10. listopadu 2020

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - listopad 2020

Cože? Už zase další číslo? Je docela vtipné, jak nám ze začátku předplatného časopisu Puntík přišlo nekonečné čekat, až vyjde nový. Ale teď mám u obou pocit, že je místo mesíčníku snad čtrnáctideník. To je fofr jak se ta čísla sypou.

Na titulní strane hned zaujmou dinosauři. Čeká vás luštění, hledačka, trable komára máry, křížovka, den pozdravů, řeč zvířat, cvičení, test - kdo tu mlaská?, tvoření lampionů, dubánci, spy game, proč pšoukáme?, brčkohraní, pravěcí mazlíci, zajímavosti, kouzlení, morčata v akci, únik z koupelny apod.

Tak se na ni pojdme podívat.


 

A CO SE NÁM LÍBILO NEJVÍCE?

 

1.HLEDAČKA

Hledání předmětů v muzeu - děti mají za úkol najít myš, baterku, tužku, klíč a deštník. Tréning soustředění, hledání, postřehu. Takové luštění Klaudinku moc baví.


 

2. KŘÍŽOVKA

Křížovka už pro předškoláky a školáky, kterou za pomocí rodičů sami zvládnou. Jako nápovědu a pomoc mají v křížovce obrázky a šipky. Já jako malá křížovky milovala, hlavně luštění v Makovici a Klaudinku baví navíc ještě trénování psaní písmen.


 

3. DEN POZDRAVŮ

S každým číslem časopisu Tečka se dozvíme informace o zajímavém svátku, který se ten konkrétní měsíc slaví a tentokrát nás čeká světový den pozdravů, který je 21.11. Dozvíte se, jakým způsobem se zdraví například Tibeťané, eskymáci, jak je to v Číně, Indii apod. Můžete si vymyslet i svůj vlastní pozdrav.


 

4. ŘEČ ZVÍŘAT

Toto číslo je zaměřeno na pozdravy nejen z říše lidí, ale také zvířecí. Víte, jak se zdraví zebry, vlci nebo třeba čápi? A co takoví paviáni? Jako pavián bych se teda s nikým zdravit nechtěla, ale vsadim se, že holkám by se takový způsob zdravení líbil :-D.


 

5. POZDRAV SLUNCI

Cvičení je také zaměřeno na pozdrav. Společně pozdravíme Slunce. To bych ráda praktikovala každé ráno společně s holkama. Člověk by se měl protahovat automaticky, ale ne každý to dělá že. Tak se zkusme vyhecovat, jít příkladem a společně se začít každé ráno protahovat :).


 

6. TVOŘÍME LAMPIONY

V rubrice Tvoříme získáte tipy na tři druhy lampionů ať už podzimních nebo halloweenských - u nás je Halloween celý měsíc, takže to tématicky pozdě rozhodne neni. Navíc už úzce souvisí s příchodem svatého Martina. Můžete si je pověsit do zahrady, na balkon apod.


 

7. DUBÁNCI

Co se týče Dubánků, tak si přečtete jak prožívají podzim a zjistíte, že i takový malý Dubánek umí skákat panáka! No a můžete si ho zkusit vyrobit, ať máte jednoho takového kamarádíčka doma. Stačí vám jen různé druhy a velikosti žaludů (hlava, tělo, botky, oči) a pak pár malých klacíků.

 

 

8. SPY GAME

Spy game je hledání v hodně obsáhlých obrázcích, které obsahují podobné druhy jiných obrázků anebo čísel a písmen. Tady mají děti za úkol roztřídit právě čísla a písmena - za pomocí černého fixu všechna písmena vybarví.


 

9. PROČ PŠOUKÁME?

Ta schválně, proč? Abychom rychleji běhali? Aby se na nás nemačkali lidé v tramvaji či autobusu? No a ebo si tím značkujeme své území? :-D Skvělá rubrika dokonale vyplněna ilustracemi Anety Žabkové, které tomu dodaly takové to správné kouzlo.

 

 

10. BRČKOHRANÍ

Pokusy s brčkem a hraní na brčko. Brčko se u malých detí kritizuje, protože narušuje techniku kojení, což jsem zažila sama a nebylo to nic příjemného. Ale u starších dětí je skvělou logopedickou pomůckou i dýchací technikou, kdy trénují foukání, nádech i výdech. Vyzkoušíte si trumpetu i vodní píšťalku.


 

11. PRAVĚCÍ MAZLÍČCI

Dinosauří období u Klaudinky trochu zazdilo období vesmíru, ale stále ji dinosauři baví a co se například týče zvířat, tak si hrají převážne stále s dinosaury. V této rubrice se dozvíte jaké rozpětí křídel mělo největší létající zvíře, kolik vážila obří vážka, z čeho se vyvinuli dnešní opeření ptáci a mnoho dalších zajímavých informací. Na následujících  stranách je ještě dinosauří luštění :-).


 

12. TRIK S PROVÁZKEM

Klaudinka je takový samouk na různé druhy kouzel. Vždycky něco objeví na Youtube a pak to zkouší a to včetně zmizení pod dekou mezi dveřmi. Tady našla další inspiraci a to v podobě skákacích teček nebo triku s provázkem. Trik je dobře nafocený tak, že ho snadno pochopí i dítě a pak vás může překvapit kouzlem :-).

 

 

13. ÚNIK Z KOUPELNY 

Tetička Agáta hlídala své dva vykutálené synovce. Pak si odskočila na záchod a najednou "cvak" a ti dva rošťáci ji tam zamkli. Řekli jí, že heslo musí vyluštit a najde ho v tubě od pasty. Pomůže se jí z koupelny dostat a odemknou ji ti lumpíci?


 

ZÁVĚREM

Časopis Tečka! je časopis pro malé školáky ve věku 6+. Pravidelně se v něm setkáte s příběhy s porozuměním, luštěním, malováním a tvořením, záhadami a zajímavostmi, komixy, přírodou, únikovkou a spoustou dalších aktivit.  

V trafice stojí 45Kč, ale pokud si ho předplatíte, vyjde Vás na 36Kč a samozřejmě k předplatnému nesmí chybět ani plánované speciální příbaly :-). Můžete využít i sourozenecké předplatné s Puntíkem

Více informací se dozvíte na oficiálním webu https://www.casopistecka.cz/.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat