25. května 2020

HRAJEME SI: Leopold díl 1. - Detektivní únikovka

V poslední době jsme si s manželem zamilovali nejen karetní únikovky jako takové, ale celkově detektivní hry. Já jsem za to moc ráda, protože to je doslova moje téma a mám radost, že to baví i jeho a nejednou byl víc nadšený než já.

Naše úplně první karetní únikovka byla Zkáza Londýna, kde pracujete čistě s kartami. Další byla únikovka Exit - Faraonova hrobka, kde pracujete navíc i s dešifrovacím kolečkem a sešitem, kterým plníte úkoly. Naprosto skvělá je desková hra Kronika zločinu, která je propojena s mobilní aplikací a kde řešíte vraždy. A oba jsme si zamilovali také detektivní hru Cluedo a to jak v podobě deskovky tak i počítačové hry.

Když jsem si všimla, že Albi, se kterým dlouhodobě spolupracuji, vydává detektivní únikovky, které jsou navíc propojeny s aplikací a mají své unikátní sériové číslo, tak jsem se nadchla hned v prvním okamžiku a nemohla jsem se dočkat, až si ji s manželem zahrajeme. Jen mě trochu vyděsila jedna recenze, kdy jsem se dočetla, že je to hra úplně na prd, nedává smysl a nebavila. Takže jsme začínali hrát trochu s obavami, které se ale v průběhu hry doslova rozplynuly.




VELIKOST BALENÍ

Jelikož se jedná o karetní hru, tak je balení doslova do ruky ale na druhou stranu o kus větší, než bývají jiné karetní hry. Každopádně už design mě a grafika mě zaujala a natěšení na hru bylo veliké.




Uvnitř se nachází výplň a z vnitřní strany víka najdete právě to Vaše unikátní sériové číslo, které Vám ukládá postup ve hře a které můžete použít až 30x.




HRACÍ KARTY

Karet je celkem 54 a jsou viditelně očíslované, aby se Vám dobře dohledávalo číslo, na které Vás konkrétní karta navede. Stále chválím grafiku, která mě moc bavila a díky které jsem se na hru těšila o kus více. Já jsem ten typ člověka, který kouká nejdříve na vzhled a až pak řeší obsah. Takže i kdyby byla hra nejlepší na světě a mně by nezaujala vzhledově, tak bych ji nehrála.





VYSVĚTLIVKY NA KARTÁCH

Na kartách jsou veškeré instrukce dobře vysvětleny. Vše jednoduše pochopíte a nemůže se stát, že byste udělali chybu. Stačí jen následovat uvedené kroky.




Prosim Vás! Nebuďte jako já jo a instruktážní video opravdu shlédněte. Já nečtu návody, nesleduju tutorialy nebo nic takového a i v tomto případě jsem říkala manželovi, že to vidět nepotřebujeme. Ale prdlajs! Potřebujeme! Nejde tak úplně o ten návod jako takový ale o tu atmosféru a namotivování, nabuzení, nakopnutí. Instruktážní video je skvěle zpracované, že Vás doslova vtáhne do děje a my ho hltali ani jsme nemukali :-D.




Přehledovou kartu si nechte po ruce, než si zapamatujete jednotlivé znaky, co který znamená. A koukejte opravdu pozorně. Některé čísla, především ta nenápadná, jdou kolikrát opravdu špatně vidět.




PUSŤME SE DO HRY!

Pohodlně se usaďte, připravte si mobil nebo počítač s otevřeným odkazem a třeba i stopky, pokud chcete vědět, jak dlouho Vám hra trvala a pusťte se do hry. Přeji příjemnou zábavu a doufám, že Vás hra bude bavit alespoň z poloviny tak, jako nás :-).




PROPOJENÍ S POČÍTAČEM ČI MOBILEM

Je na Vás, jestli chcete zkusit počítač nebo jestli zůstanete při mobilu. My už mobilní aplikaci měli vyzkoušenou, tak jsme se tentokrát rozhodli pro počítač. Ale pro představu jsme se přihlásili ještě jednou, abych vytvořila pár screenů mobilní verze.




Vaše unikátní sériové číslo tedy najdete z vnitřní strany víka hry a může se použít celkem 30x.




Tak a takto Vám již odkaz zůstane zobrazený. Do vyznačených řádků budete vkládat číselnou kombinaci nebo kódy a zobrazení nápovědy se Vám ukáže po kliknutí na nápovědu.




Zobrazení na počítači po správném zadání kódu nebo číselné kombinace. Podle toho, jak bezchybně byl úkol splněn se Vám zobrazí počet hvězd. Myslím, že se to odráží podle počtu špatných kombinací nebo zobrazení nápovědy. A podle toho se Vám pak vypočítá finální hodnocení.




Abych "nespoilerovala", tak jsem nápovědu zamaskovala. Každopádně někdy Vám začne i běžet čas a je potřeba si více pospíšit. U nápovědy se Vám vždy zobrazí kolikátá to je. Tato byla 1 ze 3 a pokud by Vám nestačila, kliknete si znovu na políčko nápovědy a zobrazí se Vám druhá a třetí je pak už přímá cesta, pokud si opravdu nevíte rady.




Když hru dohrajete, zobrazí se Vám celkový výsledek. No, nejsme žádní borci ale co. Hlavně, že nás hra bavila a pokud chcete být lepší, tak se snažte nevyužívat nápovědy.




ZÁVĚREM

Když tuto detektivní únikovku porovnáme s těmi, co máme už za sebou, tak jsme s manželem oba nadšení! Hra odsejpala, což bylo super, protože jakmile se na něčem zaseknu, tak jsem pak protivná a nebaví mě to, když mi něco nejde. Tohle bylo svižné a i když jsme se museli nad něčím víc zamyslet, tak nás hra moc bavila.

My teda asi budeme spíš na to propojení s aplikací, než na klasické karetní únikovky nebo únikovky s různými předměty. Přijde nám to zajímavější a jako lepší zpestření, než klasická karetní hra.

Bavil nás i příběh, který byl docela napínavý a grafika karet ho celý podpořila. I když to párkrát bylo trochu brutální, až jsem sama nechtěla věřit, že to tak opravdu je a že musíme učinit takový krok, abychom se posunuli dál a je tedy jasné, proč je hra až od 18 let. Přeci jen to násilí tam je a musíte více přemýšlet jako postava ne jako vy.

Co se týče sériového čísla, tak upřímně nevím, co si o tom myslet ve smyslu toho, že kdyby se hra předávala po kamarádech nebo by se prodala někomu a ten by jí prodal a ten by jí taky prodal atd. tak po 30 odehraných hrách už nebude mít žádnou hodnotu a bude v podstatě na vyhození? Nebo? To by mě docela zajímalo.

Hru jsme odehráli někdy začátkem měsíce a ano, zapamatujete si třeba tři kroky ale dál si myslim, že si ji za pár měsíců můžeme zahrát klidně i znova, protože si člověk nezapamatuje jen tak celou hru, zvlášť když jsme měli jen 40% :-D.




Pokud Vás detektivní únikovka Leopold díl 1. zaujala a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji na eshopu Albi přímo ZDE. A my určitě vyzkoušíme i druhý a třetí díl. Tohle nás opravdu zaujalo a doufám, že Vám recenze v rozhodování pomohla.

Nemůžu říct, že by tam něco nedávalo smysl nebo že by mi něco přišlo nějakým způsobem třeba úplně mimo. Naopak se mi líbilo, jak na sebe vše navazuje a jak je příběh zajímavý a provázaný. Ale nemusí to být šálek kávy každého.

Troufám si ale říct, že kdo má rád takové detektivky a podobně pochmurné příběhy, tak ho hra bude zaručeně bavit. Je skvěle propracovaná ale mohla by být klidně i delší. My ji hráli hodinu a půl přesně tak, jak odpovídá odhad na zadní straně hry


Cena: 359Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat