4. května 2020

ČTEME: Pohádky pro nemocné medvědy od Little Bears

Znáte malou rodinnou firmičku Little Bears? Že ne? Já věřím, že jste o nich už určitě slyšeli. V loňském roce jsem psala recenzi na jejich krásné puzzle Čtyři roční období a v prosinci jste si mohli přečíst recenzi na krásné Zachumlané pohádky.

Celkově u nich najdete mnoho krásných a originálních hraček pro děti - jako například puzzle Betlém ve 4 různých variantách, adventní pohádky, kostky Cubeek, vznešenou hru Quadreena, sudoku na dřevě, piškvorky apod.

Tentokrát bych Vám ráda představila knihu Pohádky pro nemocné medvědy, která obsahuje celkem 14 pohádek ale také 120 aktivit, které na pohádky různým způsobem navazují.




"Překvapila Vaše medvědy nemoc? Čtrnáct pohádkových příběhů Vám usnadní překonat náročné období nemoci dětí a vytvořit z něj příjemně strávený čas. Dobrodružné pohádkové příběhy Vás zavedou do nejrůznějších koutů celého světa! Navštivte Vigingy na severu, vydejte se do Asie, zavítejte ke kovbojům na Divoký západ nebo se vypravte ke hvězdám."




OBSAH KNIHY

  • Zauzlovaná pohádka
  • Vlčí oči
  • Z Benátek až na konec světa
  • Svatební koláčky
  • Hugo, Fous a Drous
  • Jak Hrabkules káně osedlal
  • Špagety western pohádka
  • Čarovník a chrpa
  • Čarodějův poklad
  • Potulný hvězdář
  • Co by bylo, kdyby Dydliba nebylo?
  • Jak to Vikingům osladit
  • Vyměněné šaty
  • Alchymistův učeň

Každá pohádka je doplněna o mnoho aktivit, které jsou rozděleny podle této legendy. Vždy tedy v obsahu u konkrétní pohádky vidíte, na co je zaměřena a jaké aktivity u ní můžete očekávat.




O POHÁDKÁCH PRO NEMOCNÉ MEDVĚDY

Kniha vznikla spojením četby pohádkových příběhů a aktivní zábavy pro celou rodinu. Je tedy plná inspirace nejen na čtení, ale také na aktivity, které souvisí s konkrétním příběhem a které si jednoduše zvládnete připravit z toho, co většinou doma máte.




Poznáte Zauzlovanou zemi, ve které se dozvíte legendu o dračí smyčce a o tom, jakým způsobem dokázali zástupci Zauzlované země zemi ochránit před nepřátelskými vojsky a co jim ta zkušenost přinesla do budoucna.

Pohádka s názvem Vlčí oči je pro ty, kteří se rádi bojí a mají rádi napětí, protože je maličko strašidelný a pěkně napínavý. Vypráví o princezně Viole a jejích třech bratrech, kteří potřebují království zachránit od zlého stvoření Morma.

Podíváte se z Benátek až na konec světa v čele s Marcem, který se na cestě zamiloval do princezny Mei, ale aby si ji mohl vzít, musel uhádnou tři hádanky. To ale nebylo jen tak. Pokud by se mu hádanku nepovedlo uhádnout, přišel by o hlavu.




Pohádka Svatební koláčky mě osobně moc bavila a pěkně jsem se u ní nasmála. Kéž by to takhle fungovalo i u nás v kuchyni. A koláčky bych si zrovna opravdu ráda dala. Jedná se o příběh, který autorce vyprávěla její babička, která ho zase znala od její babičky a tímto způsobem se předává z generace na generaci a je doslova kouzelný :-).




Hugo, Fous a Drous je příběh, který autorce vyprávěl malý chlapec Hugo, když cestovala vlakem a tak se jí zalíbil, že se rozhodla ho povědět co nejvíce dětem. Příběh vypráví o skřítkovi Drousovi, kocourovi Fousovi a také velikém nepořádku. Drous je totiž skřítek nepořádníček, který bydlí ve školce sbírá věci, které si nepořádné děti neuklidily.




Špagety western pohádka Vás zavede na starý americký západ, kde se uprostřed vyprahlé prérie plné pichlavých kaktusů a jedovatých hroznýšů nachází městečko Eastwood. Je plné kovbojů, pravidelných přestřelek a hospodských rvaček. Do každoroční soutěže mladých kovbojů se poprvé přihlásila i dívka, seňorita Tomatiny, která na soutěž přijela z daleka a rozhodně ji chtěla vyhrát.




Pokud máte rádi pohádky ze zvířecí říše, čeká na Vás také příběh hraboše Hrabkula, o kterém se vypráví v kolonii hrabošů nedaleko Karlštejna.

Čarovník a chrpa je pohádka o lučních vílách, které si své květinky zalévají slzami. Víly totiž pláčou jen tehdy, když jsou šťastné. Jednoho dne jim louku poničil kombajn až z toho víly úplně přestaly ronit slzy a co hůř, vílenka Kručinka se to ani nenaučila, protože neměla příležitost. Tak moc si přála zalévat květiny, ale nevěděla jak.

Čarodějův poklad je příběh o čaroději, který žil před dávnými časy. Dokázal poroučet větru i vod, proměňoval železo ve zlato, rozmlouval se stromy a léčil lidi i zvířata. Byl také velice bohatý, ale nechtěl, aby jednou kvůli jeho bohatství vznikly války a tak to nejcennější co měl ukryl a vytvořil k pokladu mapu, která byla následně rozdělena na 3 díly. Tento příběh vyprávěla babička vnukovi a ten se rozhodl pro mapy vydat a najít schovaný poklad.




Potulný hvězdář je krásný příběh o cestě na hvězdnou oblohu a seznámení se s různými druhy souhvězdí ale také o láskyplném příběhu Vegy a Altaira, kteří byli zamilovaní, ale neplnily své povinnosti a tak jejich lásce nebylo přáno.




Co by bylo, kdyby Dydliba nebylo je vtipný příběh o vesnici jménem Beznadějov, kde se žilo v loupežnickém duchu. O mnoho vesnic dál žila rodina se synkem Dydlibem, který se rozhodl, že se vydá do světa, aby mohl pomáhat ostatním, až narazil na vesnici Beznadějov.




V příběhu Jak to osladit Vikingům se seznámíte s dívkou Caitir, která si ráda dělala věci po svém a taková vikingská kuchyně ji přišla děsně nudná. Také se už nemohla dívat na to, jak se Vikingové neustále mračí a tak moc by chtěla tancovat. Dělala samé skopičiny, až se vesničané rozhodli, že půjde do světa. Caitir se cestou zkamarádila s medvědem a poznala túze sladkou dobrotu.




Vyměněné šaty vypráví o švadlence Magdaleně, o které se říkalo, že je tak trochu čarodějka. Že prý šije šaty kouzelnými nitěmi a pokud pak dívku osvítí světlo měsíčního úplňku, přinesou jí šaty buď štěstí nebo smůlu - podle toho, co do nich švadlenka vloží za kouzlo. Co se ale stane, když si k ní přijdou pro šaty dvě dívky, které jsou pozvány na honosný ples?




Poslední pohádkou je Alchymistův učeň, který Vás zavede do časů císaře Rudolfa II. Tenkrát v Praze žil chlapec Viktor, který se zamiloval do Dorotky a chtěl si ji vzít. Jenže na to neměl peníze a ta šel za alchymistou Kellym, který údajně umí proměnit předměty ve zlato. Ten ho vzal na tři roky k sobě do učení. Jenže tři roky jsou tak dlouhá doba čekání, aby si mohl Dorotku vzít. Jak to asi celé dopadne?


AKTIVITY A ÚKOLY

Pro příklad jsem vybrala několik různých aktivit, které vždy najdete na konci konkrétní pohádky. Ke každé pohádce jich je několik, takže inspirace máte opravdu velikou zásobu.






Zahrajte si na Popelku, zavzpomínejte na společně navštívená místa, myslete i na domácí skřítky, naučte se s dětmi uzle pro každé příležitosti, zahajte kovbojské závody nebo si vytvořte kouzelný elixír. A mnoho dalšího.






CO SE VYPLATÍ MÍT DOMA

Na konci knihy najdete ještě seznam věcí, které by se Vám mohli hodit ke všem aktivitám, které v knize jsou. Potřeby jsou rozděleny na několik skupin - věci, které byste obvykle vyhodili, co najdete v kuchyni, galanterie, kancelářské a výtvarné potřeby a poslední skupina jsou věci ostatní.



DOPORUČENÝ VĚK

Kniha Pohádky pro nemocné medvědy je určena dětem v předškolním a školním věku - tedy přibližně od 5 let. Což by i z mého pohledu tak nějak odpovídalo :-). Záleží na dítěti, které pohádky ho zajímají a které ho baví. Jestli by byly podle jeho gustana něj nebudou třeba ještě složité.


ZÁVĚREM

Doufám, že jsem Vám recenzí knihu přiblížila jak nejvíce to šlo. Musím říct, že se mi několik příběhů opravdu moc líbilo ale u některých jsem si říkala, jestli to není třeba moc strašidelné. To ale záleží na dítěti, jestli se třeba rádo bojí anebo jestli by ten příběh na něj mohl být strašidelný.

Každý příběh je úplně jiný, každý je jedinečný a originální a musím pochválit fantazii autorů. Já mám fantazii velikou, ale abych napsala pohádku, to bych nezvládla - i když bych si to sebevíc přála, protože mě psaní moc baví. Proto obdivuji každého, kdo se do toho pustí a kdo dokáže vymyslet příběhy, které se ostatním líbí.

Pohádky pro nemocné medvědy zakoupíte na eshopu Littlebears.cz přímo ZDE.


Cena: 450Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat