25. listopadu 2019

ZA VÝLETEM / HRAJEME SI: Venkovní bojovka - Detektiv ve městě

V létě jsem psala recenzi na Venkovní bojovku v lese, kterou jsme si užili na pionýrském táboře, kde jsme strávili několik skvělých ledních dnů. A ač se to nezdá, tak jsem se následně k recenzi druhé verze bojovky, která je cestou za pokladem ve městě, nemohla vůbec dostat.

Přeci jen, když jste někde v přírodě, tak si ji naplánujete raz dva, ale takhle ve městě nebo na sídlišti, mi to tak jednoduché úplně nepřišlo, ale nakonec jsme to nějak vymysleli a já využila jednoho dne, kdy byla Sofinka s manželem na plavání a vytáhla jsem na bojovku Klaudinku.

Bojovku v lese jsme zkoušeli s oběma, jen jsem pro Sofinku vymyslela náhradní úkoly, jelikož jsou bojovky určeny dětem ve věku 5-6 let. Tentokrát jsem se na ni vrhla ale jen s Klaudinkou.




Tato venkovní bojovka přináší malé rozptýlení na narozeninových oslavách, zahradě nebo ji můžete využít jako zábavné odpoledne ve městě. Pro děti ve věku 6-10 let je připraveno 10 zábavných úkolů, které když vyluští, čeká je poklad.


OBSAH

  • 10 úkolů
  • Slepá mapka
  • Návod

PŘÍPRAVA

Myslela jsem si, že když se jedná o bojovku ve městě, tak nebude nutná tak úplně příprava, protože si to nějak nedovedu představit. Všude chodí spousta lidí a pochybuji, že by připravená bojovka vůbec vydržela - pokud ji zrovna nepřipravujete na prázdném hřišti nebo u Vás na zahradě, což bych volila asi spíš, jestli máte takové možnosti.

My nakonec vyrazily na sídliště do vnitrobloku a pár úkolů jsme splnily i na druhé straně sídliště, kde je dráha na sprint, pískoviště a skákací panák.

Hra obsahuje i slepou mapku, do které můžete zakreslit jednotlivé úkoly.


JDE SE NA VĚC!

Příběh hry je zaměřený na loupež, takže pokud chcete tématicky zaměřit i poklad, mohlo by jít třeba o čokoládové mince, bankovky z jedlého papíru apod.




Hned druhý úkol mě docela pobavil, protože by Klaudinka nakupovala všechno "v krámě" a má pravdu - už to není tak, jako dřív, že se chodilo do jednotlivých samostatných obchodů. Dnes máte všechno při jednom a i když se jedná třeba o malý zverimex nebo o malé květinářství, tak bývají většinou součástí velkého obchoďáku = "krámu".




S sebou by se Vám tedy hodilo vzít navíc křídy - my využily toho, že máme z druhé strany skákacího panáka, tak jsme si šly zaskákat tam. Jinak se mi docela už osvědčilo mít kus křídy vždycky v kabelce, což jsem zrovna teď neměla protože jsem si kabelku nedávno vyklízela a letní věci jsem vytřídila. Chyba! :-D





Tohle mi na Klaudinku přišlo docela těžký a přiznám se, že i já do toho nejdřív doslova vejrala přitom se stačí podívat a hned víte. Ach jo, to těhotnství a kojení se mnou dělá věci :-D.




Ještě pár bodů z bojovky je potřeba připravit předem, co se přeci jen na tom sídlišti tak úplně nedá ale mít zahradu nebo hřiště celé pro sebe, to by bylo fajn. A jelikož jsme neměli po ruce překážky ani nic podobného ale úkol jsme chtěli splnit, rozhodly jsme se pro sprint a slalom mezi lampami - alternativa se dá vždycky najít a není to nic těžkého.





No a poklad? Holky si berou neustále do vany nějaká zvířata, tak jsem ve své tajné skrýši, kde schovávám různé hračky, knihy apod., které různě vychytám a čekají tam na svojí příležitost, našla sadu vodních/ledních zvířat.

Měla jsem je původně na adventní kalendář pro loňský rok, ale nakonec měly kalendář složený z Dupla školky. Takže sada čekala, kdy na ní přijde řada a zrovna mi to přišlo aktuální, že si do vody budou brát alespoň tématicky zaměřené druhy.

Nadšení bylo veliké! Hned chtěla do vany :-D.




DOPORUČENÝ VĚK

Věkově v rozmezí 6-10 let by to docela souhlasilo, jen si nejsem jistá, jak by to braly děti v té horní věkové hranici. 

Jestli by to pro věk 10 let nebyla už třeba nuda, ale jako skupinovka venku třeba na kroužku by to mohlo fungovat parádně!

Hrou se rozvíjí logické uvažování, komunikace, spolupráce i kreativita.


ZÁVĚREM

Je to doslova kapesní bojovka, kterou s sebou můžete vzít kamkoliv ať už plánovaně nebo ve smyslu "to se bude třeba hodit". A jelikož se jedná o detektivní pátrací hru, můžete si ji zpestřit třeba lupou, hledáním stop apod.

Tím, že jsme si ji odehrály na sídlišti, tak to nepůsobilo (alespoň z mého pohledu) jako bojovka v lese, kde si člověk všechno připraví a poklad schová. Na sídlišti je to spíš, že se člověk bojí, aby to nezmizelo, když se zrovna otočí - však víte, jak to myslím.

Ale věřím, že si poradíte stejně, jako jsem si poradila já - anebo ještě mnohem lépe. Je to krásná inspirace, která se neztratí a dá se používat neustále dokola. Stačí vždy něco obměnit nebo naopak přidat.

Dokonce ji můžete naprosto bez problémů připravit i doma, pokud dítko dlouho marodí a Vy už si nevíte rady, co podniknout. Možností je několik.

Obě verze bojovky zakoupíte na eshopu Albi přímo ZDE.


Cena: 44Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat