5. března 2020

HRAJEME SI: Jednoduchá aktivita s "houbičkami" a modelínou

Na tuto aktivitu jsem narazila úplnou náhodou na Pinterestu a řekla jsem si, že Vám ji musím ukázat, protože je skvělá nejen na učení barev nebo třídění, ale taky na jemnou motoriku a špetkový úchop.

Přijde mi parádní nejen na rychou přípravu, ale i proto, že je složena z pomůcek, které má většinou každý z nás doma, takže je to zároveň i tip na aktivitu, kdy se nemůžete dostat z domu při nemoci apod.

Tak si ji pojďme představit :-).




CO BUDEME POTŘEBOVAT

  • Paletku nebo malý třídící tác
  • Houbičky z mozaiky
  • Modelínu/Plastelínu



PLAY DOH

U Play Doh je velkou výhodou barevná škála a pestrost barev, ale po dokončení aktivity ji musíte uklidit, protože by vyschla a ztvrdla. Kdežto když si zvolíte plastelínu, můžete nechat aktivitu na tácu v poličce běžně dostupnou.




"HOUBIČKY"

Houbičky jsem vybrala po 5 kusech od každé barvy.




Každá mozaika bude mít nejspíš jiné barvy - my máme takovou už dlouhá léta.




PALETKA

Paletka je z eshopu Samostatné-dítě.cz a využíváme ji na různé třídící aktivity nebo čistě jako paletku na barvy při malování. Je docela malá ale těm prckům bohatě stačí a na tuto aktivitu mi přišla naprosto dokonalá.




PŘÍPRAVA AKTIVITY A VÝSLEDEK  

Připravila jsem si montessori tác, na kterých děláme veškeré aktivity a zároveň je máme vložené i v poličkách. Jsou perfektní i proto, že je aktivita neustále připravena a poličky vypadají uklizeně. Při utírání prachu stačí vzít jen tácy, utřít a zase vrátit. Otázka pár vteřin :-).

Dále jsem si připravila misku na houbičky z mozaiky a na tác položila způsobem, aby se podporoval pohyb z levé strany do pravé - tím si dítě zároveň osvojuje směr budoucího psaní.

Do paletky jsem vmáčkla kousek z každé modelíny.

Dítko si zavoláte k sobě a představíte mu aktivitu, kterou mu několikrát ukážete, aby vidělo, co přesně dělat. Jakmile ji pochopí, necháte ho už pracovat samotného a stáváte se pozorovatelem. No a nebo ji můžete nachystat rovnou s dítkem.

Dokonce zde můžete vyzkoušet i kontrolu chyby pokud nebude v každé barvě 5 houbiček, někde je něco špatně.




ZÁVĚREM

Závěrem bych řekla jen jediné - spoustu muziky za málo peněz.

Každý si můžete aktivitu přizpůsobit Vašim konkrétním potřebám - změnit barvy, třídící tác, modelínu za plastelínu, houbičky třeba za něco jiného co máte zrovna doma apod.

Jednoduchá multifunkční aktivita, která zaujme nejen malé děti, ale i starší, kteří barvy již jistojistě rozpoznají, ale rádi si aktivitu vyzkouší a potrénují špetkový úchop a jemnou motoriku támto způsobem.

Já pozoruji na Klaudince, když přichystám něco Sofince, že ji to samé taky zrovna chytne a baví i když je o 3 roky starší, ale zrovna má potřebu dělat to samé, co ji aktuálně přijde zajímavé.

Takže doporučený věk nechám na uvážení každého z Vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat