29. září 2019

ČTEME: Z knihovny si půjčujeme - září 2019

Myslela jsem si, že do knihovny budeme chodit pravidelně každý měsíc, ale jak tak koukám, tak nám to vůbec nevychází. Hlavně přes léto, což je docela i jasný, když se většinou jezdí na výlety, dovolené, tábory a tak.

S podzimem a zimou se chceme zase pokusit o pravidelnou návštěvu knihovny a jako takovou tradici jsme si to zavedli především se začátkem školního roku.

Vždycky jdu do knihovny bez jakéhokoliv plánu a vybírám, co se naskytne. Tentokrát jsme ale měli zrovna docela smůlu na probrané knihy, tak jsme vybrali jen 3 z klasického počtu 5 knih, které pravidelně bereme.




CO JSME SI PŮJČILI



NEOBYČEJNÁ PŘÁTELSTVÍ V PŘÍRODĚ

Už, když jsme měli půjčený Rok v lese, tak jsem psala, že mi ty ilustrace nesedí. Zvířata mi přijdou taková vykulená, vyděšená. Ale tady musím říct, že jsou mi ilustrace příjemnější - i když naopak jsou zvířata taková přimhouřená, podezřívavá.




Každopádně mě kniha zaujala proto, že zmiňuje zvláštní vztahy zvířat v přírodě, které jsou opravdu reálné a které takto opravdu fungují. 

Například kamarádi do nepohody - kdy se jedná o kamarády, kteří se bez sebe neobejdou jako například o bakterie v kravím žaludku, které ji pomáhají s trávením anebo třeba houba křemenáč březový a bříza. 

Tato houba neroste u břízy jen tak, její vlákna totiž prorůstají kořeny stromů a tím usnadňují stromu přístup k vodě a minerálním látkám. Dřevina zas houbě pro změnu poskytuje organické látky.




Kapitoly jsou vždy rozděleny podle témat:

  • Pečující kamarád
  • Kamarád do nepohody
  • Nic netušící kamarád
  • Dokonalý kamarád
  • Spolupracovník 
  • Falešný kamarád
  • Kamarád jednou za uherský rok 
  • Kamarád ze sousedství 
  • Zamilovaný kamarád




A kdo je třeba takovým dokonalým kamarádem? Taková veverka a oříšky, čmelák a jetel nebo například netopýr a kaktus saguaro.




V knize se dozvíte opravdu zajímavé informace, které by Vás snad ani nenapadly. Najednou Vám příroda přijde zase o něco kouzelnější. Vše tam dokáže fungovat a to i jednotlivá přátelství.




I když se mi tak úplně nelíbí ilustrace, protože bych byla raději, kdyby byly reálnější, tak musím říct, že je kniha opravdu naučná,poučná a velmi zajímavá. Hlavně je plná reálných vztahů :-).




A taková láska může přijít i mezi úplně odlišnými druhy jako třeba mezi medvědem ledním a medvědem grizzly. Nejdřív mi přišlo docela vtipné, že se takové druhy opravdu dokáží zkřížit a to zvlášť, když se jejich mláďatům říká medvěd Pizzly. Jenže on opravdu existuje :-D.




TAJEMSTVÍ NAŠÍ ZAHRADY

Prosvicovací knihu už jednu máme, tak jsem šla na jistotu v dalších verzích, kterými bych později mohla rozšířit naši knihovnu a musím říct, že s nimi holky - tedy spíš především Klaudinka, pravidelně usínala. Před spaním si střídavě jednu brala do postele a při jejím prohlížení usnula.




Tajemství naší zahrady je kniha zaměřená na to, co  a kdo žije na zahradě kolem jabloně. V knize zblízka prozkoumáte ovocný strom a odkryjete všechny obrázky.




Kniha je provázena krátkými texty jak na barevné straně, tak i na černobílé. Klaudinka sice úplně nečte, přečte jen kráská slova, ale ničemu to nevadí. Prohlíží si ji i bez čtení textů a moc ji bavila.




Pokud máte oblíbeného průzkumníka Žárovku z časopisu Puntík, tak tohle je stejný princip, jen s tenšími stranami. V Puntíkovi jsou pevné strany ale tohle je klasická kniha.




Za mě skvělý tip pro malé i velké nejen k večernímu uspávání ale také třeba když si postaví bunkr a tak podobně :-).
 



TAJEMSTVÍ MOŘSKÉHO POBŘEŽÍ

Kdo nebo co žije na mořském břehu? To se dozvíte v tomto dílu prosvicovací knihy z edice Posviť na to. Prozkoumáte přílivové jezírko a objevíte tajemství světa na pobřeží.




Skryté obrázky jsou, narozdíl od předchozí knihy, většinou menší, více skryté a schované. Na druhou stranu se mě osobně ale líbí víc, než ta první.




Některé obrázky jsou vidět jen kousek a Vy si prosvícením ukážete obrázek celý. Můžete podle odhaleného kousku hádat, o co se asi jedná.




Opět je kniha provázena texty jak na barevné straně, tak i na té černobílé.




Klaudinku bavily obě knihy stejně, Sofinka si je střídala všechny stokrát za den. Takže výběr knih považuji za úspěšný, i když jsem se tentokrát v knihovně docela zapotila.




ZÁVĚREM

Nakonec jsem tedy vybrala docela dobře a holkám výběr sedl, že knihy byly denno denně využívané, což i mě docela překvapilo, protože takový úspěch jsem nečekala.

Do knihovny sice chodí obě se mnou, ale většinou tam dělají blbiny na sedacích pytlích nebo si hrají s hračkama. Takže výběr knih je víceméně na mě. Sem tam si samy něco vyberou nebo si k něčemu sednou ale sedací pytle vítězí nad vším :-D.

Pokud chcete tip na knihy, které budou vládnout před spaním, tak prosvicovací jsou opravdu báječné a děti baví i bez textu. A co se týče Neobyčejných přátelství, tak mě osobně kniha hodně překvapila, protože jsem čekala nějakou zvířecí "slaďárnu" ale přitom je plná zajímavých informací, které naučí něco nového i rodiče.

Žádné komentáře:

Okomentovat