13. května 2020

HRAJEME SI: Cluedo - Klasická detektivní hra

Máte nějakou hru, po které opravdu moc toužíte, ale vždycky dáte přednost něčemu jinému? Něčemu důležitějšímu nebo něco, co chcete pro děti a stále to své vytoužené odkládáte i přes to, jak moc o to stojíte? Přesně tak jsem to měla roky s hrou Cluedo. 

Já jsem totiž ten typ, co miluje Sherlocka Holmese i Agathu Christie. Ten typ, co kouká až do rána na seriál Myšlenky zločince a co miluje psychologické filmy.

Hru Cluedo mám vyhlídnutou už z dob, než jsme měli Klaudinku a dokonce jsem ji mohla na podzim odkoupit od kamarádky, ale nevyšlo to nakonec. Vyšla mi ale ve spolupráci s eshopem Funkids.cz a já jsem naprosto v ráji.

Zamilovala jsem se do ní způsobem, že jí mám i v počítačové verzi, protože to má zase jiný nádech a jiné možnosti.

Moc ráda bych Vám ji v této recenzi představila.




BALENÍ HRY

Velikostí je hra takovou typickou deskovkou. Větší obdélník s vnitřní částí na karty a figurky, aby bylo vše přehledně rozděleno. Vedle je větší prostor na herní desku.




Když dáte herní desku stranou, objeví se pod ní kromě dalších herních komponentů také další "výplň", kterou tam ale nemusíte nechávat, protože představení jednotlivých postav najdete také v návodu. Každopádně takto je hra více vyplněna.




OBSAH HRY

  • Hrací deska
  • 6 figurek postav
  • 6 miniatur zbraní
  • 6 karet postav
  • 6karet zbraní
  • 9 karet pokojů
  • 29 karet stop
  • 1 obálka jako složka případu
  • 1 blok pro zápisky
  • 2 kostky




HRACÍ KOSTKY

Hrací kostky jsou celkem dvě a  hází se jimi naráz. Místo hodu 1 je lupa, která znamená, že si vezmete kartu se stopou.




VRAŽEDNÉ ZBRANĚ

Miniatury vražedných zbraní jsou z kovu. Až na provaz, který je z plastu. Jsou opravdu maličké, kolem 3-4cm, s tím je tedy dobré počítat.







FIGURKY PODEZŘELÝCH

Figurky podezřelých jsou parádní! Nejdřív jsem si říkala, že by mohly být taky z kovu, ale takhle je to asi lepší. A moc mě baví, jaké mají detaily, výrazy a jak jsou svým postavám opravdu podobné.





Velikostně jsou o kousek větší, než miniatury zbraní.






OBÁLKA JAKO SLOŽKA PŘÍPADU

Hra obsahuje malou obálku, velikosti karet, do které se při začátku hry schová v podobě karty jedna postava, místnost a vražedná zbraň. Tím si pak své hádání ověříte.




KARTY POSTAV

Postavy podezřelých. Slečna Sára jako krásná, svůdná nebo bezohledná a manipulativní? Plukovník Žloutek jako patriot, filantrop nebo lhář a narcista? Paní Pávová jako koketní, diskrétní anebo hamižná a podlá? Reverend Zelenka jako okouzlující, vtipný anebobez slitování a dekadentní? Profesor Švestka jako nebojácný, výstřední anebo obsesivní a paranoidní. A co taková doktorka Kvítková? Záhadná a vyhledávající dobrodružství nebo ambiciózní a zločinná?




KARTY MÍSTNOSTÍ

Karet místností je celkem 9. Je jich o tři více, než vražedných zbraní a postav. Všechny tyto místnosti najdete na hrací desce a jedna z nich je vždy místem činu.




KARTY ZBRANÍ

Karet zbraní je celkem 6. Stejně jako miniatur. Podle toho si můžete případně i kontrolovat, která chybí, když by se Vám některá zatoulala.




KARTY SE STOPAMI

Karty se stopami využíváte podle hodu kostkou. Vždy Vám nějakým způsobem pomůžou odhalit něco navíc a dají Vám nějakou výhodu oproti ostatním hráčům.





BLOK PRO DETEKTIVNÍ ZÁPISKY

Blok je poměrně silný, ale pokud jste opravdu zapálení hráči a hra Vás chytne, doporučuji listy kopírovat, ať brzy nedojedete na konec bločku. My hrajeme ve dvou, takže jedna strana listu nám vystačí na dvě hry. Takže jeden list z bločku máme celkem na 4 hry. U většího počtu hráčů je to zase jinak.




NÁVOD A PRAVIDLA HRY

Návod obsahuje pár špatně přeložených drobností, ale není to nic, co by ovlivnilo hru nebo co by nějakým způsobem vadilo. Hned Vám dojde, že to má být krapet jinak.




Dozvíte se v něm jakým způsobem připravit hru, jak hrát ve dvou hráčích, jak si zapisovat, jak pohybovat figurkou, co nemůžete a jaké jsou podrobnosti - navrhování řešení, vylučovací metoda, obvinění, tajné chodby apod. Také v návodu najdete detailnější popisy jednotlivých postav.




HERNÍ DESKA

Herní deska je naprosto parádní! Já jsem z ní nadšená. Stejně jako jsou holčičky nadšené z domečku pro panenky, tak já jsem nadšená z takového herního plánu. Je to pro mě v podstatě taky takový domeček pro panenky, jen trochu morbidnější.




Graficky je hra opravdu krásně zpracovaná. Jednotlivé místnosti popsány a shora zobrazeny.






Postupně objevíte celkem 6 barevných čtverečků, které zobrazují startovní místa všech postav, které jsou podezřelé a se kterými budete hru startovat.




PŘÍPRAVA HRY

V první řadě umístíte všechny figurky na jejich místa, která jsou na hrací desce označena. Vždy postavíte opravdu všechny figurky i když hrajete dva. A vyberete si svojí postavičku, za kterou budete hrát.

Umístíte náhodně všech šest miniatur zbraní do různých místností - každou do jiné místnosti. A zamícháte karty se stopami, které necháte vedle hrací desky.

Zbývající karty rozdělíte do tří balíčků - postavy, zbraně a místnosti. Každý balíček zamícháte a vrchní karty schováte do obálky. Karty nesmíte vidět ani vy, ani nikdo z hráčů. Obálku pak necháte uprostřed hrací desky.

Zbývající karty řádně zamíchejte a rozdejte je mezi hráče. Teď bude mít každý z hráčů některou z postav, zbraní a místností. Může se stát, že bude mít jen postavy a zbraně. Není pravidlem, aby každý z hráčů musel mít od každého druhu kartu.

Pokud se hraje ve dvou, tak se ještě před rozdáním čtyři karty z balíčku umístí do různých místností, kde je bude moct odkrýt pouze ten, kdo do té místnosti vstoupí.

Podle karet, které držíte v ruce, si zaznamenejte do svého listu, co už máte - tedy co určitě nebude v obálce uprostřed a můžete se pustit do hry.




PUSŤME SE DO HRY!

Hru vždy začíná slečna Sára (červená) a hra pak pokračuje po směru hodinových ručiček. Pokud za Sáru nikdo nehraje, hru začíná další hráč Žloutek, Kvítková, Zelenka apod.

Podle hodu kostkou procházíte různými pokoji a snažíte se v podstatě vylučovací metodou přijít na to, kdo kde a čím zabil Dr Blacka.

Pokud se dostanete do pokoje tak navrhujete řešení případu a zároveň tím, jak navrhujete řešení, tak do té místnosti, ve které stojíte, přemístíte postavu i zbraň. Vždy ale musíte říct tu místnost, ve které právě jste.

Pokud hráč po Vaší levici má některou z Vámi vyjmenovaných karet, tak Vám ji ukáže. Pokud ji nemá, tak si to zapíšete a ukáže Vám ji další hráč. Pokud ji ani ten nemá a Vy také ne, už jste zjistili, že ta konkrétní věc musí být v obálce uprostřed.

A takto hrajete střídavě dokola, než se někdo z Vás rozhodne vznést obvinění. Když vznese obvinění, podívá se do obálky uprostřed, jestli vše řekl správně. Pokud ano, tak vyhrává. Pokud ne, tak vypadává ze hry a hru dohrávají ostatní hráči. Karty z obálky musí vidět pouze hráč, který vznáší obvinění, nikdo jiný.


DOPORUČENÝ VĚK

Hra je oficiálně pro děti ve věku 8+, ale zase je na každém, kdy se s dítětem do takového tématu pustí a kdy budou hrát společně takovou hru. Já si asi nedovedu představit, že za rok s Klaudinkou řeším kdo koho zabil a čím. Ale mít kluka, tak to asi vidím jinak :-D.

Každopádně pro dospěláky je to super hra, pokud máte rádi detektivní pátrání a řešení vražd. Když jsme se snažili najít, jestli hru hrajeme správně, narazili jsme na video party mladých lidí, kteří hru hráli na Silvestra. Takže pokud je to Vaše oblíbené téma, bude Vás bavit.

Mamka třeba podobný styl her (ani filmů) vůbec ráda nemá, takže tu bych nepřemluvila, aby si se mnou zahrála, ani za milion :-D.


ZÁVĚREM

Myslela jsem si, že hra může být po několika odehraných hrách už stereotypní nebo prostě už ne tak zábavná, jako při prvním hraní ale vůbec tomu tak neni. 

Každá hra je jiná, stejný je jen základ a postup ve hře. Hra jako takové je odlišná. Vždy je jiná vražedná zbraň, místo činu i vrah. Kombinací je nespočet a to je na tom skvělé.

Tím, že je to moje opravdu vytoužená hra, tak mě jen tak neomrzí. A jako zpestření hraji počítačovou verzi, kterou bych tímto chtěla také doporučit.

V počítačové podobě jedna hra trvá zhruba 20 minut. V této deskové podobě to je kolem půl hodinky. Záleží jak rychle hrajete.

Pokud Vás hra zaujala a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.


Cena: 675Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat