18. listopadu 2019

HRAJEME SI: Dům snů

Jak by měl vypadat Váš vysněný dům? Chtěli byste raději velkou ložnici s elegantní postelí s nebesy, nebo prostorný obývací pokoj s dostatkem místa na klavír? V této hře se vžijete o role návrháře, který bude postupně plánovat dům a rozšiřovat jej o další a další místnosti.

Rozhodujte o nejvhodnějších pokojích, o nejlepší barvě pro vaši střechu a o vybavení, které se nejlépe hodí jako dekorace pro váš domov. Postavte si svůj vlastní dům snů!

Tak zní úvodní popis hry, který Vás skvěle naláká.

Já mám hru vyhlídnutou už snad rok, ale čekala jsem až trochu doroste Klaudinka. I když bychom se s manželem vyřádili sami, protože nás moc baví společenské hry a společné hraní jak stolních tak počítačových her, ale přeci jen je to s těmi dětmi zase o kus jiné.

Konečně jsem se ale dočkala! Hra je doma, je skvělá i když máme neustále pocit, že ji hrajeme špatně, ale moc nás všechny baví ( :-D ) a v této recenzi bych Vám ji ráda představila.





OBSAH BALENÍ

  • 1 herní deska
  • 4 desky s domy hráčů
  • 60 pokojových karet
  • 28 střešních karet
  • 20 karet s nástroji, vybavením a pomocníky
  • 10 žetonů vybavení
  • 4 pokyny pro hráče
  • 1 miniatura domu pro prvního hráče
  • 1 knížka s hodnocením
  • Pravidla



HRACÍ POLE DOMY

Každý hráč má svůj dům jako hrací pole, který se snaží co nejlépe (nebo alespoň lépe, než ostatní hráči) vybavit tak, aby na konci získal co nejvíce bodů.




ŽETONY VYBAVENÍ A KARTY POKYNŮ

Žetony vybavení a karty pokynů pro hráče je potřeba vyloupnout z desky a následně je jednoduše uschováte do volného žlábku v plastové části krabici od hry.




Hra obsahuje celkem 10 žetonů vybavení, které vkládáte na karty místností, pokud si některý žeton zvolíte. A karty pokynů pomáhají hráčům na konci hry spočítat si body.




HERNÍ DESKA

Hlavní herní desku si připravíte podle návodu a každé kolo s ní střídavě pracujete. V jedné části jsou karty místností a v druhé části jsou karty s vybavením, pomocníky a nástroji.





VNITŘEK KRABICE

Uvnitř krabice je plastový nástavec s několika žlábky pro přehledné rozdělení všech součástí hry.




KNÍŽKA S HODNOCENÍM A MINIATURA PRO PRVNÍHO HRÁČE

Dřevěnou miniaturu prvního hráče, v podobě malého domku,  můžete dát třeba tomu nejmladšímu.

Knížku s hodnocením využíváte na závěrečné zapisování a počítání bodů. Je poměrně silná, ale stejně doporučuji případně kopírovat nebo psát tužkou a gumovat.

Hra je totiž návyková a mohli byste být taky za chvilku bez hodnocení.




KARTY POKOJŮ, VYBAVENÍ, POMOCNÍKŮ A NÁŘADÍ

Karty jsou rozděleny do dvou balíčků na dvě části.




První část jsou karty s pomocníky, vybavením a nástroji - u všeho máte přehledně a srozumitelně psaný text a co nenajdete na kartičce, to najdete v návodu.




Druhá část karet, jsou karty s místnostmi. Ty si doporučuji v první řadě pořádně prohlédnout. Moc se mi líbí grafické zpracování a docela jsem se u toho prohlížení zasekla a zasnila. Povedená grafika!




HRA MÁ I VINNÝ SKLEP!

Hra perfektně myslela i na zasloužilé matky, které ve svém vysněném domě potřebují pořádný vinný sklep. Sice se mi ho ještě při hraní nepodařilo ulovit, ale když nečeká ve hře, rozhodně na mě čeká v realitě!




KARTY JEDNOTLIVÝCH MÍSTNOSTÍ

Jen se pokochejte tou krásou. Grafické zpracování mě nadchlo snad ze všeho nejvíce :-). To je prostě nááádhera! Každá mástnost má svou barvu a každá kartička je úplně jiná.








PRAVIDLA/NÁVOD PRO HRANÍ

Během hry tedy sestavujete svůj vysněný dům, který pravidelně doplňujete o různé místnosti a speciální žetony. Je ale potřeba přemýšlet o rozložení a umístění jednotlivých místností. Přeci jen chcete, aby ten Váš dům byl nejlepší.




V pravidlech se dozvíte úplně vše, co ke hře potřebujete. Všechny otázky budou zodpovězeny a vše, co Vás při hraní zarazí si v pravidlech dohledáte. Nejdříve si je pořádně pročtěte ať si můžete hru užít na maximum.




Karty nářadí, ale také karty pomocníků, Vám pomůžou napravit chyby - ať už špatně zvolená místnost nebo špatně zvolená karta.




Na zadní straně pravidel najdete také příklad hodnocení, takže opravdu nemůžete nic splést. Nevím, proč mám pořád pocit, že to hrajeme nějak špatně ale hra nás chytla naprosto šíleným způsobem, že ji hrajeme neustále dokola bez ohledu na to, jestli dobře nebo špatně :-).




PRŮBĚH HRY

Hrát se dá krásně ve dvou hráčích, ale uteče to takovou rychlostí, že je lepší hrát alespoň ve třech a pro větší napětí je úplně nejlepší hrát ve čtyřech, protože hráči nemají tolik možností výběru a hra je více napjatá.

S každým kolem měníce karty na hrací desce a snažíte se sestavit bodově co nejlepší dům. Ideálně aby měl všechny základní místnosti a koupelnu třeba i v obou patrech - za to jsou body taky navíc. 

Hru rychle pochopí i malé děti, takže i když je oficiálně pro děti od 7 let, tak ji zvládnou i mladší anebo si je přizvěte k sobě jako malé rádce a určitě Vám rádi pomohou.




ZÁVĚREM

Asi mi právě došla písmenka :-D.

Na tuto hru jsem se opravdu moc těšila a měla jsem na ní i docela velké očekávání. Překvapilo mě, jak je jednoduchá, jak doslova odsejpá a jak je svižná. Ani nemrknete a máte dohráno, přitom toužíte hrát víc a víc. Tak moc Vás hra chytne a zabaví - včera jsem kvůli ní málem neodešla na brigádu :-D.

Hra má celkem 12 kol, než je konec a jedna hra trvá zhruba půl hodinky. Záleží na té svižnosti a jak moc se nad tím budete zamýšlet. Většinou je ale docela rychlá, taková odechovka.

Je opravdu nádherná především po své grafické stránce a nejvíce ze všeho bude bavit nejspíše malé slečny, ale také celé rodiny.

Pokud se Vám hra zalíbila a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.


Cena: 695Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat