16. března 2020

HRAJEME SI: Tik Tak Bum! JUNIOR

Tik Tak Bum v klasické verzi jsme před nějakou dobou objevili u tchánovců, kteří ji nadšeně ěhráli se svými pravnoučaty, ale Klaudinka mi na to přišla ještě malá. Proto jsem si hru nechala zařazenou na "wishlistu" na dobu, kdy do té verze doroste. Neměla jsem totiž vůbec tušení, že existuje verze pro menší děti od 5 let.

Takže když jsem se tento měsíc ve spolupráci s Funkids.cz zaměřovala na hry pro malé i velké a při brouzdání eshopem jsem objevila jsem Tik Tak Bum junior, byla jsem nadšená, že si hru můžou užívat i menší děti a nemusí to být jen ve smyslu té bomby.

Tak se na ni pojďme pořádně podívat. 




BALENÍ

V krabici se plastová výplň s prohlubní na bombu, aby v ní nelítala. Takto v ní drží připevněná, že i když hru uklidíte do skříně nebo do poličky nastojáka, tak nevypadne a krabice se udrží zavřená. A to samé i kartičky, které mají více prostoru, takže se nevysypou i když se krabice postaví.




OBSAH HRY

  • 55 karet
  • Elektronická bomba
  • Pravidla hry



NÁVOD

V návodu je sepsaný obsah, pravidla hry i varianta pro pokročilé a nesmí chybět ani doporučení pro výměnu baterií. Hra je určena pro 2-12 hráčů ve věku 5+ a zabere přibližně 25 minut času - záleží jakým způsobem se ji rozhodnete hrát.




KARTIČKY

Hra obsahuje celkem 55 karet s veselými obrázky a názvy míst v češtině, slovenštině, angličtině i němčině. Takže odvážlivci mohou hrát ve čtyřech různých jazycích.




Příklady konkrétních míst - v parku, v hračkářství, v restauraci, na letišti, na staveništi, v zoo, u kadeřníka, v koupelně, v kabelce, ve školní tašce, v garáži, v obývacím pokoji, v bazénu, o Vánocích apod.




BOMBA

Bomba je tak akorát do ruky a je poměrně hlučná :-D.

Děti bude samozřejmě zajímat nejvíce, takže pokud chcete, aby se soustředily na hru, tak je lepší, abyste je nechali nejdříve si s bombou pohrát. Osahat si ji, prozkoumat, vyřádit a pak budou schopny soustředit se na hru.

Vlastní zkušenost! :-D Jinak nemělo smysl pokoušet se hrát, když se s bombou dostatečně neseznámily a když s ní vymýšlely blbiny.




TIK, TAK, HRAJEME!

Startujeme bombu a vrháme se do hry.

Cílem hry je co nejrychleji říci vhodné slovo, které se vztahuje k dané kartě, a předat bombu dalšímu hráči dříve, než vybuchne.

Karty se promíchají a položí se na hromádku obrázkem dolu. Nastartuje se bomba a odkryje první karta. Hráči se střídají ve vyslovení slov, která se vztahují k obrázku a předávají si bombu. Jakmile bomba vybuchne, hráč který ji měl v ruce, si bere kartu k sobě.

Vyhrává ten, kdo nasbírá co nejméně kartiček.

Příklad karty s pláží - mušle, moře, lehátko, písek, bábovky, slunečník, slunce, léto, sluneční brýle, opalovací krém, ručník, deka, krab, voda atd.

Můžete hrát dokud nevyužijete celý balíček karet anebo můžete hrát ve verzi kdo bude mít 5 karet, tak prohrál.

A pokud chcete hru ještě v náročnější variantě, můžete říkat slova podle abecedy.


DOPORUČENÝ VĚK

Hra se doporučuje pro děti ve věku 5+.

Spodní hranice záleží na individualitě každého dítěte. V principu jde o to vyjmenovávat slovíčka společná s obrázkem, takže pokud si myslíte, že to Vaše dítko zvládne už ve 4 letech, jděte do toho.

Co se týče horní hranice, tak tam můžete jít hodně vysoko. Sice je to junior hra, ale kdybyste viděli, jakým způsobem tu řádí manžel s jeho nejstarší 14 letou dcerou, tak byste se asi dost divili :-D.


ZÁVĚREM

Vůbec bych nevěřila tomu, jak při hraní zůstanu doslova civět. Normálně mi spadla čelist, když jsem pozorovala Klaudinku při hře. Klaudinka je totiž většinou takovou tou, co se takto při hraní moc neprojevuje, co hraje tiše, nenápadně ale teď?

Lidi ona nás normálně kosila! Normálně nás bez malého zaváhání kosila způsobem, že jsme s manželem i jeho nejstarší dcerou odpadli smíchy.

Představte si rychlost střel z brokovnice. Přesně takhle lítaly z Klaudinky různá slovíčka. Při hře se otevřela takovým způsobem, že jsem si říkala, jestli ji něco neposedlo :-D.

Sice si tím docela změnila pravidla, protože se hrálo spíše o to, kdo vysloví co nejvíce společných slov, ale já jsem šťastná, jak to funguje a že jí to baví.

Hru tím pádem zařazuji mezi naše TOPky v rozvoji slovní zásoby a přípravě na první třídu.

Ve srovnání s jinou verzí Tik Tak Bum je to zase něco jiného. Takže vůbec neřešte, že třeba už jednu verzi máte - zvlášť pokud Vás baví a uvítali byste obměnu. Tady jde čistě o postřeh na slovíčka a angličtinu, případně němčinu.

Pokud Vás hra Tik Tak Bum junior zaujala, najdete ji na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.


Cena: 345Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat