost zlobivý a je docela chytrý, aby dokázal někdy provést pořádnou lumpárnu. Jenže v jeho zlobení není zlost a nenávist, on je prostě takový. Hup sem, hup tam a je tu taškařice. Holky prohlásily, že je čas na svačinu, tak se svačilo.


 

Cesta je vhodná jak pro pěší turistiku, tak i pro kočárky, kola, odrážedla (ale ne ty enduro vachrlatý) i třeba koloběžky. Je to krásné prostředí, i když nás sem tam přepadl kopec kdy se musel kočár tlačit, ale nic co by se nezvládlo nebo co by bylo náročné. Ta druhá polovina mi pak přišla už zcela po rovině.


 

9. ZASTÁVKA NETOPÝREK PÍREK (po druhé)

Netopýrek Pírek celý rok hlídá děti a jejich sny. Každou nespavost, která se dětem děje, ohlásí Ježíškovi, a ten už udělá nápravu. Ale pozor, netopýrek Pírek také řekne Ježíškovi to, že některé dítě se nechová dobře, že neposlouchá a zlobí.




 

Líbilo se mi, jak je cesta rozličná. Chvíli les, chvíli kamínky, chvíli na sluníčku, chvíli úplně ve stínu, chvíli rovně, pak zase do kopce anebo z kopce, chvíli rovina až na konec světa, chvíli jedna zatáčka za druhou a takhle neustále zajímavě po celou dobu. 




10. ZASTÁVKA MRAKOR

Mrakor je zlý, opravdu zlý živel. Má po ruce různé zlé a nebezpečné síly - blesky, bručení hromů, šťípavé mouchy, kluzké potvory i ošklivé sny. Chce, aby byly děti zlobivé a neposlušné.




11. ZASTÁVKA SKŘÍTEK POŘÁDNÍČEK

Skřítek Pořádníček je důležitý pro mnoho dětí, možná by ho některé děti potřebovaly při uklízení svých pokojíčků. V Ježíškově dílně je ho však také stále potřeba, tam musí být všechno na svém místě a ve všem pořádek.



 

Jak se budete blížit, pomalu ale jistě konci cesty, narazíte na pár červených mostů, které jsou opravdu výrazné a já si zlehka přišla jako někde v Japonsku :-D.


 

12. ZASTÁVKA POŠTÍSTKO

Možná sami podle kabely poznáte, že tenhle krasavec je poštovní skřítek Poštístko. Potřebuje ho každý den celé Ježíškovo království. Svět je veliký a hodných dětí je v něm jako zrnek v makovici, uznáte tedy, že Poštístko má pořd plno práce. Sleduje dopisy dětí s přáníčky a dárky.




 

Vtipné bylo, že jsme už vyhlíželi konec, ale kde nic tu nic a my už to chtěli mít opravdu za sebou. A to zvlášť, když okolo nás hekali i cyklisti, kteří zrovna neměli elektrokola. Však už jsme u dvanáctky, tak kde je ten konec? Byl někde před námi, ale ještě pěkně daleko.


 

13. ZASTÁVKA JEŽÍŠEK

Ježíšek je vládce Ježíškova světa, ale vládce moudrý a laskavý. Jeho hlavní starostí je to, aby se děti hodně smály, byly spokojené a měly samé hezké chvilky. Proto celý rok sleduje, co děti dělají, co je těší nebo trápí. Na konci roku, na Vánoce, potom děti odmění různými dárky podle toho, jak se dětem celý rok vedlo.



 

JEŽÍŠKŮV ZÁPISNÍČEK

Zápisníček je malinký a pokud chcete z infocenta dárek pro všechny děti, tak vezměte pro každé dítě jeden. My měli tedy dva a na konci dostaly holky časopis (starší číslo Sluníčka) a nějaké drobnosti, které se jim ale liší podle toho, co zrovna mají dostupné. 

V zápisníčku je tabulka, do které vždy ke konkrétnímu číslu zastávky zapíšete správné odpovědi, takže za dobu uzavírky infocentra (bůh ví, jestli se toho 20.11 vůbec otevře) si můžete zkusit vytvořit něco podobného, co budou děti vyplňovat.

Zápisníček stojí 50Kč a veškeré peníze jsou použity na údržbu Ježíškovy cesty.


 

ZPÁTKY DO INFOCENTRA

Nejhorší zjištění pro nás bylo, že od té 13. zastávky musíme jít až zase zpátky do infocentra, což je pěkný kus cesty a jelikož jsme už byli na pokraji sil, myslela jsem, že to nedáme. Ale chtěli jsme pro holky samozřejmě dárek za to, že vše vyplnily a hlavně za to, jak skvěle to obě ušly. Takže počítejte s tím, že poslední zastávka neni konec cesty. A taky nezapomínejte na to, že se od infocentra musíte dostat k zaparkovanému autu, které stojí bůh ví kde :-D.



 

MAPA JEŽÍŠKOVO CESTY

Mapu i seznam postaviček si můžete stáhnout na webu http://www.bozidar.cz/cs/zajimavosti/nejen-pro-deti/jeziskova-cesta-a-jeziskova-posta.html. Mapa se hodí nejen pro přehled a představu té cesty, ale taky je dobré mít ji po ruce, protože nejednou se budete cítit úplně mimo.



 

SOUHRN VŠECH POSTAVIČEK 

Souhrn všech postaviček je zajímavý především pro děti, které si po výletě na některé z nich vzpomenou a budou třeba chtít vědět jak se jmenují a co dělají.

 


ZÁVĚREM

Celý okruh 12,9km je hodně časově náročný nejen proto, že to je téměř 13km a jdete s malými dětmi, ale i proto, že se často zdrží na dřevěných prvcích anebo pokud je zrovna otevřeno občerstvení, tak se zdržíte i tam + různé pauzy na svačiny apod.

Nepamatuju si to přesně, ale k zastávce číslo 6 nebo 7 jsme došli po nějakých 5 hodinách a představa, že jsme teprve v půlce nás docela děsila. Jenže pak to začalo mít spád a taky jsme se přestali courat a šlápli jsme do nohou.

Prvních těch 6 - 7 čísel je roztahaných, ale pak je to docela blízko u sebe. V průměru ten kilák k dalšímu stanovišti bych zhruba odhadla. U každého stanoviště máte napsáno, kolik metrů (dětských kroků) ujdete k dalšímu. Takže přehled zůstává.

Překvapilo mě, že cesta vede i přes silnici (asi dvakrát), na které bylo taky docela rušno a auta opravdu nejezdila pomalu, tak s tím počítejte. To jsem psala ni nahoře v článku, že se mi to vůbec nelíbilo i z důvodu špatného značení.

Myslela jsem si, že to bude víc na sluníčku - proto nám i to odhodlání zajet tam konečn
ě na výlet tak dlouho trvalo. Nechtěla jsem se plahočit 13km na sluníčku, ale tak to vůbec neni. Přišlo mi, že je většina cesty hezky v lese. Cesta je ideální na kola, jezdily i koloběžky, kočárky a odrážedla .. jen některé úseky jsou dost kamenité a hůř se po nich jede.

Svačinu to chce větší, ale myslete i na pořádnou dávku pití. Klaudinka to ušla skvěle, Sofinka se párkrát svezla na kočáru, ale jinak to taky zvládla nad naše velké překvapení. 

Pokud Vás tento výlet zaujal, mrkněte sem http://jeziskovacesta.cz/ kde si můžete projít i veškeré úkoly ať už zpětně z výletu anebo pokudje rp ovás Boží dar daleko, zkuste alespoň takto na dálku.


Žádné komentáře:

Okomentovat