30. března 2020

HRAJEME SI: Exit - Faraonova hrobka

O karetních únokovkách se říká, že se odehrají jen jednou a pak se můžou zahodit - je to tedy škoda peněz, ale to není tak úplně pravda. Můžete ji prodat, vyměnit za jinou anebo půjčit. Než se Vám půjčená vrátí zpátky, tak zapomenete už detaily a můžete si zahrát znovu. Takže to zas taková jednorázovka není.

Karetní únikovku za sebou máme pouze jednu a to Zkázu Londýna od Albi. Pak jsme byli v Techmánii na únikovce pro děti. Na žádné pro dospělé jsme ještě nebyli - já jsem dost na ránu, když jsem pod tlakem, takže si to manžel se mnou netroufne :-D.

Jsme v tom tedy docela nováčci, ale baví nás a to opravdu moc. Proto, když jsem objevila únikovky EXIT s tím, že to jsou nejlepší karetní únikovky, těšila jsem se až nějakou vyzkouším.

A díky dlouhodobé spolupráci s Funkids.cz Vám představuji první z nich. Má název Faraonova hrobka a já ji zvolila jako první, protože mám slabost pro Egypt a mým velkým snem je se do Egypta podívat a vidět veškeré pyramidy apod. naživo.

Recenzi jsem se snažila připravit podrobnou, ať víte, co Vás všechno čeká a jak hra vůbec vypadá, ale zároveň jsem Vám neodhalila nic zásadního, co by Vaši hru nějakým způsobem ovlivnilo.




"Výlet do údolí králů měl být zlatým hřebem Vaší dovolené. Najednou jste sami v pohřební komoře. Těžké kamenné dveře za Vámi zapadly. Navíte, jak ven. Nepropadejte panice. Řešte rébusy, čtěte mezi řádky, objevujte i to, co na první pohled není vidět. Získávejte indicie, odemkněte všechny zámky a dostaňte se z hrobky co nejdříve."


OBSAH HRY

  • 83 karet
  • 2 zvláštní předměty
  • Zápisník
  • Dešifrovací kotouč
  • Pravidla



NÁVOD

Návod Vás seznámí s celým příběhem, vysvětlí Vám jak si hru připravit, kde najdete herní plán a jaký je průběh hry.




Nebojte, v návodu není žádná nápověda, která by Vám pomohla. Takže když si nebudete vědět rady, tuto kombinaci nepoužívejte, je to k ničemu - jo taky jsme zkoušeli :-D. Návod je psaný tak, abyste viděli příklady jak s hrou pracovat, ale nenapoví Vám, jak rébusy vyluštit.




ZÁPISNÍK

Zápisník budete využívat na pomoc s řešením rébusů.




Přečtete si příběh Dr. Forda, který Vás informuje o tom, co se mu stalo.




Příklad dvou rébusů pro představu.




DEŠIFROVACÍ KOTOUČ

S tímto kotoučem v ruce jsem si přišla jako Flinn Carsen, hahaha :-D. Tohle řešení bylo moje a moc mě bavilo. Užívala jsem si každé zatočení a fakt u toho máte pocit důležitosti :-D.




ZVLÁŠTNÍ PŘEDMĚTY

Tyto předměty si jednoduše vyloupnete z papíru a díte si je bokem. V průběru hry budete vyzváni, až je budete potřebovat použít.




KARTY

Hra obsahuje 3 druhy karet - karty s odpovědí, rébusové karty a karty s nápovědou. Ty si rozdělíte do jednotlivých balíčků.




Chytře řešený vršek i spodek balíčku karet pro nedočkavce.

 


RÉBUSOVÉ KARTY

Rébusové karty jsou seřazeny podle abecedy, ale když se Vám promíchají, vůbec to nevadí. Vždy když nějakou najdete, tak si je hned vezmete a necháte u sebe.




KARTY S ODPOVĚDÍ

Karet s odpovědí je celkem 30. Tady je ale potřeba udržovat správné pořadí a vždy, když kartu využijete, vrátíte ji zpátky do balíčku. Jinak Vám nebude hra dávat smysl.




Ve hře se nedá podvádět, tak Vám rovnou píšu předem ať to nezkoušíte. To mě na hře fascinuje snad ze všeho nejvíce, že je pořešena způsobem, že v ní jednoduše podvádět nejde. Karty s odpovědí jsou na tři způsoby - špatná odpověď, možná správná a správná s dalšími pokyny.




KARTY S NÁPOVĚDOU

Karty s nápovědou jsou rozděleny po 3 kusech do několika symbolů.




Vždy máte 2 nápovědy ke konkrétnímu symbolu a třetí je už řešení.




NAŠE HRANÍ

První dveře jsme prosím pěkně otevřeli po hodině a čtvrt - což je doba, kdy byste měli být spíš už v půlce anebo mít už dohráno :-D. Protože odhad hrací doby je 1-2 hodiny. To jsme teda koumáci. Dost jsme se totiž zasekli a vůbec jsme si nevěděli rady hned na začátku, ale jakmile jsme otevřeli první dveře, tak to už docela postupovalo.

Další krok jsme učinili za dalších 8 minut. Pak jsme se zastavili na dvacet minut, než jsme vyluštili další krok, takže to bylo různé. Něco nám trvalo déle a něco bylo vyřešeno hned. Celou hru jsme dohráli za 2 hodiny a 41 minut.

Je lepší mít po ruce papír s tužkou a zapisovat si toho co nejvíc půjde. Ať máte přehled a neztratíte se ve vlastním hraní, protože neexistuje žádný návrat zpátky. Nemůžete couvnout o pár kroků. Jdete vpřed a pokud uděláte chybu, může to ovlivnit celou hru.

Na konci hry, po vyřešení všech rébusů a úniku z hrobky si spočítáte nápovědy a čas. Podle toho získáte počet hvězd jako hodnocení celé hry.

Hodně štěstí!


BACHA NA PŘERUŠENÍ

Udělali jsme zásadní chybu. Rozhodli jsme se zhruba ve 3/4 hry udělat pauzu na večeři, což byla opravdu velká chyba. Když jsme se pak ke hře vrátili, ztratili jsme takovou tu posloupnost a už jsme nevěděli odkud jsme kam přišli a co nás kam zavedlo. Tyto informace nám pak chyběli kvůli kartě z odpovědí, kde máte vybrat kartu, která Vás tam zavedla, ale my na ní zaboha nemohli přijít. Takže jsme si kvůli tomu hru dost zkomplikovali.

Nedělejte si v průběhu hry pauzy. Lepší je si všechno předem připravit, ať nemusíte nikam odbíhat nebo nic dalšího řešit. Pokud si ale potřebujete tu pauzu dát, tak si zapište někam bokem odkud jste přišli a kde jste konkrétní symboly viděli. Ať neztratíte nit a můžete hru bez problémů dokončit.

Hlavně zabavit nebo nejlépe uspat děti. Všechny! :-D


DOPORUČENÝ VĚK

Doporučený věk je oficiální 12+, ale chce to z mého pohledu mít už nějakou zkušenost z podobným luštěním. Ať už zhruba ví, jakým způsobem se luští. I když pro úplného nováčka by to mohla být zajímavá zkušenost a hra na celý den :-D.

Já mám ráda různé počítačové adventury s řešením záhad a odemykáním zámků, takže i když nemáme zkušenosti přímo v únikovkách, tak jsem v tomhle měla výhodu.

Hru ale určitě doporučujeme všem dospělým!


ZÁVĚREM

I když máte na zadní straně hry napsáno, že ji lze hrát pouze jednou, protože se herní materiál popíše, složí a natrhá - což je pravda ale všechno se dá udělat tak, aby se hra neponičila.

Co půjde to si překreslete, naskenujte nebo obtáhněte. Vždy si třeba stopněte čas hraní, než si potřebný materiál připravíte. Hru tak vůbec nepoškodíte a můžete ji půjčit dál nebo si ji za pár měsíců zahrát znovu.

My jsme navíc v takovém rozpoložení, že hned po první hře bychom mohli hrát znovu. Pamatujeme si totiž jen dvě části v podstatě. Jinak to je kolikrát složité, že se sami ztratíte a prostě nevíte. Anebo to hned zapomenete, když se začnete soustředit na jinou část.

Takže pokud si ji neponičíte, je opravdu hratelná vícekrát. Hru jsme si užili i přes komplikace, před kterými jsem se Vás snažila recenzí varovat a doufám, že si ji užijete také. Později na mě sice byla už zdlouhavá ale moc mě zaujaly komponenty, se kterými musíte pracovat.

Najdete ji na eshopu Funkids.cz přímo ZDE a pokud by Vás lákalo jiné téma, než je Egypt, tak určitě omrkněte ještě tyto dalí verze EXITovek:



Cena: 275Kč

2 komentáře:

  1. Dobrý večer,
    moooc prosím o pomoc:) Jako úplní laici s touto edici a zkušenostmi s touto edicí. Jsme si pořidili tuto verzi :D Bohužel už druhý večer po sobě i s použitím všech napověd se nemůžeme hnout už z prvního kroku :D druhý večer po dvou hodinách. Prosím o nějakou radu která nás posune a třeba nás navede co a jak dál-

    Díky moc za cokoliv, vzdát se nechceme ale ted to nevidíme nadějně :DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já vám takhle po roce od našeho hraní nejspíš nedokážu vůbec odpovědět a pomoct .. taky jsme se v tom dost plácali. Zkuste skupinu Deskovky pro tři bratry, pokud to tam má někdo čerstvě v paměti.

      Vymazat