24. září 2019

TVOŘÍME: Podzimní papírové hrátky našeho dětství 3x jinak

Ráda bych se opět vrátila do našeho dětství. Především do školních lavic v hodinách výtvarné výchovy, kdy jsme pravidelně dostávaly pracovní listy ze kterých jsme tvořily a vyráběly na různá témata.

Já mám to štěstí, že mám doma publikaci Papírové hrátky podzim - zima, což je arch pracovních listů z roku 1994 a jehož autorkami jsou Pavla Srnská a Leona Marečková.

Bohužel se už nedá nikde sehnat, což je velká škoda, protože obsahuje opravdu krásné pracovní listy a spoustu inspirace na celý rok.

Už jsme podle něj vyráběli vloni čertí zápichy, jestli si vzpomínáte. 

Tentokrát bych si chtěla, společně s Vámi, zavzpomínat na podzimní aktivity ve 3 různých podobách a to v podobě červíka v jablku, draka a ježka.






ČERVÍK A JABLKO

Když jsme s holkama vybíraly, jakým způsobem jablko s červíkem vybarvíme a holky chtěly pastelky, došlo mi, že mám vlastně k testování všemi vychvalované Stabilo Woody. Tak jsem je vytáhla a musím říct, že jsem pastelkama ještě neviděla líp vymalovaný obrázek.

Sofince se moc vybarvovat nechtělo, ale Klaudinka se rozhodla pro duhového červíka s červeným jablíčkem. Stabilo opravdu předčilo má očekávání a těším se, co s nimi dalšího vymyslíme

Stačí si jen vytisknout šablonu červíka s jablkem a vybarvit podle libosti. Pak vyříznout čáry na jablku a červíka jimi protáhnout. Jednoduché a tak povedené :-).




DRAK

Drak k podzimu jednoduše patří. Je krásnou dekorací, kterou můžete vyzdobit nejen dětský pokojíček. Klaudinka sice moc podzimní barvy zrovna nezvolila, ale vyrábění ji bavilo a běhá tu s ním po celém bytě. Sofince se pro změnu nechtělo tvořit vůbec, tak se mi na draka úplně vyprdla.

Tady už je na Vás, jak se k drakovi postavíte a jakým způsobem ho vyrobíte. Na výběr máte mnoho různých možností.

Vytiskněte si šablonu, roztřihejte ji a buď ji použijte rovnou anebo si jednotlivé části překreslete na barevný papír a pracujte s barevným papírem.

Obočí je na šabloně pouze jedno, tak je potřeba druhé překreslit a vystřihnout.

My zvolily práci s fixem. Draka tedy Klaudinka celého vybarvila a následně polepila.

Z pásku by měly vzniknout oči se kterými se může hýbat a zároveň tím vzniknou také uši, to ale Klaudinka úplně odmítla a oči drakovi domalovala.

Jednotlivé části na draka nalepíte a když budete mít připraveného celého draka, dotvoříte mu z barevného papíru mašle na ocas a vyberete si i nějakou hezkou bavlnku. Jednu mašli mu můžete připevnit i na hlavu :-).




JEŽEK

Ježka můžete, stejně jako draka, vyrobit několika způsoby.

Původním způsobem je ježka jen vymalovat, vystřihnout a nalepit na něj jablíčko - případně tuší obtáhnout černé hrany.

My zvolily ještě navíc pozadí, které si holky vymalovaly vodovými barvami a když se dalo uschnout, připravily si ježka a jablíčko.

Následně po uschnutí se na ježka nalepilo jablko a celá ježek se pak nalepil na pozadí.

Klaudinka zvolila pozadí trávy, nebe, slunce a barevných spadaných jablíček.




Sofinka si frčela na té své abstraktní dráze. Jen odstíny držela ve stejném duchu, jelikož pracovaly s takovými těmi retro vodovkami, které se od sebe šroubují na palety a měly po ruce více tu tmavou paletu :-).



 
SOUBORY KE STAŽENÍ



Případně je vložím i sem, pokud by se vám lépe stahovaly ve smyslu rozkliknout obrázek a uložit do počítače, kdyby vám náhodou nešly stáhnout z odkazu.
 
 






ZÁVĚREM

Výhodou pracovních listů je to, že se nemusíte vůbec řídit žádným návodem, ale můžete si je vytvořit podle vlastní fantazie tak, jak Vás zrovna napadne.

Pro mě je tohle navíc úžasná nostalgie a jsem ráda, že můžu holky provádět vlastním dětstvím.

Doufám, že se Vám inspirace líbí a že se do vlastních výtvorů co nejdříve pustíte :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat