21. listopadu 2020

HRAJEME SI: Karetní hra Cluedo

Cluedo je klasická detektivní hra, kterou můžete znát především v podobě deskové hry - tu jsem, ve spolupráci s Funkids.cz, recenzovala v květnu letošního roku a najdete ji v tomto prokliku: Cluedo - klasická detektivní hra. Jenže ne vždy je prostor hrát deskovku s různými komponenty a když jsem si všimla, že Cluedo má i karetní verzi, která se vejde do kapsy a můžeme ji sebou brát všude možně, zajímalo mě jak odlišné to od klasické deskovky bude.

Karetní hra Cluedo se na první pohled může zdát jako jednodušší varianta této hry, ale opak je pravdou ale proč? Však nemusíme chodit do žádných místností, nemáme figurky, nemáme kostky .. no jo, jenže my nemáme ani zapisovací tabulku.

Ono to zas tak jednoduché totiž nebude, ale to je právě vítáno. Pojďme si hru tedy detailněji rozebrat v této recenzi, opět díky spolupráci s Funkids.cz.

 



BALENÍ HRY

Tady je škoda, že karty nemají stejný vysouvací obal, jako má například Diamoniak, protože já jsem proste ničitel a stejne tohle klasické otevírání vždycky natrhnu.

 

OBSAH HRY

Hra obsahuje celkem 84 karet a návod s pravidly

  • 1 karta zločinu
  • 12 karet s důkazy 
  • 4 sady po 12 kartách s případem
  • 2 karty s připomenutím pravidel
  • 6 karet s profily postav



 

NÁVOD

Návod obsahuje detailní popis přípravy hry, jak hrát, jak vznášet obvinění ale také jakým způsobem hrát pokročilou hru a na zadní straně najdete také tipy a taktiky.

 



KARTY S PŘIPOMENUTÍM PRAVIDEL

Karty s připomenutím pravidel jsou praktické v tom, že nemusíte pročítat pravidla, ale máte na jedné kartě přesné pokyny ke hře, což vám nejen pomáhá v tom vašem konkrétním hraní, ale lépe si jednotlivé body zapamatujete.

 



KARTA ZLOČINU

Karta zločinu je ve hře pouze jedna a nahrazuje v podstatě obálku, kterou známe z klasické deskové hry. Pod kartu zločinu při přípravě hry schováte právě místo, zbraň a postavu, která zločin spáchala a to vše vybíráte tak, aby nikdo nic neviděl - detailněji o tom napíšu později.

 



KARTY S PROFILY POSTAV

Místo figurky si na začátku hry volíte, za kterou postavu budete hrát. Karta s profilem postavy má krátký popisek, abyste se s konkrétní postavou seznámili blíž.

 



KARTY POSTAV

Mimo karty s profily jsou ve hře ješte další karty postav, které se rozdají mezi všechny hráče jako důkazní. Pokud hru znáte, tak postavy zůstávají stejné. Mě na nich baví, jak jsou barevně se svými jmény sladění - že Žloutek je žlutý, že Zelenka je zelený, že Švestka je fialový apod.

 



KARTY MÍSTNOSTÍ

V klasické deskové hře je místností celkem 9. V této karetní verzi je místností pouze 5 a to jídelna, kuchyň, kulečník, pracovna, obývák. Opět se jedná o karty důkazní, které se rozdají mezi všechny hráče a díky nic zjistíte, co se skrývá pod kartou zločinu.



KARTY ZBRANÍ

To samé platí také u karet zbraní. V klasické deskové hře je zbraní celkem 6 ale v této karetní verzi jsou pouze 4 a to nůž provaz, svícen, revolver. Stejně tak mají na sobě nápis důkaz.




PRAVIDLA HRY A PŘÍPRAVA

Pro začátek z balíčku karet vyjmete všechny, které mají  v rohu označení (+). Ty se totiž využívají až ve verzi pro pokročilé.

 

 

Z profilu postav si každý hráč vybere/vylosuje jednu, za kterou bude hrát. To není nic tajného a můžete si ji vyložit před sebe. Mrkněte se na symboly, které najdete na kartách a každému z hráčů rozdejte sadu karet se stejným symbolem.

 

 

Každý bude mít 6 karet podezřelých, 3 karty zbraní a 3 karty místností - na fotce nejsou vynechány karty se značkou (+). Vše, co přebývá, dejte stranou.

 

 

Karty s důkazy se dělí do tří balíčků - podezřelí, zbraně, místnosti. Tyto balíčky zamíchejte a z každého vylosujte jeden, který nikdo z hráčů (ani vy) neuvidí a schováte je společně pod kartu zločinu. To je to, co musíte uhodnout. Tedy vznést obvinění tak, že žádné z vámi jmenovaných karet nebude mít nikdo z hráčů a tím pádem jsou to ty, po kterých pátráte.

 


Zbylé karty, po schování zločinu, zamíchejte všechny dohromady (ze tří balíčků utvořte jeden) a to rozdělte mezi hráče tak, aby každý měl stejný počet karet.

Pokud některá z karet bude přebývat, vyložte ji obrázkem nahoru před do středu stolu.

Teď všechny karty s důkazy, které vidíte, jsou ze hry. Mezi kartami, které držíte v ruce, najděte ty, které se shodují s kartami důkazů a odložte je lícem dolu vedle sebe jako vyřazené.   

 

MŮŽEME ZAČÍT HRÁT

Karetní verze se haje způsobem, že pokládáte otázky hráči vedle vás a tímto způsobem musíte zjistit ty tři konkrétní karty, které jsou schované pod kartou zločinu.

Vždy, pokud se trefíte a některý z hráčů vám ukáže kartu s důkazem, tak tu vaši shodnou kartu, kterou držíte v ruce, si odložíte na svoji odkládací hromádku lícem dolu. Vyřazení karty je ve smyslu odškrtávání v tabulce, jako je v deskové hře.

Takto se vylučovací metodou dostanete k cíli. 

 

HRA ZAČÍNÁ!

Hráče po své levici se vždy zeptáte na dvě položky ať už zbraň a místnost, postavu a místnost, postavu a zbraň. Podle toho, co chcete zjistit. 

Hráč, kterého se ptáte, si musí projít karty s důkazy a pokud drží něco z toho, co jste zmínili, musí vám (jen vám) kartu ukázat. Pokud drží obě, ukáže jen jednu. Ale pokud nemá žádnou, musí to říct a na řadě je druhý hráč. 

Pokud vám některý z hráčů ukáže, na co se ptáte, vy si tu shodnou z vaší ruky dáte bokem lícem dolu - tím ji vyřadíte ze hry a máte jistotu, že není pod kartou zločinu. 


ZÁVEREM

Karetní verze hry Cluedo mi přijde mnohem těžší na pamatováka, protože nemáte zapisovací tabulku, abyste si mohli dělat poznámky, takže si nemůžete zapsat co možná ten a ten hráč má dalšího. Můžete si ale například tu podezřelou kartu otočit v ruce vzhůru nohama, to by vám mohlo pomoct jako nápověda pro podezřelou kartu.

Je to skvělé zpestření, když se nám nechce vytahovat zrovna celou deskovku anebo když bychom si hru chtěli vzít sebou na dovolenou, na cesty. Celkově máme Cluedo moc rádi, takže karetní verze byla jasnou volbou. Jedinou nevýhodou je to, že se karetní hra dá hrát pouze ve 3-4 hráčích, ale deskovku můžete hrát i ve dvou.

Pokud vás hra zaujala a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.

 

Cena: 159Kč


1 komentář:

  1. Za mě dobrý. Nejdříve sem teda těmhle karetním hrám moderním nevěřil, ale jak sem je vyzkoušel, tak se mi hned začali líbit. Jako karetní za mě super!

    OdpovědětVymazat