24. března 2020

UČÍME SE: Divoký barevný svět zvířat

Tohle je ta nejkrásnější kniha zvířat a barev, kterou jsem kdy měla v ruce!

Už když jsem narazila na internetu, jak vypadá uvnitř, tak jsem se zamilovala na první pohled a představte si, žeje ve skutečnosti mnohem krásnější! Vůbec nechápu, jak je možné, že jsem ji neobjevila už dřív. Není to totiž žádná novinka, vyšla už v roce 2018. A dále mě zaujal její velký formát. Má totiž 37,5cm na výšku a 28cm na šířku.

Takže pro spolupráci s eshopem Megaknihy.cz byla tato kniha jasnou volbou a doufám, že Vás nadchne stejně, jako nadchla nás. Je to vážně nááádhera!




OBSAH KNIHY

Stručný obsah Vám představí základní rozdělení knihy.




ZVÍŘATA A BARVY

V první kapitole se dočtete zajímavé informace o zbarvení zvířat v přírodě. Některým zvířatům barvy pomáhají také ke vzájemnému dorozumívání, třeba když potřebují zůstat pohromadě anebo najít partnera. Výrazné zbarvení ale znamená také varování.




ČERVENÁ

Mnohá zvířata se maskují, aby snáze unikla predátorům a často se tváří jako někdo nebo něco, čím ve skutečnosti nejsou. Což jim zachrání život.






ORANŽOVÁ

Oranžová zvířata svým zabarvením často předávají vzkaz hladovým hmyzožravým ptákům, že vůbec nejsou dobří k snědku a chutnají pěkně odporně.




ŽLUTÁ

Jasně žlutá barva zákonitě přitahuje pozornost. Ptáci svou žlutou barvou lákají partnery, ale hmyz a plazi tím varují predátory. A takový lev, se pro svou kořist, díky svému zabarvení, v poušti a trávě stává pro svou kořist téměř neviditelný.





ZELENÁ

Zelená barva je ideálním maskováním pro ty, kteří se chtějí schovat v trávě nebo listí.





MODRÁ

Modrá barva slouží suchozemským zvířatům k upoutání pozornosti, ale v moři naopak svým obyvatelům pomáhá splynout s prostředím.





RŮŽOVÁ A FIALOVÁ

Věděli jste, že plameňáci svou barvu získávají až časem z řas a korýšů, kterými se živí?





HNĚDÁ

Hnědá jsou většinou zvířata, která žijí v lese, v poušti nebo v zemi. Rozpoznat hnědý hmyz, hemžící se mezi suchými větvemi, není vůbec snadné.





ČERNÁ, BÍLÁ A ŠEDÁ

U zeber pruhování mate predátory, protože se nedokáží zaměřit na jedno zvíře ze stáda.





PESTRÁ ZVÍŘATA

Mnoho zvířat má na sobě hned několik barev, často uspořádaných do zajímavých vzorů. V prostředí, kde vládne hra světel a stínů, jsou v bezpečí před predátory. Pestré barvy slouží ale také pro upoutání partnera nebo ostatní členy skupiny.





JAK BARVY FUNGUJÍ

Většina zvířat je zbarvena tak, aby ve svém prostředí nebyla nápadná. Kdyby se ale někde objevila pohromadě, vznikla by nádherná živá duha.




DOPORUČENÝ VĚK

Troufám si říct, že na tuto knihu není nikdy moc brzo a zároveň ani moc pozdě. Dokážu si představit, jak si ji prohlížim s tou naší mrňavou Olivkou a stejně tak si dokážu představit, že ji využívá Klaudinka celou základní školu.




ZÁVĚREM

Já si z té knihy doslova sedla na zadek a při prvním prohlížení jsem jen fascinovaně koukala a vůbec nevnímala svět. Lepší kniha barev a reálných obrázků zvířat z mého pohledu prostě neexistuje. Nic nemůže být krásnější, než Divoký svět barevných zvířat :-).




No řekněte sami. Viděli jste někdy něco hezčího? Já teda opravdu ne!

Pokud Vás Divoký barevný svět zvířat zaujal a máte pocit, že knihu nutně potřebujete (a já věřím, že ji nutně potřebujete, věřte mi :-D), najdete ji na eshopu Megaknihy.cz přímo ZDE.

Ta kniha je opravdovým zážitkem :-).


Cena: 316Kč (původně 399Kč)

Žádné komentáře:

Okomentovat