19. listopadu 2020

UČÍME SE: 10 lesních aktivit - Ateliér v lese

Ateliér v lese je úžasné kouzlení Pavlíny Mertové, která vytváří nádherně přenádherné aktivity pro děti od 3 let až po školáky. A já jsem moc ráda, že zrovna s ní můžu spolupracovat. V loňském roce jsem vám ukazovala Zážitkový adventní kalendář, který je letos nově i v bílé variantě. No a v srpnu jsem psala recenzi na krásný Montessori abecedář, který můžete zakoupit i v barevné variantě pokud se nevydáváte směrem Montessori.

Dnes pro vás mám krásný tip na lesní sadu aktivit pro děti ve věku 3-6 let. Sada obsahuje celkem 20 ručně malovaných obrázků, které jsou typické pro náš les. Můžete ji využívat jak ve školce či v dětských skupinkách, tak na výletech s rodinou anebo doma, když zrovna není možnost někam vyrazit.

Ateliér v lese je místo, na kterém máte pocit, že musíte mít všechno. A tato krásná lesní sada to všechno jen potvrzuje. Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).

 


SADA OBSAHUJE

  • Třísložkové karty
  • Puzzle proužky((motýl, medvěd, liška, ježek)
  • Kolíčkové karty stín
  • Kolíčkové karty písmeno
  • Kolíčkové karty číslo 1-20
  • Informační karty A5((10 zvířat)
  • Přiřazovačka stopy a potravy
  • Lesní hledání 2x A5
  • Přiřazování obrázek/stín
  • Pexeso

 

POLOTOVAR A DOPLŇKY

V ateliéru v lese mžůete nakupovat buď pdf nebo polotovary, které jsou kvalitně vytištěny a zalaminovány. Nám přišel polotovar, u kterého stačí abyste ho vystřihli. Nemusíte nic tisknout, nic laminovat ale cenově je samozřejmě dražší a odpovídá kvalitě.

 

 

Společně s polotovarem přišel ještě bílý organzový pytlík, přibližné velikosti A5, a suché zipy (20 párů) na jednu z aktivit.




 

PEXESO

Pexeso má celkem 20 druhů obrázků ve dvojici. Dle věku dítěte můžete nejdříve začít s pár dvojicemi a postupně, jak mu to půjde, můžete přidávat další a další obrázky.

 



KOLÍČKOVÉ KARTY STÍN

Stínové kolíčkování jako startovací aktivita pro přiřazování.

Kolíčky navíc trénují jemnou motoriku a tady bych chtěla zmínit, že třeba naše Klaudinka neměla dlouho sílu kolíček vůbec umáčknout. Byla a je pořád drobná a měla s tím problém. Kolíčky přikládala obouruč a chyběla ji pak ruka, kterou držela papír. 

Je dobré trénovat a posilovat různými mačkacími míčky, modelínou, keramickou hlínou, hnětením těst na sušenky i cukroví apod. Je potřeba ruku posílit, aby se následně bez problémů držela tužka a pero na psaní.

 


 

KOLÍČKOVÉ KARTY ČÍSLO

Hodnotu čísel a počítání děti baví snad dřív, než písmena, a když je to chytne, počítají neustále všechno kolem sebe. V této aktivitě je potřeba spočítat kolik je na kartičce obrázků, číslo najít ve spodním řádku a k tomu přidat kolíček.

 



KOLÍČKOVÉ KARTY PÍSMENO

Tato aktivita je už spíše pro předškolní děti, které dobře slyší první písmeno slova. U Klaudinky k tomu došlo teprve až někdy před půl rokem a i to byl jeden z mnoha důvodů, proč jsme se rozhodli pro odklad školní docházky. V této aktivitě je tedy potřeba říct název obrázku nahlas a určit správné písmeno, na které následně přidat kolíček.

 



PUZZLE PROUŽKY

Puzzle ve tvaru nastříhaných proužků s obrázkem medvěda, lišty, motýla a ježka. Medvěd, jako jediný, má pouze šest dílků. Ostatní obrázky mají celkem 8 dílků. Zde je za úkol složit celý obrázek a čísla mohou být jako malá nápověda.

 





 

PŘIŘAZOVÁNÍ STOPY A POTRAVY

Aktivita pro kterou využijete přiložené suché zipy. Ke každému zvířeti pomocí suchých zipů přiložíte jeho stopu a také jeho potravu. Pro mě tu byl zajímavý objev v tom, že veverka jí houby - aneb Karol zase negramot :-D. Opět se jedná o aktivitu na procvičování jemné motoriky, kdy dítě sundavá a opět na místo přikládá kartičky se suchým zipem. NUčí se zároveň stopy i potravu našich lesních zvířat.

 



PŘIŘAZENÍ OBRÁZKU A STÍNU

Tady se můžete rozhodnout, jestli budete přiřazovat obrázek na stíny anebo naopak, jestli budete přiřazovat stíny na obrázek. My zvolili variantu obrázku na stíny. Prozkoumat siluetu a pokusit se přiřadit správný obrázek. Zde by se taky docela hodily suché zipy.

 




TŘÍSLOŽKOVÉ KARTY 

Třísložkové karty jsou základem v Montessori pedagogice. 

Skládají se ze tří částí - obrázek, text a obrázek s textem. Používají se k rozvoji slovní zásoby od těch nejmenších až po školáky. Dají se používat různými způsoby a u starších dětí už aktivita dost souvisí se čtením. 

Jde o způsoby přiřazování, kdy se ke kartičce s obrázkem a názvem přiřadí čiste obrázek a čistě název. A u starších se přiřazuje k čistému obrázku čistý text. Následně obrázek s textem dohromady použije jako kontrolní.

 

 

Nefotila jsem všechny, protože jich je opravdu hromada. Ale pro představu takto :-).


 

LESNÍ HLEDÁNÍ

Skvělá karta na výlety do lesa nebo jen tak na procházky, kdy se ocitnete poblíž lesa a můžete si zaškrtávat, co jste viděli. Navíc jsou v sadě dvakrát, takže se buď uspokojí sourozenci anebo jednu můžete mít doma a druhou třeba u babičky.




INFORMAČNÍ KARTY

Informačních karet je v sadě celkem 10 druhů - liška, medvěd, sýček, ježek, zajíc, vlk, srna, jelen, veverka a divočák. O každém zvířeti se dozvíte základní informace. Můžete si je děrovačkou nacvakat a dát na kroužek, abyste je měli lépe pohromadě a mohli jste si je brát třeba zrovna na výlety.





 

ZÁVEREM

Abych pravdu řekla, tak můj vztah ke stříhání není moc pozitivní a tady jsem si myslela, že mi snad upadne ruka, protože toho je opravdu hromada. Na druhou stranu je taky vidět, jak je laminace kvalitní a pevná. Dokonce se ani nebojím, že by to zlikvidovala ta naše malá pažravka a ničitelka všeho, co se jí dostane po ruku. Ne, že bych to pokoušela, ale ona je rychlejší, než světlo :-D

Lesní aktivity jsou krásnou sadou, kterou můžete mít uloženou v organzovém pytlíčku (mimo A4) a vydrží vám neuvěřitelně dlouho. Já mám zalaminované aktivity ještě po Klaudince a tohle je mnohem silnější a kvalitnější laminace.

Já jsem vždycky v naprostém úžasu, když kouknu, co nového Pavlína zase vymyslela. 

 

 

Veškeré další informace a tipy na aktivity najdete na eshopu https://www.ateliervlese.cz/. A když se přihlásíte k odběru, budou vám chodit emaily s tipy ke stažení zdarma ale také si toho můžete mnoho stáhnout již na eshopu v kolonce "aktivity zdarma".

 

Cena: od 90Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat