28. října 2018

HRAJEME SI: 5 aktivit s kaštany snadno a rychle

Poslední dobou jsem se snažila nasbírat všude možně jednoduchou inspiraci na různé aktivity s kaštany, které si vytvoříte během mrknutí oka.

Beru to hlavně z pohledu, že teď řádí hodně nemocí a často nemáme energii na to něco vytvářet nebo vyrábět a jsme rádi, že jsme rádi. Taky počasí venku už není ideální. No anebo toho máme tak moc, že nám to vůbec nemyslí a potřebujeme s inspirací pomoc - nakopnout.

Proto jsem chtěla shrnout aktivity, na které nepotřebujete vynaložit moc energie, někde poletovat, dlouho vytvářet anebo cokoliv dalšího dokupovat.

V jednoduchosti je přeci krása a my dost často přemýšlíme zbytečně moc složitě :-).




Co si budeme povídat. Sbírání kaštanů, je tak automatická podzimní aktivita, že jich určitě doma máte dostatek i když už nejsou tolik k mání. My máme několik kaštanů i z loňska, takže je to takový mišmaš.


VYTVÁŘENÍ OBRAZCŮ

Úplně to první, co člověka napadne, je vytváření různých obrazců, vzorů, tvarů.

Můžete zkusit řízenou činnost a zadat dítěti, co má zrovna z kaštanů vytvořit anebo to nechat čistě na něm, aby vytvořilo něco podle své vlastní fantazie. Kombinace obojího ale taky není na škodu, aktivita se Vám tím protáhne.

Klaudinka furt ze všeho vytváří (nebo i kreslí) kytky a sluníčka. No a já udělala obličej :-D. Sofi si naopak hrála na hru "Rozházej kaštany, kde můžeš" :-D.





VKLÁDÁNÍ

Aktivita, která bude zaručeně bavit už ty nejmenší.

Vkládat může dítě rukou nebo klasickými kuchyňskými kleštěmi.

Se staršími dětmi můžete v kombinaci se žaludy hrát třeba piškvorky :-).




POČÍTÁNÍ

Jednoduchá aktivita s dřevěnými číslicemi, které si dítě může navíc osahat, takže se mu lépe vryjí do paměti, než kdyby byly jen vytištěny jako kartičky na papíře.

Dřevěné číslice (ale i písmena) je dobré polepit například smirgl papírem, aby byl dotek ještě intenzivnější.

Dítě si spojí množství kaštanů s číslem. Můžete ho také nechat hádat kde je více kaštanů, kde je méně a tak dále.




CHŮZE PO KAŠTANECH

Původně jsem se chtěla inspirovat aktivitou připravenou s kaštany v povlaku od polštáře. Jenže těch kaštanů máme poměrně málo a to se i v malém povlaku na polštář docela ztratilo.

Nakonec jsem na narazila na stejný princip aktivity, jen trochu jinak a na toto provedení jsme dostatek kaštanů docela i měli.

Využili jsme náš starý zrezlý plech a holky mají super podzimní senzorický "koberec".

Inspiraci mám z Pesleřího blogu, který určitě projděte celý :-)




VHAZOVÁNÍ

Aneb kaštanodráha co dům dá :-D.

Samozřejmě, že můžete použít i menší ruličky, třeba od smršťovací folie nebo kuchyňských utěrek, ale my doma zrovna nic menšího nemáme :-D.

Jednoduché, obyčejné ale dost efektivní.

Ruličku můžete buď o něco opřít a nebo ji připevnit, aby kaštan propadával přímo.




ZÁVĚREM

Tyto aktivity se dají různě upravit vzhledem ke konkrétnímu věku dětí a taky podle toho, jak se Vám zrovna hodí anebo co máte zrovna Vy po ruce.

A pokud jste všechny možnosti už vyzkoušeli, nechte kaštany čistě dětem na hraní. Oni si s nimi určitě samy poradí - přidají je třeba do vaření nebo s nimi nakrmí panenky.

Fantazii se meze nekladou :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat