11. května 2020

HRAJEME SI: Doba kamenná junior

Já jsem ten typ člověka, který miluje, když má hra hodně různých komponentů. Na svém wishlistu mám takových her několik, ale na něco jsou holky ještě malé a přijde to na řadu později.

Na Dobu kamennou junior jsem dostala tip od kamarádky a naprosto jsem se do ní zamilovala. A díky spolupráci s Mindokem Vám ji mohu přiblížit. Je to jednoduchá hra, kterou okamžitě pochopíte a i když jde poměrně o rychlovku, zábavu si užije celá rodina.

Příběhem a pravidly Vás provede mamut Martin. Zahrajte si na dobu kamennou. Zjistěte, jak se tehdy žilo. Prozkoumejte detailně herní plán. Posbírejte všechny suroviny, které potřebujete na stavbu své chýše.


 
BALENÍ HRY

Krabice je docela veliká, ale na druhou stranu může ležet i stát. Když ji postavíte do police, tak se nevyklopí a pevně drží. A je to přesně ten typ balení, které Vás zaujme na první pohled - nebo alespoň já to tak mám. Vybírám vždy nejdříve okem, podle toho, jak mě hra zaujme svým vzhledem a tahle už sama o sobě vypadá krásně :-).




Vnitřní část krabice je rozdělena. Navede Vás tedy jak jednotlivé komponenty rozdělit. Když postavíte svoje vesnice, tak je už nemusíte rozkládat. V krabici můžou být na každé straně obě postavené. Do středu krabice pak dáte zbylé komponenty.




OBSAH HRY

  • Herní plán
  • 4 vesnice (ve 4 barvách)
  • 4 figurky a 4 žetony hráčů (ve 4 barvách)
  • 20x suroviny (4y od každého druhu)
  • 15 karet chýše
  • 2 žetony psů
  • 14 žetonů lesa
  • Návod



FIGURKY

Figurky jsou dřevěné a hra obsahuje celkem 4 - žlutá, zelená, růžová, modrá. Pro milovnice růžové barvy je to velká výhoda. Klaudinka doslova řekla že je ráda, že tam je růžová a ne červená, že jinde jsou červené a ona má raději růžovou :-D.




Jsou dost veliké, takže se s nimi dětem dobře manipuluje a výhodou je i to, že se díky své velikosti jen tak neztratí.
 



ŽETONY HRÁČŮ

Tyto žetony upřímně řečeno vůbec nevyužíváme. Většinou hrajeme ve 2-3 hráčích a každý si pamatujeme svoji barvu. Klaudinka má vždy růžovou a já mám vždy modrou - VŽDY! :-D. To vážně neexistuje, aby to bylo jinak. Podle mě se používají spíše jako pomocné žetony, když hráči neví, kterou barvu mají. Každý z hráčů má ten svůj položen před sebou.




ŽETONY PSA HAFA

Žeton Hafa je v podstatě takový "žolík". Jakmile Vám totiž chybí jedna surovina pro konkrétní chýši, tak využijete právě psa, abyste si ji mohli postavit.

 
 

SUROVINY

Tohle je prostě bájo. Já se v tom opravdu vyžívám ať už má hra třeba spoustu kamínků, kostek, tak tohle je opravdu něco pro mě. Suroviny jsou tedy dřevěné a v podobě bobulí, nádob, hotů, zubů a ryb. Vždy od každé suroviny jsou 4 kusy a všechny jsou hezky veliké.





ŽETONY LESA

Žetonů lesa je celkem 14. Z toho 6 žetonů je v podstatě hod kostkou. Ostatní žetony jsou suroviny, pes, obchodní místo a vesnice.





Opět ideální velikost pro drobné dětské ručky. Jsou z pevného kartonu, takže zároveň i bytelné a museli byste se hodně snažit, abyste je zničili.




ŽETONY CHÝŠÍ

Žetonů chýší je celkem 15. Každá chýše má zobrazené suroviny, za které ji můžete postavit. Naše Klaudinka si už pamatuje, které suroviny potřebuje jen dvě a po nich jde :-D.

Jsou opět z pevného kartonu - bytelné a odolné. Troufám si říct, že kdyby se Vám na stole vylilo pití, tak hra přežije bez újmy. Zkušenost díky bohu nemáme, ale z mého pohledu hra vydrží dost.

Velikostně jsou skvělé, že si snadno všimnete detailů. Ty se u nás dost probírají. Klaudinka si všimla, že je vždy na obrázku konkrétní surovina a buď s panáčky nebo bez nich. Tedy když je chýše za 2 bobule, tak jsou na obrázku vyobrazeny bobule. A když chýše za zub, rybu a nádobu, tak to samé je na obrázku.





SESTAVENÉ VESNICE



Vesnice se sestaví snadno. Jen ohnete boční díly, vydloubnete zástrčky a nasadíte zadní část. To zvládnou i děti, pokud máte takové ty aktivní, co potřebují asistovat u všeho. Já se u některých her třeba bojim toho "vyloupávání" komponentů, protože ne každá je takto bytelná a nejednou se nám kus prostě utrhnul. Ale tohle je úplně v pohodě.




Do své vesnice si můžete schovávat suroviny, aby je spoluhráči neviděli. Tím Vám nemohou škodit, protože nezjistí na kterou chýši máte zálusk a nemůžou Vám ji vyfouknout. Jen si pak po hře vesnici zvedněte. Mně se stalo, že mi tam po první hře suroviny zůstaly a málem jsem s nimi hrála novou hru, hahaha, podvod :-D.




Ze zadní strany je zabarvený mamut podle barvy, kterou jste si zvolili na hraní.




Svoji vesnici tedy sestavujete z chýší a jakmile nasbíráte celkem 3 chýše, máte vyhráno!




K DOKRESLENÍ

Také můžete popustit uzdu své fantazii a doplnit si ještě další žetonky podle chuti :-).






HERNÍ PLÁN

Herní plán je oboustranný. Z jedné strany máte čistě obrázek živcota v době kamenné, který můžete využít také při čtení příběhu a při seznámení s tím, jak lidé v té době žili a co to vše obnášelo.




Druhá strana je již herní s připravenými políčky na umístění surovin a žetonů.





NÁVOD

Návody jsou v balení dva - česky a slovensky. První dvoustrana návodu je příběh o Jonu a Jadě, dětech doby kamenné.

"V době kamenné před 10 000 lety, se život lidí velmi lišil od toho dnešního. Lidé museli pilně pracovat, aby si postavili skromné chýše. Své jídlo si lovili, nebo sbírali bobule a houby. Své životy žili obklopeni přírodou. Když slunce zapadlo, kvůli světlu a teplu se shromažďovali okolo ohně.

V té době žil malý chlapec jménem Jono. Měl střapaté světlé vlasy a na svůj věk byl poměrně silný. Jono měl starší sestru jménem Jada. Měla stejný nos ve tvaru knoflíku jako její bratr. Jono a Jada byli nerozluční.

Jejich nejlepší přítel byl jejich pes Haf. Našli ho před medvědím brlohem, když byl ještě štěňátko. Měli strach, že by mu medvěd mohl ublížit, tak si ho vzali domu a starali se o něj. Od té doby je Haf už nikdy neopustil"

Dále příběh pokračuje o tom, jak se v té době žilo. O mamutech a jejich zubech, o bobulích v lese, o místečku s kluzkou a měkkou půdou, o horách, cestě v údolí a výměnném obchodu.




Na dalších stranách je opravdu velice podrobně popsán návod a jesnotlivé kroky ať už na přípravu hry, tak i na další hraní. Návod je napsán z mého pohledu bezchybně a vše opravdu okamžitě pochopíte. Průběh hry je rozepsán na 3 akce - otočit les, přesunou figurku a provést akci. Tím, že pravidla rychle pochopíte, můžete začít hrát hned a případně je dočítat ještě za pochodu.




PŘÍPRAVA HRY

Každá surovina má své místo, na kterou ji položíte. Nesmíte zapomenout položit jeden kus od každ suroviny také na obchodní místo. Stejně tak má své místo také chýše a pes.

Žetony lesa rozpeostřete kolem hrací plochy. My hrajeme naproti sobě, takže si necháváme na svých stranách prostor a žetony rozkládáme jen po boční straně - 7 žetonů na každou stranu.  

Zvolíte si svou figurku, kterou vložíte na start - start je uprostřed ve vesnici. Nachystáte si i svou sestavenou vesnici. Pravidla si případně necháte po ruce a hra může začít.




HRAJEME

Hru začíná nejmladší hráč anebo si můžete vzít všechny figurky do hrsti a která vypadne první, ten hraje. Tento druhý způsob se mi moc líbí a řídíme se tím pravidelně.

Otočí žeton lesa, přesune svou figurku a provede akci - sebere surovinu, vymění surovinu, vezme si psa, postaví chýši apod.

V obchodním místě vždy musí být 5 surovin čehokoliv, ale aby jich vždy bylo 5 kusů.

U psa Hafa si buď vezmete žeton z hrací desky nebo, pokud tam žeton neni, ho můžete vzít některému z hráčů. Zákeřné :-).

Když postavíte chýši, všechny suroviny vrátíte zase na konkrétní místo hrací plochy. V rámci jednoho tahu můžete postavit vždy jednu chýši, i když máte suroviny na více z nich. Pokud nemáte dostatek surovin, tak chýši nestavíte.

Kdykoliv dorazíte do vesnice (start) musíte otočit žetony lesa, aby byly obrázky opět skryty. Poté musíte prohodit pozici dvou žetonů. To je pak opravdu jednoduché vesnici znovu najít. Takže my nejdříve začaly promíchávat celou jednu stranu, že jsme věděly, že vesnice je třeba vlevo. Ale pak jsme si to stížily tím, že jsme promíchaly všechny žetony.

Délka hry je zmíněná 15 minut. Já nejdřív měla pocit, že hrajeme déle a tak mě napadlo naši hru stopnout. Jakým obrovským překvapením bylo, když stopky ukázaly čas 6,5 minuty. To jsem fakt koukala až jsme to zkusily ještě jednou a čas byl jen o 15 vteřin delší.

Tím, že jsme začaly prohazovat více žetonů a ne jen dva, jsme si hru o trochu prodloužily.

Je tedy na Vás, jak si tu svoji hru nastavíte a pravidla si můžete upravit.


DOPORUČENÝ VĚK

Oficiálně je hra doporučena pro děti od 5 let. S tím docela souhlasím. Klaudince je 6,5 a hru pochopila hned. Od té doby válí a hra ji moc baví. S mladší Sofinkou (3,5) jsem hru nezkoušela hrát. Jen asistuje nebo zkoumá a povídáme si o tom příběhu spíš a o surovinách.

Horní věkovou hranici nedokážu přesněji určit, protože je každé dítě jiné a pro někoho může být jednoduchá, že nemusí až tak bavit. Tohle si z mého pohledu musí každý určit sám. Já třeba cíleně vybírám hry, které se hned pochopí a které jsou rychlé, protože mi u delších úplně nevydrží.

Troufám si ale říct, že se snažím recenze psát natolik detailní, že každý čtenář hned pozná, jestli hra bude jeho dítě bavit nebo jestli to na něj bude třeba už málo.


ZÁVĚREM

Já jsem nadšená z těch všech komponentů i z toho, jak hra vtáhne do děje a začnete si povídat o době kamenné a životě lidí. Ten příběh a informace okolo jsou skvělým doplněním.

Hra je opravdu rychlá. Taková oddechovka u které nemusíte zas až tolik přemýšlet.

Takže zaručeně budete hrát několik her za sebou, abyste byli dostatečně uspokojeni, ale pokud si budete žetony lesa míchat podle Vaší náročnosti, můžete si hru prodloužit.

Hned vše pochopíte. Nemusíte dítěti vše moc vysvětlovat a můžete se pustit do hraní.

Pokud Vás Doba kamenná junior zaujala a nadchla tak, že byste ji chtěli pořídit, najdete ji na eshopu www.svet-her.cz, který je partnerským eshopem Mindoku, přímo ZDE.


Cena: 629Kč
 

Žádné komentáře:

Okomentovat