18. března 2020

HRAJEME SI: Cortex Challenge pro děti

Poslední dobou se zaměřuji na hry, které jsou rychlé, hbité a svižné. Buď se jedná o hry pro nejmenší anebo o postřehovky pro starší děti. Ty nám navíc byly doporučeny na třídních schůzkách pro předškoláky, kteří by měli ideálně hrát právě různé logické a postřehové hry.

Hra Cortex mi padla hned do oka především proto, že je vhodná pro děti od 6 let a zabere 15 minut hraní. Což jsem si řekla, že je pro tu naši Klaudinku naprosto trefné. Zaujala mě ale také proto, že se o ní píše, že si dítě procvičí různé funkce mozku.

Ve spolupráci s Albi jsem si pro Vás připravila recenzi a hned Vám prozradím, že časem určitě přibydou i další verze hry, protože tohle u nás frčí!




O HŘE

Dětská verze unikátní vzdělávací hry Cortex, ve které proti sobě hrají hráči pomocí 8 různých úkolů, které procvičují různé funkce mozku.

Úkoly procvičují paměť, koordinaci, pozornost, abstraktní myšlení a schopnost rozeznávat hmatem různé struktury a předměty.

Krabička je menší, než jsem původně čekala, ale co taky čekat většího, když obsahuje jen karty. Je naopak dobře, že je velká nebo spíš malá tak akorát - většina her je zbytečně moc velkých a pak se nedají dobře porovnat v policích :-D



Krabička má papírovou výplň s otvory, aby se karty daly dobře vyjmout.




OBSAH HRY

  • 74 karet s úkoly
  • 10 karet plastických
  • 6 karet dotekových s výzvou
  • 6 puzzlí mozku
  • Pravidla hry



PRAVIDLA

V pravidlech máte kompletní přehled významu všech karet a dozvíte se přesně jakým způsobem hru hrát a jaké úkoly kdy plníte. My většinou hru hrajeme jako sólovku, kdy si vezmeme karty do ruky a jednu kartu po druhé Klaudinka luští.




Pravidla jsou oboustranná - jedna strana česky, druhá strana slovensky.




Přesně popsány jednotlivé úkoly, abyste přesně věděly s jakým symbolem který úkol plníte.




PUZZLE MOZKU

Cílem hry je nasbírat všechny dílky mozku, které sbíráte výměnou za dvě identické karty, které jste získali díky správné odpovědi.





KARTY S ÚKOLY 

Karty se na první pohled zdají být takzvaně "na jedno brdo", ale vůbec tomu tak neni. I když na druhou stranu bystré děti si je všechny dokáží brzy zapamatovat, že pak už sami vidíte, jak řeší úkoly zpaměťi a ne, že by je vyluštily. O to pak musíte být sami rychlejší v tom postřehu a díky tomu se u hry pěkně zapotíte! :-D




PLASTICKÉ KARTY

Plastických karet je tedy celkem 10 a Vašim úkolem je zapamatovat si všechny podle hmatu, bude se Vám to v průběhu hry hodit.

Musím říct, že to je docela těžký. Já mám teda, přiznám se, poměrně dobrou paměť na obrázky, takže si pak zkusim vylučovací metodu, ale pro děti mi to přijde docela náročný.

Každopádně jsou skvělý a vůbec by nebylo na škodu vymyslet hru jen pomocí podobných karet.




PAMĚŤ

Paměť si procvičíte u karet, které se zakryjí a Vašim úkolem je zopakovat všechny obrázky na kartě, což Klaudinka zvládá skvěle, takže jsem ji to stížila tím, že než zakryju kartu, nechávám ji méně času - hru hrajeme většinou jako sólovku, což jsem psala i výše. Obrázky jsou jednoduše ilustrované a dobře zapamatovatelné.




LABYRINT

Často píšu, jak Klaudinka miluje různé bludiště a labyrinty. Tyto jí trvají v podstatě pár sekund a kolikrát si vytáhne jen tyto kartičky, když má chuť si jen zaluštit bludiště. Baví ji neustále dokola a tím, že jsou na první pohled dost podobné, tak si je jen tak nezapamatuje.




CO TAM NEPATŘÍ

Který obrázek nemá nic společného s ostatními? Klaudinku nechávám vždy odůvodnit, proč zrovna tento obrázek nepatří k ostatním a do jakého tématu se řadí ty osttaní anebo co mají společné.




KOORDINACE

U koordinace jsme si jednu dobu říkali, že jsme to asi nepochopili správně, protože nám to přišlo jako "blbina", co jsme předváděli, ale nakonec to správně je - tedy alespoň doufám :-D.

Na druhé straně karty jsou vyznačeny ruce s čísly pro prsty. Vždy ten konkrétní prst konkrétní ruky dáte na místo, které určuje obrázek.

Tady se dost i pobavíte :-D.




PÁRY

Rychle určete obrázek, který je na kartě dvakrát. Jednoduché a perfektní na postřeh, protože to většinou vidíte na první pohled.




FREKVENTOVANOST

Na těchto kartách jsem viděla neuvěřitelně rychlý pokrok u Klaudinky. Nejdříve si barvu totiž počítala, pokud si nebyla jistá, ale po pár hrách už jen koukla a hned viděla, které barvy je nejvíce.




ABSTRAKCE 

Která část zapadne nejlépe do vrchního obrázku? Poznáte co nejrychleji správnou barvu anebo se budete muset více zamyslet?




DOTEKOVÁ VÝZVA

Ostatní hráči zvolí jednu dotekovou kartua otočí ji obrázkem dolu před hráče, který ji musí uhádnout.

Hráč má na uhádnutí pouze 10 sekund! A smí odpovědět pouze jednou!

Jestliže odpoví správně, získává část puzzle. Ale pokud odpoví špatně, nic nezískává a hra jede dál.




PŘÍPRAVA HRY

Na stůl se položí 10 plastických karet. Všichni hráči je mohou vidět přibližně 30 sekund a mohou si je osahat. Poté se dají plastické karty stranou.

Karty s úkoly se zamíchají a položí doprostřed stolu.

Zadní strana těchto karet ukazuje o který konkrétní úkol se jedná.


PRŮBĚH HRY

Hraje se tak, že hráč, který je na řadě otočí první kartu z balíčku a ten, kdo bude znát správnou odpověď, přiloží na kartu co nejrychleji ruku.

Pokud odpoví správně, položí kartu před sebe obrázkem dolu.

Každý může mít před sebou ale pouze 4 karty! A pokud má před sebou některý z hráčů dvě identické karty (stejné téma úkolu), může je vyměnit za jeden díl puzzle.

Pokud ale hráč odpoví špatně, kartu odloží bokem a v dalším kole nehraje.

Konec hry je tehdy, když jeden z hráčů získá všechny části mozku.


ZÁVĚREM

Já jsem nadšená! Klaudinka je nadšená! Manžel je nadšený! A nadšená byla i p.učitelka předškoláků, když jsem jí o hře vyprávěla, takže hru budeme půjčovat i do školky.

Nečekala jsem, že hra bude až takovou peckou, která zaujme způsobem, že ji budeme hrát každý den vždy večer před spaním.

Sice většinou hrajeme jen sólo hru, protože u Klaudinky potřebuji především trénovat a procvičovat postřeh a soustředění. U hry by ji vadilo, že prohrává a sekla by se mi - ženská no :-D.

Doporučuji opravdu nejen pro domácí hraní, ale také do kolektivu. Cortex může hrát až 6 hráčů a to pak musí být opravdu adrenalin :-D.

Hru Cortex najdete na oficiálním eshopu Albi.cz přímo ZDE.


DALŠÍ VERZE HRY


Cena: 359Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat