25. března 2020

HRAJEME SI: Boží zboží

Tato hra mě zaujala především proto, že je na podobném principu jako počítačové strategické hry, na kterých jsem v podstatě vyrostla .. a na jedné takové, v online světě, jsem se dokonce seznámila před nějakými 12 lety s manželem. 

Věřím, že si každý pamatuje hru Age of Empires. Já ji hrávala celé dny v kuse. Pak začaly online verze her, jako například Ikariam, a tam jsme se seznámili s manželem :-D. Společně jsme pak rádi hráli The Settlers.

Když jsem zjistila, že existuje hra Boží zboží, která navíc vzhledem tyto strategické hry připomíná, řekla jsem si, že bych manželovi udělala radost. Využila jsem k tomu dlouhodobé spolupráce s Funkids.cz.

Jedná se totiž o karetní hru, ve které stavíte různé budovy a máte svoje hospodářství. Chodíte na trh a snažíte se nasbírat co nejvíce bodů. Nenechte se mýlit. Krabička s hrou je sice malá, ale hra je svým obsahem poměrně veliká a pravidla trochu náročnější.

Jelikož jsem na hru nenašla žádnou detailní recenzi a sama jsem musela pátrat po detailních informací všude, kde jsem rozhodila sítě, tak doufám, že naše recenze bude opravdu se vším všudy.




OBSAH BALENÍ

  • 4 karty hospodářů
  • 8 karet tovaryšů
  • 4 počáteční karty milířů (modrá)
  • 26 zelených budov (dřevo)
  • 17 žlutých budov (obilí)
  • 17 červených budov (jíl)
  • 17 bílých budov (vlna)
  • 17 černých budov (kámen)


Karet s budovou je tedy celkem 98. 




NÁVOD A PRAVIDLA

Abych řekla pravdu, tak ani po několikátém přečtení pravidel, jsme nevěděli pořádně co a jak. V tuto chvíli přišel čas na youtube návody, které často využívám při výběru her k recenzím, když si jimi nejsem jistá. Tentokrát jsem ho úplně poprvý využila až po pořízené hře.




Zkombinovali jsme tedy různé videonávody s psanými recenzemi, ale stejně jsme si nebyli pořádně jisti, jestli je to takhle v pořádku. A mně došlo, jak moc jsou kolikrát poctivé a detailní recenze důležité, proto si na této dám co nejvíce záležet.

On ten návod není psán vyloženě špatně, ale z našeho pohledu by potřeboval ještěě více stran na rozepsání. Prostě takový ten návod jak pro "blbý", kdy se dozvíte úplně všechno a nemusíte vyhledávat další informace bokem.

Každopádně v návodu máte úvod, herní materiál, popis karet, karty budov, přípravu hry, průběh hry, dobírání karet, východ slunce, západ slunce, výrobu, stavbu budov a najímání tovaryšů, konec hry a poznámky k budovám. Vše je doprovázeno obrázky.




KARTA HOSPODÁŘŮ

Karty hospodářů jsou nejen dvouhlavé, kvůli znázornění pilné či liknavé práce, ale jsou také oboustranné - žena/muž. Na kartě hospodářů najdete také jednotlivé fáze, kterými se v průběhu hry řídíte a podle kterých postupujete.




KARTY BUDOV

Karty budov jsou multifunkční, protože slouží jako surovina (podle symbolu vlevo - obilí, jíl, vlna, dřevo, kámen), dále jako produkční budova a také, jako karty zboží (z druhé strany mají obrázek bedny). Musíte mít vždy jasno, v jaké funkci se karta použije.


Modré karty budov

Základní budova, kterou má každý hráč připravenou a kterou každý hráč vyfasuje jako první. Milíř, který vyrábí uhlí. Milíř neslouží jako žádná surovina. Je to čistě budova.




Žluté karty budov

Tyto budovy slouží zároveň jako jedna stejná surovina - obilí

  • Mlýn
  • Pekárna
  • Hostinec
  • Ševcovská dílna 




Červené karty budov

Tyto budovy slouží zároveň jako jedna stejná surovina - jíl

  • Cihelna
  • Statek
  • Koželužna



Bílé karty budov

Tyto budovy slouží zároveň jako jedna stejná surovina - vlna

  • Přádelna
  • Krejčovská dílna
  • Řeznictví



Černé karty budov

Tyto budovy slouží zároveň jako jedna stejná surovina - kámen

  • Obchodní kancelář 

Ovšem každá obchodní kancelář má jinou výhodu!




Zelené karty budov

Tyto budovy slouží zároveň jako jedna stejná surovina - dřevo

  • Pila
  • Bednářská dílna
  • Huť
  • Kovárna
  • Sklárna
  • Vitrážová manufaktura 



POSLOUPNOSTI BUDOV

Posloupnost budov je na Vás. Můžete stavět karty bez ohledu na posloupnost, díky čemu budete mít nejrychleji postavený plný počet budov, ale zároveň můžete doplatit na finálním bodování.


Mlýn - Pekárna - Hostinec

Statek - Koželužna

Statek - Řeznictví

koželužna - Ševcovská dílna

Přádelna - Krejčovská dílna

Pila - Bednářská dílna

Sklárna - Vitrážová manufaktura

Huť - Kovárna




JDE SE HRÁT!

Snad jsme se pravidly a představením dostatečně prokousali a můžeme se pustit do hraní.




První fáze

V první fázi si hráči vždy líznou 2 karty z balíčku anebo se můžou rozhodnout, že zahodí všechny karty, které drží v ruce a dolíznou si nové. Hra začíná tedy se 7 kartami v ruce. V dalších kolech není počet karet omezen, ale vždy si na začátku kola 2 karty líznete.




Východ slunce

Vždy, když vychází slunce, otevírá se trh, na který vykládáte karty tak dlouho, dokud neotočíte dvakrát kartu se symbolem slunce.

Váš hospodář/hospodyně jdou do práce. Vy mu vyberete budovu, do které půjde pracovat - vždy začínáte v Milíři, než postavíte další budovu.

V této fázi se také rozhodnete pro budovu, kterou budete stavět v poslední fázi a položíte ji před sebe obrázkem dolu. Pokud budovu nakonec nepostavíte, vrátíte si ji do ruky. Nenecháváte ji před sebou položenou.




Západ slunce

Při západu slunce se zavírá trh způsobem, že opět vykládáte karty až do doby, než otočíte dvakrát kartu se sluncem. Tím je trh uzavřen.



Čtvrtá fáze

Postupně se začíná vyrábět. aby se budova aktivovala, musí v ní někdo pracovat a musí být všechny potřebné suroviny, jinak se nevyrobí nic.

Suroviny z trhu jsou v aktuálním kole dostupné pro všechny hráče a pro každou jejich budovu. Pro svou potřebu si je neberete do ruky a ani je neodhazujete. Jen ukážete, že jsou dostupné, že máte vše, co potřebujete na výrobu. Pokud ale požadované suroviny vezmete z ruky, ty následně odhodíte na odhazovací balíček.

Vyrobené zboží se znázorní tak, že si vezmete požadovaný počet karet z doplňovacího balíčku a položíte je na konkrétní budovu lícem dolu - aby byla zobrazena bedna.




Budovy pak následně můžete využívat ve výrobním řetězci, pokud byla danná budova aktivována (vyrobila alespoň 1 zboží). Znázorněné zboží, které je na kartě znázorněno vpravo dole, se bere z vlastních budov a suroviny se doplňují výhradně kartami z ruky. Pro výrobní řetězec se nevyužívá vůbec nabídka trhu.

Po ukončení veškeré výroby se postaví Vámi zvolená budova. Pokud jste si stavbu rozmysleli, vezmete si kartu zpátky do ruky. Stavební náklady se platí vyrobeným zbožím. Takže když máte budovu za 15 mincí a máte 4x chleba za 4 mince tedy 4x4=16, tak jimi zaplatíte budovu a přeplatek se nijak nevrací.

Můžete si najmout i tovaryše, které jsme my osobně zatím nikdy nijak zvlášť nepotřebovali a za dobu našeho hraní jsme je nevyužili. Pokud ale v probíhajícím kole nestavíte budovu, můžete si najmout 1 tovaryše - k tomu ale musíte mít postavené budovy vyznačených barev. A hned ho musíte přiřadit k nějaké budově. Tovaryše můžete přesouvat do jiné budovy jen po zaplaceí poplatku 2 mincí, jinak to není možné a pracuje pořád v té samé budově.




Po ukončení této fáze seberete karty trhu a odhodíte je na odhazovací balíček.


KONEC HRY

Konec hry nastává ve chvíli, kdy hráč postaví osmou budovu. Dohraje se danné kolo a ještě jedno kolo následující. Pak si hráči sečtou všechny body a vyhrává ten, který jich získá nejvíce. Body se zhruba, v takovém tom průměru, pohybují mezi 10-20. My měli v první hře 17 a 19 bodů a přišlo mi to málo, ale je to takový ten střed.


DOPORUČENÝ VĚK

Hra je oficiálně doporučována pro děti ve věku 10+ a k tomu se váže i vtipná historka.

S manželem jsme se ze začátku hrou opravdu prokousávali a než jsme začali první hru, trvalo nám pár hodin ji pochopit. Pak jsem si všimla doporučeného věku na obalu a říkám "No joo, to je hra pro 10+, proto ji nechápeme. My hrajeme hry 5+" :-D.

Určitě bych se držela doporučeného věku 10+. Nejsem si jistá, jestli bych to mladším dokázala vysvětlit, když to sotva vysvětluji starším :-D. Ale tady i záleží na zkušenostech v hraní a tohle je úplně první taková hra, kterou máme.


ZÁVĚREM

Nepopisovala jsem úplně všechno do detailu, protože by to bylo opravdu náročné a protože máte spoustu věcí vypsané a vysvětlené v pravidlech a návodu. Snažila jsem se ale vypsat vše, co mně osobně přišlo důležité a kvůli čemu jsem sama musela vyhledávat návody a recenze. Dokonce jsem se musela ptát ve skupině Deskovky pro tři bratry, protože jsem si nevěděla rady.

My jsme jinak ze hry naprosto nadšení a snažíme se ji hrát každý den. I přes to všechno, čím jsme se museli prokousat, nás hra moc baví i když máme kolikrát pocit, že ji hrajeme špatně :-D.

Pokud Vás tato hra zaujala i přes náročnější pravidla, najdete ji na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.


Cena: 245Kč (původně 299Kč)

Žádné komentáře:

Okomentovat