22. listopadu 2020

MALUJEME: Prstové barvy s aplikátorem + srovnání se zahraničními Do a Dot

Nejvíce inspirace čerpám na zahraničních webech a zahraničních instagramových účtech - no a taky Pinterestu samozřejmě. Už v době, kdy byla Klaudinka ještě malá, jsem viděla, jak v zahraničí frčí ťupkovací barvičky s názvem Do a Dot, které se ale u nás nedají sehnat a ani jsem nenarazila na nic alespoň trochu podobného. Což mi přišlo jako velká škoda, protože jsou skvělé nejen na první malování, ale dá se s nimi vytvořit i mnoho aktivit a dokonce i křížovek. 

Bude to víc jak rok, určitě, kdy mi kamarádka na amazonu objednala právě originální Do a Dot barvičky a snažila se je dostat na svůj eshop, aby byly dostupnější i u nás v republice .. ale nevyšlo to, bohužel. Tak jsem vám dávala inspiraci alespoň přes ten amazon a psala vám, ať do nich jdete, pokud máte tu možnost a můžete si je tam objednat. Ale ne každý tam umí objednávat a ne každý má ty možnosti.

Když jsem při vybírání produktů k recenzi na eshopu Funkids.cz objevila tyto prstové barvy s aplikátorem od Djeca, rozhodla jsem se, že je vyzkoušíme a porovnáme s těmi zahraničními. Rozdíl je upřímně opravdu veliký, ale zase si řikám, že alespoň něco. Tak se na na ně pojďme detailněji podívat.

 


BALENÍ A BARVY

Balení obsahuje celkem šest barev - žlutá, oranžová, růžová, červená, modrá a zelená. Každá barva má 75ml. Barvy jsou prakticky uloženy v plastovém pouzdře, které můžete vždy celé položit před dítě, které zároveň může s výměnou barvy každou jednotlivě zavřít a vrátit na místo.


 

KULATÉ VÍČKO VE TVARU KYTKY

Tohle musím pochválit. Víčko je vymyšleno tak, aby si ho bez problémů samy otevřeli i malé děti, kterým jinak víčka dělají problém. Takto jednoduše barvu otevřou sami bez pomoci dospělého - což je teda zase z toho druhého pohledu signál, nenechávat po ruce dětí :-D. Ale měly by být dobře omyvatelné ze všeho. To jsem ale nechtěla zkoušet :-D.

 

 

MALÝ APLIKÁTOR

Tady jsem nebyla tak úplně mile překvapena, když jsem po otevření praktického a velkého víčka viděla tak malý aplikátor. Čekal bych ho alespoň dvakrát takový. Tohle je opravdu malinké. Každopádně ale stačí párkrát ťupnout na papír a hned můžete otiskávat barvičky. 

Je potřeba dítěti vysvětlit, že stačí lehce ťupkat. Nemusí bušit silou ani tlačit. Pak vytéká zbytečně moc barvy. Stačí opravdu jemně ťupka a tím se i dítko naučí ovládat ten pohyb.

Také je potřeba vysvětlit, že se s barvami pouze ťupká. Může s nimi jezdit po papíře jako s pastelkami ale nebude to ono a aplikátor by se mohl poničit.

 

 

PRAKTICKÁ TUBA

Tuba barev je prakticky navržena tak, aby se dobře držela i malým dětem. Barvy jsou doporučeny dětem od 18 měsícůa já doufám, že v té době už Olivka nebude mít všechno hned při první příležitosti v puse a otestuju je i na ní. Teď jsem to zatím nezkoušela, protože by první pohyb do té pusy šel.

Drží se dobře i starším holkám. Ve srovnání s originálními Do a Dot mám pocit, že se drží i lépe a přitom množství barvy je ve všech stejné. Takže tvarem vítězí tyto.

Také se mi líbí puntíky na spodní části barev - jojo mé puntíkaté srdce jásá.

 

 

DO A DOT DETAILNEJI

Do a Dot jsou tedy ťupkovací barvy, které frčí ve velkém v zahraničí. Také by měly být dobře smývatelné a vyrábí se více druhů. My máme klasiku rainbow. Dělají ale také jiné druhy barev, i pastelové a s metalickými odlesky.

 


Sada rainbow obsahuje 6 barev duhy - červená, oranžová, žlutá, fialová, modrá, zelená. A každá barva má 74ml tedy o 1ml méně než barvy od značky Djeco.



Co se týče držení tuby, není tak úplně praktická, jako barvy od Djeca ale i tak se drží dobře. Je to sice takový buřtík ale holky je používají rády a nemůžu říct, že by se jim držely špatně nebo že by si je v rukách přehazovaly a hledaly tím způsob, jak s nimi malovat.

 

 

Milým překvapením bylo označení na zadní straně barev, že jsou netoxické. Nepátrala jsem po tom víc, nejsem z těch, co by to vyloženě hrotily a nezkoumala jsem ani složení barev od Djeca, ale tato informace mě potěšila. Každopádně i když jsou produkty netoxické, tak je dítě nemusí strkat do pusy a ocumlávat že? :-D

 


Tady už vidíme značný rozdíl v aplikátoru. Aplikátor u barev Do a Dot je opravdu velký a přesně takový, na který najdete ke stažení mnoho různých aktivit (Pinterest). Také stačí jen párkrát ťupnout na papír a hned teče barva a stejně tak platí ťupkat jemně a netlačit.

 


SROVNÁVÁME DJECO S DO A DOT

Takto na první pohled to vypadá, že budou i stejně výrazně malovat, ale on je rozdíl i v těch barvách jako takových. Vzhledově jsou odlišné, cenově jsou také dost odlišné, ale mililitry stejné.

 

 

Takto ještě zblízka srovnání v ruce obou tub s barvami.

 


A tady už vidíte jak velký rozdíl je mezi těmi aplikátory, což se odrazí i v tom malování a co jsem pozorovala i na holkách, které mají dlouhodobou zkušenost s Do a Dot barvami. Když začaly malovat, ťupkaly tak, jak jsou zvyklé ale najednou potřebovaly ťupkat mnohem víc - to je vidět i na Klaudinčině duze, kterou pro tuto srovnávací recenzi namalovala.

 

 

První duha je malovaná barvami od značky Djeco a vidíte jak jsou ťupky malé, ale zase není to nic, co by vyloženě vadilo nebo s čím by se dítěti špatně pracovalo. Naopak si všimněte jak jsou barvy sytější a o kus více výraznější.

 

 

Stejný formát čtvrtky (A4) byl použit i na Do a Dot barvy, které dělají krásně veliké ťupky a barvy jsou pastelovější, trochu světlejší. Když jsem se zeptala Klaudinky (7), se kterými se jí maluje líp, tak řekla, že s temi starými.



 

ZÁVĚREM

Doufám, že vám srovnání bylo užitečné. Barvy z Amazonu jsou dražší, vyjdou na cca 500-600Kč, ale pokud máte tu možnost, jděte spíše do nich. Pokud řešíte cenu a nemáte možnost ani nakupovat na Amazonu, kupte barvy od Djeca. 

To ťupkování děti moc baví a je to pro ně zase jiný druh tvoření, zábavy a zážitku. Nikde nemusíte mít kelímek s vodou ani barvy a přitom si dítko může tvořit co mu síly stačí.

Djeco prstové barvy s aplikátorem najdete na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.


Cena: 329Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat