27. března 2020

PEČEME: Tescoma formy na bábovku 3x jinak

Kdo by nemiloval bábovky že? Je to nejen rychlé pohoštění ke kávě, když přijde návštěva, a zároveň jedna z našich nejoblíbenějších snídaní. Naše holky se nejvíce zapojují právě do pečení bábovek a díky testování silikonových forem od Tescomy byly u nás doma poslední dobou doslova bábovkové hody a každý den máme jinou bábovku - to se ta poporodní kila budou shazovat těžko (:-D).

Tescoma je můj "lovebrand" již mnoho let. Znamená pro mě především kvalitu, která se zaručeně vyplatí. Silikonových forem na pečení máme doma mnoho, ale forma na bábovku ze silikonu se u nás nevyskytuje žádná. Přitom mají tak krásný vzhled a oproti tradičnímu vzoru je to i takové neokoukané zpestření.

Ve spolupráci s Tescomou jsem pro naše testování vybrala rovnou tři - rozetu, klínky a malinu.



FORMY NA BÁBOVKU

Tyto designové formy Delícia SiliconPRIME jsou atraktivní a mají originální tvar. Konstrukce i tloušťka forem byly pečlivě zvoleny tak, aby si bábovky během pečení zachovaly dokonalou symetrii a díky speciální povrchové úpravě se bábovky z formy snadno vyklopí. Jsou vhodné do plynové, elektrické i horkovzdušné trouby.


SILIKONOVÁ FORMA ROZETA

Když se na tuto silikonovou formu podíváte zespod, připomíná růžici. Svým tvarem je zajímavá a upečené bábovce dodá zvláštní vzhled, který Vaše oko okamžitě zaujme.




Pro testování této formy jsme využili recept, který je přiložený přímo u nich, jen jsme si lehce upravili poměry surovin. U forem najdete také recept na bezlepkovou verzi bábovky.




Domácí bábovka

  • 300g polohrubé mouky
  • 100g cukru moučka (mixujeme třtinový)
  • 5 žloutků
  • Sníh z 5 bílků
  • 80ml oleje
  • 80ml vlažného mléka
  • 12g prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa do tmavé části

Žloutky vyšleháme do pěny s moučkovým cukrem a olejem. Poté vmácháme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, dále vlažné mléko a nakonec sníh z bílků.

Silikonové formy je lepší před prvním pečením vymazat a vysypat.

Vlijeme těsto a pečeme přibližně 70 minut na 160°C.




Bábovku jsme nechali přes noc vychladnout - ideální aby byla hezky ke snídani a nesnětli jsme ji hned po upečení. Druhý den jsme ji vyklopili a půlka vrchní části trochu spadla, přitom je bábovka krásně dopečená. Na chuti to ale nic nezměnilo :-).



SILIKONOVÁ FORMA KLÍNKY

Silikonová forma klínky je zlehka menší, než ty předchozí ale opět mě zaujala svým vzhledem, kdy jednotlivé klínky vyčnívají. A právě díky klínkům jsem si řekla, že tato bábovka bude ideální na nějakou polevu a jelikož měl manžel už dlouho chuť na citronovou, tak jsem nemusela dlouho rozmýšlet.



Pro testování silikonové formy s klínky, jsme vybrali recept na tvarohovou bábovku navíc tedy politou citronovou polevou, na přání manžela.




Vláčná tvarohová bábovka

  • 350g polohrubé mouky
  • 250g plnotučného tvarohu
  • 250ml plnotučného mlíka
  • 150 cukru moučka (mixujeme třtinový)
  • 125g másla
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva

V první řadě oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme na chvilku stranoua a žloutky utřeme v míse s tvarohem, moučkovým cukrem a změklým máslem. Následně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec vyšleháme sníh, který do těsta vmícháme.

Opět před prvním použitím je vždy lepší silikonovou formu vymazat a vysypat.

Pečeme přibližně 70 minut na 160°C - tímto způsobem pečeme většinou všechny bábovky. Záleží pak vždy na velikosti, hutnosti a také berte v potaz to, že každá trouba peče jinak.


Citronová poleva

  • 100g moučkovýho cukru
  • Lžíce citronové šťávy
  • Lžíce horké vody

Horkou vodu s citronovou šťávou dáme do misky a postupně metličkou zašleháváme cukr dokud nebude poleva hustější konzistence. Následně s ní polijeme hotovou vychladlou bábovku.



Bábovky vždy necháváme vychladnout co nejvíce to jde a až následně vyklápíme, abychom měli jistotu, že se vyklopí celá a nerozpadne se. Tato tvarohová bábovka je opravdu vláčná, jemná a doslova se po ní zaprášilo - i když je to teda pěkná slaďárna.




SILIKONOVÁ FORMA MALINA

Tuto silikonovou pečící formu jsem si zamilovala nejvíce já. Opravdu vypadá jako malina a já jsem z toho designu naprosto nadšená a těšila jsem se, až ji vyzkoušíme.



V tomto případě jsem si řekla, že by nebylo na škodu udělat nějakou zdravější verzi bábovky, byť je posypaná cukrem ale mně se to prostě pro potěchu oka líbí (:-D). Pro recept jsem tedy vybrala celozrnnou bábovku jen jsme nepoužili čokoládu.




Celozrnná bábovka

  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1/2 hrnku medu
  • 1/2 lžíce skořice
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička oleje

Nejdříve si vyšleháme celá vejce s medem. Následně přidáme mléko, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše společně promícháme a nalijeme do formy na bábovku.

Opět před prvním pečením formu vymažeme a vysypeme - jen jsme nepoužili strouhanku, ale klasicky mouku.

Pečeme na 160°C přibližně 70 minut.



Mňáááááááááááááááááám! To je dobrota! Tohle je opravdu povedlo. Ne, že by předchozí bábovky nebyly dobré, ale tohle je prostě moje. Celozrnné mám ze všeho nejraději.




JAK SE NÁ SILIKONOVÉ FORMY OSVĚDČILY?

Hned, jak jsem formy vybalila, překvapilo mě, že jsou opravdu silné a pevné. Jsem zvyklá na jiný styl forem, které jsou opravdu tenké, ale je pravda, že třeba muffiny stejně peču v plechu na muffiny, aby se mi formy nerozjely a u bábovek je potřeba mít silikon pevný, aby stabilně stály.

Bábovek jsme za dobu testování upekli snad deset a přiznám se, že jsme ze začátku měli docela problémy, protože se nám vrchní část už pálila, ale spodní nebyla vůbec dopečená. Zajímavé bylo, že při zapíchnutí špejle nebylo poznat, že nejsou dopečené a tak jsme jich několik vyndali předčasně upečených jen z půlky.

Dopracovali jsme se k názoru, že je lepší nepéct na plechu, protože je silikon nejspíš opravdu dost silný na to, aby se prohřál a rozpálil i uprostřed. Takže si formu s bábovkou spíše položte na menší rošt a s ním ji dejte do trouby na rošt, který v troubě již máte. Aby se teplo dostalo dostatečně všude po celé ploše bábovky i kolem střední části.

Samozřejmě také berte v potaz, že každá trouba peče jinak a korigujte si délku pečení i určenou teplotu jak pro Vás bude nejlepší. Někdy je lepší snížit teplotu a péct déle. U nás je těch 160°C a zhruba 70 minut pečení akorát.

Formy se jednoduše umyjí v ruce. Sice jsou vhodné do myčky, ale já mám pocit, že na nich myčka dělá takový zvláštní světlý film, takže silikon myjeme v ruce.


ZÁVĚREM

Bábovkové období u nás vládne i po finálním testování. Pečící formy si maximálně užíváme. Já jsem z nich nadšená a holky fascinují různé tvary.

Pokud byste si rádi zpestřili aktuální virové období zajímavým vzhledem bábovky, určitě se podívejte na eshop Tescomy a vyberte si tu svou :-).

Bábovkám nazdar! Zdar!



Cena: 319Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat