29. listopadu 2020

UČÍME SE: Jak se vyznat v klimatu - Encyklopedie pro školáky

Aktuální téma ekologie, ochrany přírody, klimatu. To jsou všechno informace, které mohou zvídavé děti zajímat způsobem, že jim rodič nemusí umět vše vysvětlit způsobem, který by se jim dobře chápal anebo jemu samotnému chybí informace a rád sáhne po publikaci, se kterou dětem téma přiblíží.
 
"Je opravdu stále tepleji? Pocítí vůbec člověk rozdíl jednoho stupně? Bohatě ilustrovaná encyklopedie pro děti mladšího školního věku popisuje všechno důležité kolem klimatu: v čem se klima liší od počasí, proč existují klimatické zóny či roční období, podle čeho poznáme, jaké počasí bylo v minulosti, i rozmanité ekologické problémy (skleníkové plyny a jak vznikají, jak můžeme šetřit přírodu a přírodní zdroje, jak vyrábět obnovitelnou energii, jaký důsledek mají klimatické změny i k jakým rozhodnutím v této oblasti v poslední době došlo). Děti si prostřednictvím knihy osvojí základní poznatky o klimatu i způsoby, jakými chránit životní prostředí."
 
Tak zní anotace knihy Jak se vyznat v klimatu - Encyklopedie pro školáky, která mě zaujala na první pohled a kterou vám, ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, ráda přiblížím. Bude to spíše fotorecenze, ale to máte snad i raději :-).
 

 

 
O KNIZE
 
Kniha nemá přímo obsah, jako takový, ale plyne přirozeně jako jeden velký příběh. Je plná krátkých textů a hromady obrázků. Ilustrace jsou sympatické pro školní děti i předškoláky. Psána je stylem, že se musí zaručeně dobře číst dětem na základní škole ale zároveň text dobře pochopí i mladší děti.
 
Tím, že jsou informace i texty, vždy na konkrétní straně, rozvrženy do několika krátkých odstavců, tak se čte doslova sama. I já osobně takové knihy vyhledávám, protože mě baví, čtou se dobře a nemám u nich tendence usínat - tak to mám u plných textů.
 
Ilustrace a texty jsou propleteny také komentáři různých postav, které jsou kolikrát i vtipně podané a celou knihu příjemně zpestří.
 
 
 


DETAILY KNIHY
 
Když se proměňuje klima, není to vždy hned vidět - na rozdíl od počasí. Jako klima označujeme počasí, které je na jednom místě obvyklé po dlouhou řadu let.
 
 
 
 
V encyklopedii jsou hezky zobrazeny i pásy a dole na této dvoustraně je vykreslený pás i s několika zvířaty. Polární oblast - lední medvěd, subtropy - velbloud, tropy - tukan apod.
 
 
 
 
V polární oblasti si i v červenci musí lidé často oblíknout teplou bundu a v zimě slunce celé měsíce vůbec nevychází - je neustále tma.
 
 
 
 
Zatímco při letní dovolené u Baltského moře může být občas i dost chladno, bývá na jihu, například v Itálii, častěji horko a sucho.
 

 
 
V Austrálii mají stejně jako v Evropě čtyři roční období, ale přesně naopak. Nejlepší počasí na koupání je u nich v prosinci.
 
 
 
 
Bez světla a tepla totiž nemohla spousta rostlin růst, a v důsledku toho pomřeli býložraví dinosauři hladem. A proto pak nenašli potravu ani masožraví dinosauři.
 
 
 
 
Skleníkové plyny tu vždy byly, ale lidé jich v současnosti produkují obrovské množství, a proměňují tím postupně složení atmosféry. Když lidé diskutují o změně klimatu, myslí tím většinou právě tohle, tedy oteplování Země způsobené živnotním stylem lidí.
 
 
 
 
Pro výrobu většiny věcí jsou potřeba různé materiály. Mnoho z nich se vyrábí daleko od nás, protože je to v jiných zemích levnější. Tak putuje většina výrobků několika továrnami na různých místech světa, než jsou hotové a mohou se prodat.
 
 
 
 
Protože ne každý nakládá správně s odpadem, dostalo se už do životního prostředí obrovské množství plastů. Venku, nebo když jsou odplaveny do moře, se nakonec po dlouhé době slunečním zářením a vlivem prostředí rozpadají na stále menší kousky - mikroplasty. Ryby nevědí, že nejsou strvitelné, a požírají je. Pokud se plasty rozloží, uvolňují se přitom skleníkové plyny.
 
 
 
 
Za posledních 100 let silně stoupla spotřeba živočišných produktů. Většina lidí je má na jídelníčku skoro denně.
 
 
 
 
Je velký rozdíl, zda jíme jablko, které dozrálo kousek od nás, nebo ananas, který k nám doputoval až z Jižní Ameriky. Nejmenší vliv na klima mají regionální výrobky, které se zrovna sklízejí. Nemusejí se pěstovat ve sklenících ani dovážet z velké dálky. I ten, kdo jí rád maso a vajíčka, by se měl zajímat, odkud tyto produkty pocházejí.
 
 
 
 
Trvale zmrzlá půda, které se říká permafrost, začíná tát. Půda měkne. Domy už nestojí na pevném podloží a hrozí jim poklesy a poškození. Celé vesnice už musely být přesídleny.
 

 
 
Lidé z chudých zemí trpí oteplováním země nejvíc. Nedostávají totiž často od státu žádnou podporu, aby se vyrovnali s nhásledky změn klimatu, jako jsou výpadky sklizně nebo ničivé počasí. Mnoho lidí musí opustit své domovy, protože už tam nemohou přežít. Většina se jich ale daleko nedostane, protože nemají peníze na delší cesty.
 
 

 
ZAJÍMAVOSTI Z KNIHY
 
  • V zimě je v Grónsku neustále tma
  • Za dobu dinosaurů bylo na Zemi mnohem tepleji 
  • Krápníky prozradí, jak silné bývaly deště
  • Nejnižší teplota na Antarktidě byla -93,2°C
  • Když roku 1883 vybuchla v Indonésii sopka Krakatau, bylo to slyšet až 4000km daleko v Austrálii
  • Člověk za rok (na osobu) spotřebuje asi 60kg mléka, 270ks vajec a 86kg masa
  • Počet lidí na Zemi se zhruba ztrojnásobil od doby, co byli naši prarodiče detmi
  • Tučňáci na jižním pólu nacházejí čím dál méně potravy, protože ryby, kterými se živí, se těžko přizpůsobují soupající teplotě moře
  • Hladina moří je vyšší o více než 20cm, než byla před 100 lety     
 
 


 
ZÁVĚREM
 
Encyklopedie je psaná formou, která bude zaručeně děti bavit. Mnoho krátkých textů, vtipných komentářů a obrázků. Navíc je svou velikostí dobře skladná, ne jak klasické encyklopedie, které jsou spíše bichlemi. 
 
Splnila má očekávání a možná ještě trochu víc. Takže a až se holky začnou o toto téma zajímat anebo až ho nakousnou třeba ve školce, budu připravena.
 
Je důležité o tomto tématu s dětmi mluvit, zvlášť, když se začnou samy zajímat.
 
 

 
Tuto knihu s názvem Jak se vyznat v klimatu aneb Encyklopedie pro školáky najdete na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 199Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat