30. září 2019

ZA VÝLETEM: Techmania Science Center Plzeň

Po nadšení z iQ Parku a iQ Landie jsme chtěli zažít něco dalšího, co bude na stejném principu a naskytla se nám možnost otestovat také Techmanii, která je sice podobného zaměření, ale ve finále je úplně jiná.

Myslela jsem si, že bych mohla udělat srovnání těchto center, ale srovnávat se to nedá. Každé je jiné, každé je jedinečné a pokud máte tu možnost, projděte si je všechny. Jsou to skvělé zážitky pro celou rodinu. Zvlášť, když začíná chladné období a Vy si nevíte rady, kam s dětmi zajít.

V Techmanii jsme měli navíc možnost vyzkoušet si i skvělou únikovou hru.




O TECHMANII

Techmania je v podstatě experimentální stanicí pro zvídavé. 

Cílem je pomáhat žákům, studentům i rodinám s dětmi nacházet a rozvíjet osobní vztah k vědě a technice a v obecné rovině objevovat možnosti lidského poznání.

Nabízí stálé i putovní interaktivní expozice zaměřené nejen na fyziku, astronomii, chemii nebo biologii, ale i na problematiku výživy, svět filmu nebo tematiku špionáže a tajných služeb.

Už venku na Vás čeká několik zajímavých aktivit, u kterých se zastavíte, než vejdete přímo do hlavní budovy. 

Narazíte na různé druhy hlavolamů, bludišť nebo například na sluneční hodiny.




JEDNOTLIVÉ EXPOZICE

Narozdíl od iQ Parku nebo iQ Landie nejsou expozice rozděleny do jednotlivých místností a pater, ale Techmanie je jednou velikou plochou, kde je všechno tak nějak pospolu.

Jen optika je doslova ve tmavé místnosti.

V první chvíli jsem se v tom přehledu kde co je ztrácela, ale pak se rychle zorientujete a už víte, kde co najdete a jaké to má zrovna zaměření. 




POD HLADINOU

Jen co sejdete schody, tak po pravé straně máte expozici Pod hladinou, která je zaměřena na síly působící na moři.

Také si můžete vyzkoušet jaké to je zažít poplach na lodi, která se potápí. Projít si zakřivené kajuty, kde střídavě bliká světlo, že v jednu chvíli vidíte a následně jste po tmě. Škrabete se vzhůru a panikaříte, že se potápíte :-D.

Mně osobně moc zaujaly tyto panely s magnety ve smyslu lodí, které odrážely proud. Na mě to působilo relaxačně a asi něco takového budu potřebovat do ložnice :-D.




Holky jsou vodomilky, takže se jim v této části moc líbilo. Zkoušely, co se dalo. Všechno mačkaly a osahávaly. Já nemohla celou dobu z hlavy vypustit Titanic :-D. 




Klaudinku nejvíce zaujalo vytváření reliéfu krajiny, který se jí zobrazoval na monitoru a měnil se podle toho, jak s pískem hýbala.




No a my s manželem nejvíce blbli, jo blbli, u této expozice, kde si můžete vyzkoušet jak dlouho vydržíte pod vodou. Spodní část je klasicky průchozí a máte tam i stopky, že si zadržený dech můžete přímo změřit. No a my neodolali a snažili se vytvořit různě vtipné fotografie i když ta kamera v ruce a batoh na zádech vypadají opravdu komicky :-D.




Také si můžete zkusit úvazy, které je potřeba na lodi znát. Prozkoumat záhadu bermudského trojúhelníku a mnoho dalšího.




OPTIKA

Hned za vodním světem se nachází tmavá dlouhá místnost zvaná Optika.




Manžel si tam s holkama hrál na duchy nebo spíš zombíky skrze obrazovku s nočním viděním.




Zajímavostí jsou například 3D stíny, které pomocí přiložených brýlí a doporučených pokynů můžete různě pozorovat.





Dále prozkoumáte například duhu, vzestupné proudy, vytvoříte si západ slunce, pole záření a radioaktivity apod. Tady se holkám líbily především všelijaké čudlíky a světélka, která mohly ovládat.




ENTROPA

Entropu zaručeně nepřehlídnete. Je umístěna přes celou jednu část budovy. Váží 8 tun a souvisí s uspořádáním evropské unie. Ztvárňuje stereotypní vnímání 27 z 28 současných států EU. Německo pokryté dálnicemi, Rakousko jako jaderná elektrárna, Itálie plná fotbalistů a Polsko jako bramborové pole dobývané katolíky apod.





VODNÍ SVĚT

Ani v tomto případě nesmí chybět vodní svět, který je skvle ztvárněný jako kohoutek s tekoucí vodou. Není tak obsáhlý jako v libereckých centrech ale děti se u něj zaručeně na delší chvíli zastaví.





DALŠÍ EXPOZICE

Další expozice jsme fotili tak nějak na přeskáčku podle toho, co nás zrovna zaujalo.




Zde bylo potřeba pomocí větru trefit balon do kruhu nahoře. 




Tohle tlumené kyvadlo holky bavilo hodně - přiznám se, že i mě. Nasypaly jsme písek do nádobky a rozhoupaly. Pozorují se změny při posunu závaží a změny rychlosti pásu.




Sofinka si našla zálibu v levitátoru - přesněji v Bernouliho levitátoru, kdy ovládala vzduch a tím držel disk nahoře. Když ubrala, disk hned spadnul.




Zhruba uprostřed Techmanie je krásná odpočinková zona, kde můžete koukat na program v televizi nebo si postavit domino či jiné stavby. Naproti odpočinkové zóně je stavitelská část s cihličkama, kde si děti mohou postavit třeba rovnou svůj domek nebo se projet mašinkama po kolejích.




Simulátor zemětřesení je další z věcí, co mě zaujala a kterou jsem si vyzkoušela. Snažila jsem se v omezeném čase postavit věž z kostiček a jakmle začalo zemětřesení, věž musela vydržet co nejdéle.




Techmanie neni určena jen klukům, i když to tam podle některých expozicí může vypadat. Určitě se tam vydejte i s Vašimi cácorkami, které budou nadšené z různých čudlíků, pohybů, zkoumání apod.





I když mám dvě holky, tak obě milují autíčka. Tato autodráha obsahuje autíčka v různé váhové kategorii, záleží na tom, jak si konkrétní autíčko postavíte. Pak je jen stačí naskládat na autodráhu a sledovat, které bude nejrychlejší.
 



Většinou jezdíme na výlety ve všední dny, abychom se vyhnuli davům. Tentokrát jsme měli štěstí i v sobotu a mohli jsme si vše projít v klídku a bez čekání. 






Zaujala mě tahle obří lopata. Tak jsem si do ní vlezla, využila jsem toho, že je zrovna prázdná a zjistila jsem, že se v ní poslouchají pohádky. Po pravé straně máte několik čudlíků s obrázky a můžete si zvolit také cizí jazyk. Pak už stačí jen relaxovat a poslouchat krátké pohádky.




Expozice jsou proloženy různými zajímavostmi o plzeňském průmyslu, vlacích, dopravě apod.






Nebýt těhotná, tak se zapojím i do podobných tajemných přístrojů - tento je nazvaný jako závrať. No raději jsem do něj nelezla ale musím říct, že mě to lákalo.




Plocha Techmanie je opravdu rozlehlá, na druhou stranu jsem ale neměla obavy, když se holky rozutekly do všech stran. Tím, že se jedná o jedno patro a jednu velikou budovu, tak jsem je vždy během chvilky zase našla. 




Koza, vlk a zelí je skvělá hádanka, kterou bych si nejraději vzala domu. Je to taková ta klasika, kterou známe už ze základních škol, kdy řešíte jakým způsobem přepravit konkrétní předměty.




Těchto různých aktivit k zapojení mozkových závitů, ze kterých se Vám po chvilce začne kouřit, je tam několik. Určitě si vytyčte čas a zkuste si vyzkoušet všechny z nich.



Co ale bylo neustále obsazeno a čemu se vůbec nedivím, byl tento bagr. Ten jsme bohužel neměli možnost vyzkoušet, protože byl neustále pod náporem lidí.




A když už máte pocit, že by to chtělo protáhnout svaly, můžete zkusit přeručkovat celou mapu. Nebo se rovnou srovnat se zvířaty ve svojí rychlosti apod.





Na čem určitě necháte zrak, jsou tyto chodící nohy :-D.




A upřímně řečeno, tohle mě nikdy nepřestane bavit. Aneb tehotenská fotka na památku i s foťákem v ruce :-D. Divim se, že mám stále prsa větší, než břicho - musí to zkreslovat :-D.




Další expozice, kde bylo také dost plno, ale naštěstí jsme si počkali a mohli ho vyzkoušet, bylo tohle zajímavé místo, ve kterém se poslouchaly zvuky lesa. Zajímavá aktivita na soustředění a sluch.




Na to, jak se na první pohled zdá Techmanie malá - ano, nám se zdála malá po zkušenostech s iQ Parkem a iQ Landií, tak je tam toho tolik, že jsem se nemohla prokousat fotkama, aby jich tu bylo nějaké ideální množství. Takže bude článek trochu více přefotkovaný :-D.




Do čeho jsem se doslova zamilovala, je tento kompas, který bylo potřeba vyvažova tak, aby se celý zaplnil a nevysypal se. Krásná aktivita na soustředění, logické přemýšlení, zručnost a trpělivost. 




INTERAKTIVNÍ HRA

V této hře se míčem trefují panáčci ale můžete trefit také okno, lékárničku nebo zrcadlo. To byste nevěřili, jak tam děti lítali a jak se kvalitně unavily.

Neustále dokolečka házet míčem a trefovat se na správné místo.

Ale i když jste se netrefili, tak míč udělal zvuk.




CHEMISTŘI

Tato expozice je spíše pro puberťáky, ale musím říct, že jsme si ji nechali úplně nakonec a holky jsme odtamtud nemohli odtrhnout.




"Expozice Chemistři láká na cestu do fascinujícího světa chemie. Poznejte víc o vodě, oleji, ohni, vůni, zápachu nebo chemických sloučeninách. Seznamte se s netradiční periodickou soustavou prvků, která vám prozradí, kde se s kterým prvkem běžně v životě setkáváte."




Nevím, jestli na tohle máme vždy smůlu anebo se to nedá uhlídat ale v žádném z center nám nefungovaly bubliny a bublifuky. 





Co se týče ohnivého tornáda, tak to si pod dozorem můžete pustit sami. Vždycky je potřeba ale vychytat si hodinu, kterou tam najdete napsanou.




MALÁ VĚDA 

Jakmile si projdete celou Techmanii, doporučuji nakonec zasednout v expozici Malá věda, kde se můžete pohodlně usadit a nechat děti řádit kolem sebe.




Pro nejmenší je vytvořen malý koutek s pěnovými kostkami a malou klouzačkou.




V zadní části Malé vědy čeká taková parádní klouzačka, která působí, že je sice docela o pusu ale úplně v pohodě se klouzala i Sofinka. 




PLANETÁRIUM

Navštívili jsme Planetárium, abychom měli nejen srovnání s iQ Landií, ale abychom se mohli konečně podívat na program Se zvířátky do vesmíru, který nám v Liberci nevyšel.

Planetárium je v samostatné budově hned naproti Techmanii. 

V Techmanii dostanete na ruku pásek a můžete proto přecházet z budovy do budovy.




Do Planetária zajděte minimálně 15 minut před programem, ať si to tam stihnete celé prohlédnout, protože je opravdu co prohlížet.




Musím říct, že Planetárium mají teda přenádherné.




Můžete si tam prohlídnout vše, co se týče astronomie nebo se vyfotit v kostýmu astronoma.




Když vyjdete schody do patra, objevíte různé druhy raket.




U gyroskopu bohužel nebyla obsluha, jinak by si ho manžel rád vyzkoušel.



V Planetáriu jsme tedy shlédli pohádku Se zvířátky do vesmíru a pro holky ve věku 6 a 3 roky to bylo naprosto přesné. Koukaly nadšené, smály se a moc se jim to líbilo. Takže pokud se budete rozhodovat jaký program zvolit, určitě doporučuji tuto pohádku - ukázku si můžete najít na Youtube :-).

RESTAURACE 

Restaurace se nachází přímo v Techmanii na stejném podlaží, kde platíte vstupné, jen je schovaná trochu za rohem.

Na výběr máte z několika druhů jídel ale můžete si dát i čistě polévku. Pokud nechcete jíst vyloženě hlavní jídla, můžete si zakoupit obložené housky.

Klaudinka si dala polévku, Sofinka špagety - joo co lepšího můžete dítěti dát, než špagety :-D. A my s manželem jsme si dali steak. Já měla houbovou omáčku a manžel pepřovou.

Jídlům nemáme co vytknout. Najedli jsme se všichni dosyta a dali jsme si i dobrou kávu. 

Na kávu a zákusek jsme se později ještě vrátili před Únikovkou, protože jsme měli ještě časovou rezervu.




ÚNIKOVÁ HRA

Naše úplně první úniková hra, kterou jsme si mohli vyzkoušet.

Já osobně byla natěšená hodně. Tím, že jsem únikovky hrála zatím jen na mobilu nebo počítači, tak jsem se těšila hodně.

Čekali jsme před recepcí, kde si nás pak vyzvedla asistentka laboratoře, která nás zavedla na místo a my zůstali uvězněni.

Holky nám moc nepomáhaly, ty byly ještě malé ale my s manželem jsme se vyřádili skvěle!

Sice jsme se neustále museli smát, že malé děti hru určitě zvládají skvěle a my si kolikrát nevíme rady. Byl to opravdu skvělý zážitek a jelikož si pořádně nepamatuju, co jsme to tam vlastně skládali, tak bych šla znovu hned :-D.

Doporučený věk je 7-12 let - u mladších dětí doprovod dospělé osoby a pro nás to bylo dokonalé zakončení celé Techmánie :-).

Nečekala jsem, že mě to takhle nadchne. Přišla jsem si jako v pevnosti Boyard a užívala jsem si každou vteřinu celé únikovky.


ZÁVĚREM

Do Techmanie jsme jeli s dost dobrou časovou rezervou a prošli jsme ji letem světem během 3 hodin i s Planetáriem a obědem.

Pak jsme se už jen vraceli na oblíbená místa a užívali si je detailněji.

Únikovku jsme měli domluvenou až na 15:30, takže jsme měli času opravdu hodně.To ale holkám stejně nestačilo a bulely nám, když už jsme museli jít domu. 

Vydrželi jsme tam totiž až do půl 6 a jelikož nás čekala hodina cesty zpátky, bylo potřeba vyrazit včas.

Ve srovnání s iQ Parkem a iQ Landií je to opravdu něco jiného. Podobu najdete jen v několika malých částech, jinak je to jiné a proto si neříkejte, že když jste byli tam a tam, tak sem už nemusíte.

Určitě doporučuji návštěvu všech center, budete nadšení a děti také :-).


OTEVÍRACÍ DOBA

Pondělí - Pátek    8:30 - 17:00

Sobota - Neděle  10:00 - 18:00

Svátky a prázdniny 10:00 - 18:00


CENÍK

Základní vstupné 240Kč (vstup do expozic + planetárium/3D cinema bez rezervace)

Rodinné vstupné 880Kč (4 osoby z toho minimálně jedna po 15 let)

Vstupné zdarma děti do 3 let


Veškeré informace najdete na webu https://techmania.cz/cs/.

Žádné komentáře:

Okomentovat