4. listopadu 2019

HRAJEME SI: Kronika zločinu - detektivní hra s technologií Scan & Play

Když začnete psát MAMAblog, tak jsou děti a vše kolem nich Vaší hlavní činnosti a tak nějak zapomínáte na to, co baví Vás a co je přímo pro Vás. Alespoň tak jsem to měla a mám já, protože mě baví vše kolem dětí a moje zájmy šly nějak přirozeně stranou.

To, že mi chybí takový to vlastní "dospělé" hraní mi začalo docházet až poslední dobou a řekla jsem si, že i když píšu MAMAblog, tak můžu inspirovat i mámy nebo dokonce páry.

Když jsme se s manželem, tehdy ještě přítelem, před 10 lety nastěhovali k sobě a začali se zabydlovat, tak první z velkých objednávek byla objednávka společenských her a to v šílený hodnotě, kterou zpětně vůbec nechápu :-D. 

My jsme docela hráči a užívali jsme si hraní her při každé příležitosti i když přišla nějaká návštěva nebo když jsme zrovna něco slavili. A mně tohle začalo chybět. Řekla jsem si, že mě třeba sledují i mámy starších dětí a zkusila si ve spolupráci s eshopem Funkids.cz vybrat tentokrát podle sebe.

Miluju Británii, miluju Londýn a miluju Sherlocka i Agathu Christie a když jsem objevila novinku od Mindoku - hru s názvem Kronika Zločinu, která je navíc interaktivně propojena s aplikací na telefonu, tak jsem si řekla, že tentokrát udělám radost především sobě a pro hru jsem se nadchla neskutečným způsobem. 

Měla jsem přesně takový ten dětský pocit splněného vánočního přání. Než hra dorazila, tak jsem doslova sjížděla Youtube a různé články, protože jsem se nemohla dočkat až dorazí. Nadšení bylo opravdu ohromné a nadchl se i manžel, který zrovna nedávno prohlásil větu "zahraju si sám, až budeš v práci .. alespoň mi do hry nebudeš kecat" :-D.

Tak se na ni pojďme pořádně mrknout!





Už krabice jako taková Vás dokáže vtáhnout do své atmosféry a nadšení pro hru ještě více stoupá.




OBSAH HRY

  • Nástěnka
  • 55karet postav
  • 52 karet důkazů a speciálních předmětů
  • 17 desek lokací
  • 4 karty specialistů 
  • Pravidla hry



Když hru otevřete a dáte stranou pravidla a nástěnku, uvidíte, že jsou karty ještě navíc kryty plastovou přepážkou, která brání vysypání karet do krabice - což je z mého pohledu skvělé, protože je hra vždy uspořádaná a poskládaná.




NÁSTĚNKA

Nástěnka je oboustranná. Zadní strana má potemnělý obraz Londýna - konkrétně je na ni Big Ben a moje srdce plesá. Hned bych to viděla jako plakát, aneb moje slabost se projevila :-).




Druhá strana Vám poslouží jako hlavní deska - nástěnka, díky které budete mít přehled o všech postavách, místech i nalezených důkazech. 




KARTY SPECIALISTŮ

K dispozici máte celkem 4 karty specialistů, se kterými budete během hry spolupracovat a kteří se Vám pokusí pomoct s řešením případů. Ne vždy Vás hra vyzve k tomu využít někoho ze specialistů, tak je potřeba hlídat si načasování a sběr informací.

  • Lékař - pitevna
  • Analytička - forenzní laboratoř 
  • IT specialista - IT oddělení
  • Kriminolog - kriminologický ústav



LOKACE

K dispozici máte zároveň celkem 17 tvrdších karet s lokacemi - už to ukazuje, že jsou možnosti případů rozsáhlé. Hra Vás vždy zavede na konkrétní lokaci, kterou nascanujete a tím se na ni přemístíte. Na každé z lokací můžete potkat další podezřelé či svědky, takže je pak přemístíte do určených políček.




POSTAVY

Hra obsahuje celkem 55 karet postav, což opět ukazuje široké rozpětí hry.

Ženy, muži, děti a dokonce i gorila - dost mě zajímá případ právě s gorilou, ale zatím jsme se s ním nesetkali. A výraz malého kluka uprostřed je taky docela "creepy" :-D.

Každá z postav nemá jen jednu roli,. Když se s ní setkáte v jedné hře, není vyloučeno, že se s ní nepotkáte i jinde. Opravdu je tedy rozsah hry veliký. 




DŮKAZY

Důkazy a stopy hledáte vždy, když jste k tomu vyzváni. Dejte si pozor na to, že to, co konkrétně zahlédnete, nemusí být přesně znázorněno na kartě. Karty jsou svými názvy zobecněny.




SPECIÁLNÍ PŘEDMĚTY

Jakmile získáte speciální předmět, hra Vás na něj upozorní a Vy si ho tak můžete přiložit na nástěnku. 




PRAVIDLA HRY

V Pravidlech hry se dočtete základní postup hraní, důležité informace, jak si hru připravit a jak nadále postupovat. Také v nich najdete tipy, které Vám mohou při hraní pomoct.




APLIKACE KE STAŽENÍ ZDARMA

Aplikace je volně dostupná a je k dispozici na AppStore nebo Google Play. Stačí Vám instalace na jedno mobilní zařízení. Po instalaci nepotřebujete přístup k internetu, takže si hru můžete zahrát v podstatě kdekoliv a také je plně lokalizována do češtiny.

ZAČÍNÁME HRÁT!

Když si rozkliknete aplikaci, najede Vám  tento úvod, který je doprovázen napínvou hudbou.




Po kliknutí na "Londýnský soud" se Vám objeví už konkrétní hry, ze kterých můžete vybírat. Jako první samozřejmě doporučuji začít průvodcem hrou, ať přibližně víte, jak hrát.




Jedná se o krátkou verzi hry, která Vám zabere přibližně půl hodinky. Vysvětlíte si v ní principy a ovládání hry.




Nejprve Vás hra zavede za vrchním inspektorem, kterého je potřeba nascanovat. Vždy scanujte pouze kód, ne celý obrázek. Jakmile Vám scanování nefunguje, zkuste zlepšit světlo v místnosti anebo vyčistit čočku.



Hned si převezmete případ starší ženy, která byla nalezena mrtvá. Hra Vás zároveň odkáže číslem na konkrétní postavu, kterou si přemístíte na nástěnku.


 


Pozor! Pozor! Pozor! Se scanováním buďte opatrní. S každým dalším scanem i přemístěním se Vám posune čas o několik desítek minut. Proto se vždy pořádně rozmyslete, jestli je tohle opravdu potřeba nascanovat a jestli je tohle místo opravdu potřeba k přesunu.




Nejvíc mě na celé aplikaci baví HLEDÁNÍ STOP. Já jsem milovník počítačových adventur a hledaček, takže tohle je opravdu něco pro mě. 

Tato hra Vám navíc umožňuje i virtuální realitu, kdy stopy hledáte takřka reálně.

Dle Vašich možností si vyberte, jakým způsobem budete stopy hledat a pusťte se do pátrání.




Upozorním, že nejlepší strategií je si zapamatovat vše, co jste viděli. Můžete se pohybovat prstem nebo hýbat přímo mobilním zařízením. Vše, co se Vám nezdá si zapamatujte a podle toho pak vyberte stopy - nezapomínejte na to, že každý scan přidá čas.




No a takhle nějak vypadá rozehraná hra. My většinou hrajeme v přítmí, když holky spí. A je potřeba opravdu dost prostoru na všechny kartičky. Hodně používáme krabici, ve které si kartičky roztřídíme a máme je tak přehledně připravené.




ZÁVĚREM 

Velikou výhodu vidím v tom, že se aplikace do budoucna bude rozšiřovat a budou přibývat další a další případy k vyřešení, takže to vůbec není žádná jednorázovka.

Navíc kolikrát budete sami případem zmateni, takže si ho hned můžete znovu zahrát, protože si stejně průběh nebudete pamatovat.

Na to, kolikrát jsme hráli, tak se nám ještě žádný případ nepodařilo vyřešit. Jakmile na nás vyskočilo, abychom případ vyřešili, tak jsme byli v háji :-D.

Hra je oficiálně určena dětem ve věku 12+. To, jestli ji s vámi budou hrát děti, si už každý musí rozhodnout sám. Určitě ale potěší i dospěláky a vyřádíte se s ní v jakémkoliv věku.

Může ji hrát jednotlivec, ale také 4 hráči. No a trvá podle toho, jak případ zvládnete rychle vyřešit a jak moc se u toho budete dohadovat :-D. Na krabici se píše 60-90 minut.

My jsme nadšení a to tak, že to snad ani slovy nemůžu popsat a opět se v tomto případě obávám, že Vám to nadšení nedokážu naplno předat.

Pokud Vás Kronika zločinu zaujala a chtěli byste (si) ji pořádit třeba zrovna pod stromeček, najdete ji na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.

 
Cena: 655Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat