23. listopadu 2019

MLSÁME: Nejlepší perníčky s oboustrannými vykrajovátky Tescoma

Perníčkový recept jsem Vám doporučovala už před dvěmi a stále je to náš nejoblíbenější recept na perníčky, který pečeme pravidelně a to z několikanásobné dávky. Perníčky jsou totiž okamžitě měkké a jen se po nich zapráší.

V článku jsem zároveň recenzovala i zdobící tužku značky Tescoma, kterou si stále i po těch letech, co ji máme doma, nemůžeme vynachválit. Je to opravdu jediná tužka, se kterou zvládám kreslit podle svých představ a kterou jednoduše ovládají i děti. Recenzi na ní si můžete zpětně přečíst ZDE.

Tento článek bude opět o perníčkách, ale tentokrát se zaměříme na oboustranná vykrajovátka, která jsem dostala ve spolupráci s Tescomou.




PROČ MĚ ZAUJALY?

Zaujaly mě především proto, že jsou sice plastové, ale místo několika kovových vykrajovátek máte díky těmto oboustranným doslova poloviční množství a zároveň se dají  poskládat do sebe, že je následně stačí jen například spojit gumičkou a máte je neustále pohromadě.




Já osobně mám kovových vykrajovátek opravdu veliké množství, alespoň na mě to působí jako veliké množství a to neustálé každoroční prohrabávání a hledání vánočních vykrajovátek a všech komponentů mě nebaví, unavuje, rozčiluje a kazí mi to náladu. I přes to, že mám vše na jednom místě, tak se v tom ztrácím.




Takhle vím, že jde pouze o pár vykrajovátek, které ale dokáží dvojnásobek velikostí a zůstanou neustále při sobě. A abych pravdu řekla, tak nic víc, než hvězdu, stromeček a perníček snad ani nepotřebujeme. Zároveň se také dobře drží, protože ta menší část slouží i jako úchytka.


NEJLEPŠÍ RECEPT

Stále si jedeme ten náš nejoblíbenější recept, za který budu nadosmrti vděčná Lence z blogu Zdravě Jíst, na kterém najdete původní oficiální recept. My si ho zlehka upravili podle vlastních potřeb.

  • 800g žitné mouky
  • 200g třtinového cukru
  • 240g másla
  • 7 lžic medu
  • 4 vejce
  • 1 lžíce jedlé sody
  • Perníkové koření (dle chuti)
  • Kůra z jednoho citronu

Jednoduše ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme ho minimálně do druhého dne odpočinout v lednici. Vždycky mi až zpětně dojde, že by asi nebylo na škodu cukr trochu pomixovat.

Přeci jen v tom těstu křupe, ale vždycky si to řeknu až po smíchání surovin, že to zkusím příští rok a přitom další rok jedu tu samou pohádku.

Tak to zkuste alespoň Vy. Cukr si zlehka pomixovat aby nebyl plně krystalový a uvidíte, jak se Vám s tím bude pracovat. Určitě bude méně křupat mezi zuby. A těsto je ideální nechat do druhého dne odležet. Jelikož je chladno, nedala jsem ho do lednice, aby úplně nestuhlo, ale nechala jsem ho v chladu na lince v kuchyni.



Druhý den těsto propracujeme, aby bylo tvárné. Vyválíme silnější plát a vykrajujeme tvary, které následně skládáme na plech vypodložený pečícím papírem.

Nebojte se mít těsto tlustší, protože čím tlustší těsto je, tak po upečení budou perníčky měkčí. Já jeden plech dělala vážně tlustý, další plech tenčí a ten první je mnohem lepší. Takže klidně necelý centimetr. 

Troubu si předehřejeme na 180°C a  pečeme opatrně!

okamžité měkkosti perníčků totiž hodně dává včasné vytažení. Proto je potřeba pečení hlídat a nepřepísknout to. Jakmile se pečení prodlouží, tak budou tvrdší, takže hned, jak chytí růžovou barvu tak s nimi rychle ven. Vážně si je hlídejte a nehněte se z kuchyně! :-D

Čas v troubě dle té naší vychází zhruba na 8 minut, ale je potřeba vychytat si čas podle vlastní trouby, protože se může lišit oproti té naší.

Vajíčkem potíráme až po upečení. Jsou dostatečně horké na to, aby se na nich vajíčko ještě "uvařilo".

Zkoušela jsem jeden plech potírat před pečením a druhý plech až po upečení. Ten druhý mi přišel vzhledově hezčí, lesklejší. Ale to už je na Vás - zkuste si podobný "pokus" a uvidíte, co Vám bude vyhovovat více.


BÍLKOVÁ POLEVA

Recept mám od kamarádky, která peče na zakázku. Upozorňuji, že to je pouze hrubý základ, je potřeba přidávat cukr podle hmotnosti bílku, který je pokaždý jiný dle velikosti vejce - proto se nedá napsat přesná gramáž.

  • 1 bílek
  • Pár kapek citronové šťávy
  • Moučkový cukr podle potřeby

Bílek dáme do hlubší misky, zakápneme ho několika kapkami citronové šťávy a postupně přidáváme cukr. Nejdříve přidejte třeba 4 lžíce a pak přidávejte podle potřeby tak, aby byl sníh pevný.

Berte také ohledy na to, že jakmile si poleva odpočine, tak ještě ztuhne.


STROMEČEK

Oboustranné vykrajovátko stromeček má celkem 4 různé velikosti o průměru 55mm, 75mm, 95mm a 125mm.




Tím, že máte několik různých velikostí si s hotovými perníčky můžete v podstatě vyrobit co Vás zrovna napadne. Můžete je slepit k sobě, můžete je nechat samostatně atd.




Musím říct, že se mi stromečky zdobily ze všeho nejlépe. Jak nejsem vůbec zručná a tvůrčí, tak si troufám říct, že se mi to docela povedlo.




HVĚZDA

Oboustranné vykrajovátko hvězda nabízí celkem 6 různých velikostí o průměru 50mm, 60mm, 70mm, 80mm, 90mm a 100mm.




Narozdíl od stromku s perníčkem, hvězda nabízí celkem 6 velikostí a když si je poskládáte na sebe, vypadá to moc hezky. Někdo skládá perníkovou chaloupku a kdo si na ni netroufá (jááá), může si poskládat třeba zrovna hvězdy :-).




Hvězdy jsou pro mě na zdobení docela peklo, ale nějak jsem to nazdobila. Ach jo, kéž bych měla alespoň trochu výtvarného talentu :-D.




PERNÍČEK

Oboustranné vykrajovátko perníček je celkem ve 4 různých velikostech a to o průměru 60mm, 80mm, 100mm a 130mm.




Opět 4 kousky perníčků díky dvěma oboustranným vykrajovátkům.




Většinou, když pečeme perníčky, tak se po nich zapráší tak rychle, že se s nimi ani nezdobím. To jen teď na fotku, jinak nechávám řádit spíš Klaudinku, aby si pomalovala jak chce :-D.




ZÁVĚREM

Můžete je využít také například zrovna tak, jak je vidíte - tím menším vykrojit větší a mít tak třeba zdravou jedlou ozdobu na vánoční stromeček :-).

Tentokrát jsem nemohla sehnat žitnou mouku, kterou běžně používám a tak jsem sáhla po žitné mouce značky Babiččina volba a těsto se mi moc nelíbilo. Musela jsem přidat o kus víc másla, abych byla spokojená.

Tak nevím, jestli to bylo moukou nebo čím jiným, ale pokud se Vám těsto nezdá, máslo to většinou vyřeší.

Oboustranná vykrajovátka můžete zakoupit také velikonoční - zajíčka, motýla, vajíčko nebo kuřátko a pak také klasické tvary jako srdce, kolečko apod.

Všechna zmíněná vykrajovátka najdete na oficiálním eshopu Tescomy nebo v kamenných obchodech.


Cena: 59Kč (původně 109Kč)

Žádné komentáře:

Okomentovat