4. listopadu 2020

ČTEME: Nelinka a Země mluvících šípů

S knihami o Nelince jsem, dá se říct, od samého začátku jejich vzniku a je to pro mě něco kouzelného, že můžu příběh sledovat a nahlížet i do zákulisí toho všeho. Nelinka je naší srdcovkou - nejvíc vede u Sofinky, která ji často poslouchá před spaním. Jednu dobu mela v posteli dokonce i všechny knížky.

Nelinčin svět je něco, o čem jsem jako malá sama snívala a přijde mi neuveřitelný, že mé vlastní dětské sny doslova se vším všudy (i v podobe jedlých mraků a hor z čokolády) autorka Kristina dostala do podoby knih a CD. 

Pojďme se společne podívat do Země mluvících šípů, což je tedy už sedmý a osmý díl.

 


 

NELINKA A ZEMĚ MLUVÍCÍCH ŠÍPŮ (7)

 

"Skřítkové tentokrát vystřelí Nelinku a Zajdu pomocí prakostroje do Země mluvících šípů. V barevné džungli potkají smaragdového hada, morčata mluvící morseovkou, stromové víly i lesklého mravouka Archibalda. Kdo je zlý a kdo hodný?"

 

KAPITOLY 7. ČÁSTI

  • Sníh je fuč
  • Myslíčův vynález
  • Ostrov v mlze
  • Pozor, kam šlapeš
  • Smaragdový had
  • Mravouk
  • Z bažiny do bubliny


PRŮLET KNIHOU

Jak už jste mohli číst v anotaci knihy výše, tak Nelinka se Zajdou vyzkouší Myslíčův vynález, který nazval prakostroj a budou vymršteni do Země mluvících šípů, aby našli další posvátný symbol a byli tak o krůček blíz k záchraně Kouzelnálie od zlých obrů Trhlounů.


 

Musí být vystřeleni, protože se do Země mluvících šípů nedá jen tak dostat a jelikož tam často prší a fouká silný vítr, nemůžou využít svoji schopnost létání a proto musí zatnout zuby a zkusit prakostroj, což bude velká podívaná pro všechny obyvatele Kouzelnálie. I když se jim tomu nechtelo moc věřit a báli se kam vůbec poletí a jestli to zvládnou ve zdraví.



Přistání v Zemi mluvících šípů už nikdo nedomyslel. Ajajaj, jak mají zastavit? Přibrzdit? Co teď? Co si počnou, když už se blíží a potřebují nějakým způsobem zbrzdit pád? Navíc je čekal nepříjemný déšť, který se neustále střídal s horkem - to mi trochu připomíná naši víkendovou návštěvu Holandska, kde to bylo s počasím dost podobné.


 

Jak nakonec zakončili svůj let vám neprozradím, ale dopadlo to dobře a vydali se hned na cestu. Já osobně na knížkách o Nelince miluju tu nadpřirozenost a zároveň roztomilost - například barevná morčátka mluvící morseovkou. Je to vůbec morseovka nebo si jen tak tůtají do větru? A umí Nelinka morseovku? Dozví se, co se jí snaží říct? A snaží se jí vůbec něco říct? Jo tento díl je v dorozumívání docela vtipný a přijdu si jak u nás doma :-D.


 

Nelinka se Zajdou narazí na smaragdového hada, ze kterého mají strach a nevěří mu, proto se zneviditelní, aby na něnemohl a aby byli v bezpečí alespoň takto. Kniha tady moc hezky upozorňuje na to, že ten kdo vypadá jako nepřítel hned nepřítelem být nemusí a naopak zase ten, kdo vypadá jako přítel, může být zákeřný a přetvařovat se. Od hada dostali velmi důležitý dárek, o kterém ani netušili, jak brzy ho budou potřebovat.


 

Mravouk. Další kouzelná bytost, která žije v Zemi mluvících šípů. Jedná se o kombinaci mravence a pavouka a jmenuje se Archibald. Nelinka se Zajdou si přišli ztraceni a měli pocit, že chodí snad jen dokola bez konce. Mravouk se rozhodl jim pomoc a navedl je na správnou cestu .. no i když? Ještě, že Nelinka se Zajdou umí dýchat pod vodou - ale bude to fungovat i v bažině?



Díky zvláštnímu světlu byli z bažiny zachráněni a komu za to zvláštní světlo vděčí? A co vůbec to zvláštní světlo vydávalo? Kde se tam najednou vzalo? Víly jim vytvořili speciální bubliny, díky kterým se vznášeli v paprscích slunce a mohli v nich běhat a dokonce se i opírat o stěny. Bubliny jsou velmi pevné a vydrží všechno možné. Tak hurááá za dobrodružstvím do dalšího dílu :-).




NELINKA A ZEMĚ MLUVÍCÍCH ŠÍPŮ (8)

 

"Tentokrát se oba budou vznášet v bublinách nad duhovou bažinou a obdivovat vzácné stromy Suri. Náhodou zakopnou o Blizana sametonohého, který se jim bude nesmírně hodit. Podaří se jim najít posvátné ucho a budou skřítkové zase slyšet?"

 

KAPITOLY 8. ČÁSTI

  • Vstávat a zachraňovat
  • Blizan sametonohý
  • Skoč si pro ucho
  • Trhlouni znovu zasahují
  • Šípové
  • Nelinko, večeře
  • Dárek z bažiny

 

PRŮLET KNIHOU

Po záchraně z bažiny byli Nelinka se Zajdou unavení takovým způsobem, že je víly nemohly vůbec vzbudit. Jenže už se muselo vyrazit na cestu. V této knize je tedy čeká setkání s Blizanem sametonovým a bohužel další setkání s bažinou. To bude zase napínavé, to vám povím. Musí získat posvátnou houbu, jinak Kouzelnálii nezachrání. Trhlouni jsou už všude a všechno ničí.

 

 
 
Zákeřnosti, zákeřnosti. Jakmile někoho nemůžete vzbudit, hned začnete být zákeřní jo? Ach jo, tohle se mi vůbec nelíbí - sama totiž vzbudit mnohdy nejdu :-D. Ale poslat na Nelinku se Zajdou opice? Ale notáááák. Samozřejmě udělali ten největší rámus, co to jen šlo, aby se Nelinka se Zajdou konečně probudili.
 

 
 
A hele! Lívanečníci! To jsou tropičtí šneci, kteří z dálky vypadají jako květy. Jsou fialový, vcelku podivní a co by to bylo za šneky, kdyby nemluvili. Navíc voní jako lívance a každý z nich musí alespoň jednou za život projít džunglí. Najednou se Zajda ocitl na zvláštním místě, ale jak se tam dostal? A kde je Nelinka? Díky Blizanovi, tvorovi který je v podstatě hříbkem, zjistil, že musel šlápnout na teleportovací tlačítko.



 
Naštěstí se ale vrátil, díky Blizanovi, zpátky za Nelinkou. Když jim Zajda vyprávěl s kým se potkal, víly jásaly, protože setkat se s Blizanem je opravdu vzácnost - je totiž po posvátném uchu nejvzácnejší houbou džungle. Ale honem rychle, nemůžeme se zdržovat. Trhlouni se blíží a není čas ztrácet čas, musíme najít posvátné ucho.
 

 
 
Ucho je to nejcennější a proto je chráněno bažinou a přemisťováky, aby ho jen tak někdo nemohl ukrást nebo zničit. Nemůžou se ani vznášet v bublinách, protože by mohly narazit a prasknout. Tak jak se tam teda mají dostat? Zajda ale díky Blizanovi získal novou schopnost .. využije ji? Získají ucho? Trhlouni se blíží, schovejte se všichni!


 
 
Jakmile se nahromadí všech 5 posvátných symbolů, brána se otevře a Trhlouni budou moct odejít domu, jenže nikdo neví, kde ta brána je. Teď ještě splnit vílám laskavost. Vydali se na jedno tajné místo ostrova, kde cestou potkali mimojiné Stelu. Stela je přísavka, co se ráda válí ale víla Santal je chtela seznámit ještě s někým jiným. A tady se dostáváme k šípům nebo Šípům? A jak s šípy nebo Šípy souvisí posvátné ucho? Stane se totiž něco, o čem se jim ani nezdálo :-).


 
 
Najednou Nelinka uslyšela babičky hlas, který se nesl celou Kouzelnálií. Jak se co nejrychleji dostat zpátky ke Stromu zázraků? Vystřelit zpátky se nemůžou, to nikdo v Zemi mluvícíh šípů neumí, ale mají přece možnost teleportu. V cukuletu byli zase u Stormu zátraků a chystali se zpátky do chaloupky za babičkou a dědečkem. Rychle ale museli schovat posvátné ucho k ostatním symbolům ale kam? Vždyť je to houba, tak se přisála ke kůře stromu. Dokázali to! A navíc je čekal ještě dárek .. přibyla jim další schopnost, která se jim bude určitě hodit.
 



ZÁVEREM

Nelinka byla od první chvíle hlavně pro mě, to se vám přiznám a asi jsem to už několikrát určitě zmiňovala v předchozích recenzích - alespoň myslím :-D. Holky si v ní listovaly, povídaly jsme si o tom, co zažívá a sem tam jsme pustili audio. Ale takové to nadšení a láska vznikla až letos v létě, kdy nejspíš obě dozrály do věku, kdy je to opravdu chytlo ve velkém a od té doby je Nelinka ještě větší srdcovkou.

To je k nezaplacení, když to co máte rádi vy si oblíbí i děti a můžete to všechno prožívat společně a těšit se, copřijde v dalších dílech. My se moc těšíme na audio Nelinky v zemi věčného ledu, které bylo úspěšné v kampani na hithitu.

No a tímto tedy máme za sebou další díl - Zemi mluvících šípů, kde jsme se zapotili a zažili pěkné dobrodrůžo. Teď už nás čeká jen už jen Království měsíčního svitu a jsme moc zvědavé, jak to celé dopadne a jestli se povede Kouzelnálii od Trhlounů zachránit.

Veškeré informace o všech dostupných knížkách, audio i mp3 verzích najdete na eshopu Onelince.cz a ještco se týče knížek celkově,abych nemátla, první dva díly se prodávaly jako díl 1 a 2, následně přišlo rozdělení do dvou knih, takže další je už pátý a šestý. Tak jen aby to nedelalo neplechu pro ty, kteří knihy ještě neznají.

Mé recenze na předchozí díly najdete v tomto prokliku - KLIK :-)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat