10. března 2020

HRAJEME SI: Kampak, mašinky?

Nedávno jste se u mě mohli setka s recenzí na hru Myško, utíkej!, kterou jsem objevila ve skupině Deskovky pro tři bratry, ve které jsem vyhledávala jsem především hry rychlé, protože se menší děti nedokáží moc dlouho soustředit a já chtěla zapojit naplno do hraní i Sofinku.

Soustředění a dokončování konkrétního úkolu či práce ovšem potřebuji trénovat i s Klaudinkou, tak jsem chtěla něco, co by mohly hrát obě a co by obě hlavně hrát vydržely.

Tuto hru jsem, stejně jako hru Myško, utíkej!, objevila ve skupině zařazenou v albu od 3 let i když je na obalu knihy ofiko od 4 let, ale působila na mě jednoduše, svižně a jelikož holky mašinky milují, řekla jsem si, že je to určitě bude bavit.

A jelikož na eshopu Funkids.cz najdete snad všechno, co potřebujete, našla jsem tam i tuto hru, kterou jsem si vzala k recenzi.

Tak se na ni pojďme podívat hezky zblízka.



HRA OBSAHUJE

  • 35 kartiček
  • 4 dřevěné mašinky
  • Dřevěnou hrací kostku



HERNÍ KARTIČKY

Kartiček je celkem 35 z toho 4 jsou s barevně odlišeným nádražím. 11 kartiček je s rovinkou a zbylých 20 je se zatáčkami.




Kartičky jsou poměrně pevné. Nedají se vůbec snadno ohnout, museli byste opravdu cíleně zabrat a velikostně jsou 5,5cm x 5,5cm takže hezky veliké.




DŘEVĚNÉ MAŠINKY

Čtyři dřevěné mašinky v barvách červené, modré, žluté a zelené o velikosti 3cm.




HRACÍ KOSTKA

Hrací kostka má celkem 3 možnosti - vlevo, vpravo, rovně.




NÁVOD

Stejně jako ve hře Myško, utíkej!, se i v této hře nejdříve přečtete krátký příběh (nebo spíše komix) o mašinkách a až po něm následuje příprava hry :-). Návod je oboustranný - z jedné strany český, z druhé strany slovenský.




VRHÁME SE DO HRY!

Každý z hráčů si vybere mašinku a nádraží.

Dále si připravíte kartičky, ideálně v poměru 2 zatáčky a jedna rovinka. V návodu máte přesně napsáno počet kartiček pro konkrétní počet hráčů.

Kartičky si poskládáte kolejemi vzhůru před sebe a můžete začít hrát. Pokud nemáte dostatek místa na rozložené kartičky, tak můžete, stejně jako my, vytvořit dvě hromádky se zatáčkami a rovinkou.

 


Hází se kostkou a podle toho si stavíte vlastní trať. Tedy pokud padne P, zvolíte si zatáčku do prava a pokud padne L, zvolíte si zatáčku do leva. Když padne šipka, cesta vede rovně.

Pokud se dostanete do situace, kdy trať nemůžete přiložit, protože by se křížila s již postavenou, tak to kolo stojíte. Stejně je to i v případě, kdy hodíte kostkou a kartička v té konkrétní hodnotě již na stole neni.

Hra končí ve chvíli, kdy použijete všechny kartičky a vyhrává ten, který má svých kartiček nejvíce.




DALŠÍ VERZE HRY


Obláčky

Stejný způsob jako základní verze hry, jen s tím rozdílem, že jsou kartičky obláčky nahoru. Hráči hází střídavě kostkou a otáčejí kartičky, které si přikládají na svou trať jen v případě, že se shodují s hodem na kostce.


Dráha

Hráči si vyberou mašinku a nádraží ve stejné barvě. Kartičky rozdělí rovným dílem. Zamíchají je a postupně každý hráč otáčí kartičky, kterými si staví vlastní trať. Jakmile je trať postavena, začne se házet kostkou. Mašinku si mohou posunout jen v případě, kdy se hod kostky shoduje s nadcházející kartičkou trati.


Hádej kolej

Každý hráč si vezme 3 libovolné kartičky kolejí (bez nádraží) a položí je před sebe kolejemi dolu. Hráč, který začíná, se snaží uhádnout vrchní kartu protihráčova balíčku. Pokud ji uhádne, kartičku si nechává a založí si jo pod svůj balíček. Cílem je získat všechny kartičky.


Do starého železa

Každý hráč si vezme 6 kartičekm které před sebe do balíčku položí kolejemi dolu. hráč hodí kostkou a pokud padne P, předá kartičku hráči po pravici. Pokud padne L, tak kartičku předá hráči po levici. Šipka znamená odhdit kartičku do krabice a vyhrává ten, kdo se jako první zbaví všech kartiček


V návodu najdete ještě další tipy na hru, jako například Super dráha se společným nádražím anebo Hádej kolej ve verzi pro 3-4 hráče. Hrát se dá tedy mnoha různými způsoby.


DOPORUČENÝ VĚK

Doporučený věk je od 4 let, ale levou a pravou stranu můžete formou hry, třeba i s upravenými pravidly, trénovat i s dětmi od 3 let.

Záleží na individualitě každého dítěte, jestli u hry vydrží už ve třech letech anebo jestli bude lepší ještě chvíli počkat.

Hra je oficiálně doporučena pro děti od 4 do 8 let. Klaudinka je ve svých 6,5 letech někde uprostřed a hra ji baví na různé způsoby hraní. Kolikrát si k ní sedne a jen si staví koleje sama se sebou podle hodu kostky nebo jen tak podle kartiček.


ZÁVĚREM

Já musím říct, že jsem ze hry nadšená. Stačí jednoduchá hra, která se dá hrát několika různými způsoby a uspokojena je celá rodina. Vytáhnu ji jak se Sofinkou, tak i s Klaudinkou anebo hrajeme všechny společně.

Je to rychlovka u které děti vydrží, takže má u nás velký úspěch i z tohoto důvodu. I když Myšky hrají holky častěji, protože ve hře křičí "písk" :-D. Suma sumárum za málo peněz hodně muziky, zvlášť pokud máte doma milovníka nebo milovnici mašinek.

Pokud Vás hra zaujala, najdete ji na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.


Cena: 175Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat